Messierin luettelo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Messierin luettelo on 110 syvän taivaan kohdetta käsittävä luettelo, jonka laati ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier 1700-luvulla. Luettelo julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1774. Se sisältää lähinnä näennäisen sumumaisia kohteita, kuten avoimia ja pallomaisia tähtijoukkoja, galakseja ja kaasusumuja. Se on yhä tähtitieteen harrastajien suosiossa. Messiermaratonilla tarkoitetaan kaikkien 110 kohteen havaitsemista yhdessä yössä.

Messierin varsinainen tehtävä oli etsiä komeettoja, mutta hän turhautui löytäessään sumumaisia kohteita, jotka muistuttivat komeettoja, mutta eivät niitä kuitenkaan olleet. Näistä kohteista hän muodosti luettelon, joka tunnetaan nykyisellä nimellään. Luettelon ensimmäinen versio sisälsi vain kohteet M1M45. Valmis luettelo julkaistiin 1781. Vuonna 1967 luetteloon lisättiin vielä M110. Useat kohteista tunnetaan yhä Messierin numeron mukaan, mikäli niille ei ole syntynyt erityistä omaa nimeä.

Messierin luetteloon pujahti myös muutamia virheitä. Ursan kirja "Messierin luettelo" tuntee viisi virhettä, kuten M40, M73 ja M102.

Nimen oikeaoppinen kirjoitusasu on Messier'n luettelo (lausutaan [messieen]), mutta tässäkin artikkelissa käytetty nimi on hyvin vakiintunut suomenkieliseen kirjallisuuteen. Usein Messier lyhennetään pelkäksi M-kirjaimeksi kohteen nimessä.

Messierin luettelon kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1–20[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M1 eli Rapusumu

21–40[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andromedan galaksi (M31)

41–60[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

61–80[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustasilmägalaksi (M64)
  • M61 on suoraan päältäpäin näkyvä kierteisgalaksi Neitsyen tähdistössä. NGC 4303.
  • M62 on Käärmeenkantajassa sijaitseva pallomainen joukko. NGC 6266.
  • M63 eli Auringonkukkagalaksi sijaitsee Ajokoirissa. NGC 5055.
  • M64 eli Mustasilmägalaksi on galaksi Bereniken hiuksissa. NGC 4826.
  • M65 on galaksi Leijonassa. NGC 3623.
  • M66 on myös galaksi Leijonassa. NGC 3627.
  • M67 on vanha avoin tähtijoukko. NGC 2682.
  • M68 on tyypillinen pallomainen tähtijoukko Vesikäärmeessä. NGC 4590.
  • M69 sijaitsee Jousimiehessä ja on pallomainen joukko. NGC 6637.
  • M70 on pieni pallomainen tähtijoukko Jousimiehessä. NGC 6681.
  • M71 on toistaiseksi määrittelemätön tähtijoukko Nuolessa. NGC 6838.
  • M72 on pallomainen tähtijoukko Vesimiehessä. NGC 6981.
  • M73 on neljän tähden muodostama asterismi Vesimiehessä. NGC 6994.
  • M74 on galaksi Kaloissa. NGC 628.
  • M75 on Jousimiehessä sijaitseva pallomainen joukko. NGC 6864.
  • M76 eli Pieni nostopainosumu on planetaarinen sumu Perseuksessa. NGC 650-651.
  • M77 on Seyfertin galaksi Valaassa. NGC 1068.
  • M78 on Orionissa sijaitseva heijastusumu. NGC 2068.
  • M79 on Jäniksen tähdistössä sijaitseva pallomainen tähtijoukko. NGC 1904.
  • M80 on komea pallomainen tähtijoukko, joka sijaitsee Skorpionissa. NGC 6093.

81–100[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • M81 eli Boden sumu on galaksi, joka sijaitsee Isossa Karhussa. Kaukaisimpia koskaan paljain silmin nähtyjä kohteita taivaalla. NGC 3031.
  • M82 eli Sikarigalaksi sijaitsee edellisen lähellä ja on epäsäännöllinen galaksi. NGC 3034.
  • M83 on komea, suoraan päältäpäin näkyvä kierteisgalaksi Vesikäärmeessä. NGC 5236.
  • M84 on galaksi rikkaalla alueella Neitsyessä. NGC 4374.
  • M85 on linssigalaksi Bereniken hiuksissa. NGC 4382.
  • M86 on galaksi Neitsyen tähdistössä. NGC 4406.
  • M87 on myös galaksi Neitsyessä. NGC 4486.
  • M88 on kierteisgalaksi Bereniken hiuksissa. NGC 4501.
  • M89 on Neitsyessä sijaitseva pyöreä galaksi. NGC 4552.
  • M90 on päältäpäin näkyvä kierteisgalaksi Neitsyessä. NGC 4569.
  • M91 on todennäköisesti kaksoishavainto M58:sta.
  • M92 on pallomainen tähtijoukko Herkuleessa. NGC 6341.
  • M93 on avoin tähtijoukko Peräkeulan tähdistössä. NGC 2447.
  • M94 on Ajokoirissa sijaitseva kierteisgalaksi. NGC 4736.
  • M95 muodostaa galaksiparin yhdessä M96:n kanssa. NGC 3351.
  • M96 muodostaa galaksiparin yhdessä M95:n kanssa. NGC 3368.
  • M97 eli Pöllösumu sijaitsee Isossa Karhussa. NGC 3587.
  • M98 on melkein suoraan sivultapäin näkyvä kierteisgalaksi Bereniken hiuksissa. NGC 4192.
  • M99 on suoraan päältäpäin näkyvä kierteisgalaksi Bereniken hiuksissa. NGC 4254.
  • M100 on avoin kierteisgalaksi Bereniken hiuksissa. NGC 4321.

101–110[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sombrerogalaksi (M104)

Messierin luettelon kohteet tyypeittäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osassa kohteista luokitus voi olla häilyvä.

Avoimet tähtijoukot

  • 6, 7, 11, 18, 21, 23, 25, 26, 29, 34, 35, 36, 37. 38, 39, 41, 44, 45, 46, 47, 48, 50, 52, 67, 93, 103

Pallomaiset tähtijoukot

  • 2, 3, 4, 5, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 19, 22, 28, 30, 53, 54, 55, 56, 62, 68, 69, 70, 71, 72, 75, 79, 80, 92, 107

Kaasusumut

  • 43, 78

Kaasusumun ja avoimen tähtijoukon yhdistelmät

  • 8, 16, 17, 20, 42

Planetaariset sumut

  • 27, 57, 76, 97,

Supernovajäänteet

  • 1

Elliptiset galaksit

  • 32, 49, 59, 60, 84, 86, 87, 89, 105, 110

Kierteisgalaksit

  • 31, 33, 51, 58, 61, 63, 64, 65, 66, 74, 77, 81, 83, 85, 88, 90, 91, 94, 95, 96, 98, 99, 100, 101, 104, 106, 108, 109

Epäsäännölliset galaksit

  • 82

Kaksoistähdet

  • 40

Asterismit

  • 24, 73

Tähtikartta Messierin kohteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messier-tähtikartta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • NGC, New General Catalogue