Keskustelu wikiprojektista:Arkeologia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitääkö suomenkielisessä Wikipediassa käyttää norjalaisissa nimissä heidän Ø ja Æ vai translitteroidaanko ne aina Ö ja Ä ? --Jari Hokkanen (keskustelu) 12. tammikuuta 2013 kello 16.43 (EET)

Norjalaisissa nimissä käytetään norjalaisia aakkosia (ellei sitten nimellä ole yleisesti Suomessa käytetty vastine; esimerkiksi Tromsø on Tromssa). Lisäksi korjauksena sen verran, että translitterointi tarkoittaa vain vieraasta kirjoitusjärjestelmästä tehtyä muutosta. Norjaa kirjoitetaan, kuten suomea latinalaisilla aakkosilla, joten norjaa ei voi edes translitteroida suomeksi. --PtG (keskustelu) 12. tammikuuta 2013 kello 16.53 (EET)

Tarkoitin "translitterointia" siinä mielessä, että selvää Ø = Ö ja Æ = Ä, olisi helppoa toteuttaa. Mutta siis olen tehnyt tähän asti oikein, kun en ole vaihtanut näitä kirjaimia suomalaisiksi. Tästä aiheutuu lisätarve käytettävyyden lisäämiskeski. Kaikki Ø ja Æ sisältävät nimet tulee kirjoittaa myös suomalaisin aakkosin, jotta suomalainen tavis pystyisi aukaisemaan artikkelit suoralla hakutoiminnolla. Esimerkiksi olen tehnyt artikkelin Bølan kalliopiirrokset, niin pitänee olla ohjaus Bölan kalliopiirrokset. --Jari Hokkanen (keskustelu) 12. tammikuuta 2013 kello 20.27 (EET)

Joo, näin se menee. Nimi norjalaisilla aakkosilla, mutta ohjaussivu juuri noin tehty, jotta se löytyy helpommin. Lisäksi kannattaa huomata se, että Suomessa käytetään kuitenkin vain artikkeleiden aakkostamisessa kirjaimia A-Ö (sekä numeroita), jolloin muita aakkosia sisältävistä nimistä pitää antaa aakkosohjeet. Esimerkiksi tässä muokkauksessa lisäsin aakkosohjeen tuolle Bølan kalliopiirrokset -artikkelille. Kirjain Æ ei kuitenkaan aakkostu Ä-kirjaimena, vaan ae:na. --PtG (keskustelu) 12. tammikuuta 2013 kello 22.39 (EET)

Kulttuurien nimistä[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisiköhän Suomen esihistoriassa ottaa käyttöön termi 'Keraamiset kulttuurit, koska mitään kampakeraamista kulttuuria ei ole. On erilaisia keramiikan koristelutyyppeja ja saven sekoitussuhteita, joiden perusteella on nimetty löytöaineistoja. Perusteluni on se, mikä jo nyt näkyy, eli kampakeraaminen kulttuuri yrittää selittää Suomi-Venäjä- löytökompleksia tai toisaalta vain Suomen löytökompleksia. Kuitenkin eri tyyppien takana on erilaisia ryhmittymiä. Esimerkiksi Varhais-kampakeraaminen k., tyypillinen kampakeraaminen k. ovat mahdollisesti eri väestöjä ja jälkimmäinen maahanmuuttajia. Paremmin on Jäkärlänk. kohdalla, koska se on eri väestöä kuin tyypil.k.k. väestö, mutta ruukut ovat lähes samanlaisia (siviilille), sama koskee Säräisniemen k. Neoliittinen kivikausi tulisi kirjoittaa Kampakeraamiset kulttuurit tilalle. --Jari Hokkanen (keskustelu) 12. tammikuuta 2013 kello 20.52 (EET)

Tätä pitäisi ehkä enemmänkin puida laajemmalla tieteellisellä foorumilla kuin wikipediassa. Termin käyttö voisi kuitenkin olla perusteltua. Monilta asuinpaikoilta on löytynyt sekaisin esimerkiksi tyypillistä ja myöhäistä kampakeramiikkaa, eli kyseessä on ehkä enemmän variaatio perinteen (ja tekijöiden taitotason) sisällä kuin suoraan merkki kulttuurisesta muutoksesta saati eri ihmisryhmistä. Yhden esinetyypin varaan on huono lähteä rakentamaan pitkällevietyjä päätelmiä kulttuurista... Ilarius (keskustelu) 3. kesäkuuta 2013 kello 15.55 (EEST)

Arkeologinen kohde-mallinne[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko järkevää tehdä kalliomaalauksista/-piirroksista oma mallinteensa? Omansa voisi tehdä pyyntiväestön asuinpaikoista. Korkeakulttuureista onkin jo arkeologinen mallinne, jota taas voisi kehittää edelleen. Ajatukseni on, että mallinteesta tulisi tietolaatikko, josta silmillä voisi poimia nopeasti oleellisia triviafaktoja. Ne käsiteltäisiin sitten tekstissä paremmin. --Jari Hokkanen (keskustelu) 13. tammikuuta 2013 kello 11.29 (EET)

Itse olen todennnut, että mitä vähemmän mallineita sitä parempi. Mielestäni kalliomaalausten oleelliset faktatiedot voidaan lisätä tuohon vanhaan mallineeseen. Siitä toki täytetään vain ne osiot, jotka ovat oleellisia. --PtG (keskustelu) 24. tammikuuta 2013 kello 12.31 (EET)

Ohjaukseen luokka[muokkaa wikitekstiä]

Tuli kokeiltua artikkelin tekemistä veneäjän käännöksenä Kapovan luolamaalaukset, jonka laitoin luokkaan Kalliokuvat. Sitten tein sille uudelleenohjauksen Kapovan luola, johon joka vei Kapovan luolamaalaukseen ja laitoin sen luokkaan Luolta. Nyt uudelleenohjaus löytyy Luolat-luokasta kursiivilla. Mitä tulikaan tehtyä? En ole vastaavaa nähnyt muualla. --Jari Hokkanen (keskustelu) 13. tammikuuta 2013 kello 22.53 (EET)

Toimii ihan niin kuin ilmeisesti on ollut tarkoituskin. Luokitellut uo:t näkyvät luokkanäkymässä kursivoituina. Gopase+f (keskustelu) 20. tammikuuta 2013 kello 18.11 (EET)

Suomen esihistorian paikkailua[muokkaa wikitekstiä]

Ennen viitteiden lisäämistä ajattelin hieman jäntevöittää tekstin alkua. Tässä ehdotus, jota ajattelin nykyisen Suomen esihistorian ingressin ja luvun "Suomen esihistorian perusjaksottelu" tilalle. Tämä lisäyksen jäkeen tulisivat tarkentavat osiot kullekin kaudelle ja jaksolle. Miten kommentoitte? --Jari Hokkanen (keskustelu) 20. tammikuuta 2013 kello 12.24 (EET)

Stenkrets suomeksi ?[muokkaa wikitekstiä]

Mikä olisi suomenkielinen vastine ruotsaliselle käsitteelle stenkrets?--Jari Hokkanen (keskustelu) 3. helmikuuta 2013 kello 13.59 (EET)

Kivikehää mielestäni on vastaavista muodostelmista käytetty. --PtG (keskustelu) 3. helmikuuta 2013 kello 17.52 (EET)
Mietin sitäkin. Haittaako sinua, että kehä-sanalla viitataan nelikulmaisiin, palko-muotoisiin laivalatomuksiin tai muihin ei-ympyröihin? --Jari Hokkanen (keskustelu) 3. helmikuuta 2013 kello 18.31 (EET)
No, ei se kovin hyvältä kuulosta (en ole PtG).--87.95.33.91 6. helmikuuta 2013 kello 19.51 (EET)
Mikä olisi parempi? --Jari Hokkanen (keskustelu) 6. helmikuuta 2013 kello 21.48 (EET)
En tiedä, mutta eikös ruotsin krets-sanalla ole myös samanlainen ongelma (tarkoittaa kehää). --PtG (keskustelu) 7. helmikuuta 2013 kello 01.26 (EET)
Kun nyt olen lukenut ruotsalaisia tekstejä, on niiden sanavalikoima kirjava. Yleisin sanonta stensättning kattaa kiviympyrät ja muut kivimuodostelmat, kivikasat, paasiarkut, kivikentät, latomukset jne. Ruotsissa kiviasetelmien monimuotoisuus on pakottanut tällaiseen nimitykseen. Havainto on, ettei niillä ole sinänsä suurta merkitystäkään, sillä niitä käytetään sekaisin. Kivikasan alla voi olla laivalatomus, kiviympyrä, paasiarkku, puuarkku, kuoppahauta, polttokenttä, jne. Hautojen ajoitukset ovat lähes samoja, vaikka suuressa kalmistossa on sekaisian erilaisia tapoja haudata vainajat. Jokaisesta kalmistosta jouduttaisiin lajittelemaan kukin hauta eri luokkiin, vaikka nitä tekivät saman kylä ihmiset samaan kalmistoon. Kulttuurierot ovat siis yhteisön sisäisiä, ellei ne ole vaihdelleen nopeasti (muotiVIRTAUKSIA?) --Jari Hokkanen (keskustelu) 11. maaliskuuta 2013 kello 11.01 (EET)

Tieteentekijöistä[muokkaa wikitekstiä]

Millainen merkittävyyskäytäntö Wikipediassa on tieteentekijöiden suhteen? Tuossa listassa on vastaväitelleitä tohtoreita, maistereita ja taitaa olla joku filosofian ylioppilaskin. En itse vastusta, että kaikista tehdään artikkelit, mutta turhan työn välttämiseksi olisi varmaan hyvä selvittää, millaista merkittävyyslinjaa täällä nykyisin pidetään. Joskus takavuosina Wikipediassa muistaakseni ajateltiin, etteivät väitöskirja tai edes professorin asema automaattisesti tee tieteentekijästä wikimerkittävää.--87.95.33.91 6. helmikuuta 2013 kello 19.51 (EET)

Ei pelkkä väitöskirja varmaan tee kestään vielä merkittävää. Mutta siis yleisesti henkilön merkittävyys täyttyy, jos henkilön elämää ja/tai tekoja on käsitelty merkittävästi jossain henkilöstä riippumattomassa lähteessä. Tutkija on todennäköisesti kyllä merkittävä, jos on julkaissut kirjan tai sitten edes joitakin tutkimuksia. Ehkä yhden tutkimuspaperin kirjoittajasta ei välttämättä kannata vielä kirjoittaa artikkelia (sillä tuskin löytyy mitään lähdettä edes). En noita listassa olevia nimiä tiedä, joten en niistä osaa antaa nopeata esimerkkiä. Tai no otin yhden koehenkilön; Irmeli Vuorela vaikuttaisi ainakin selvästi merkittävältä (Geologinen seura on kirjoittanut muistokirjoituksen; todennäköisesti siis seuran mielestä merkittävä tieteilijä; lisäksi löytyy kirjajulkaisu[ja]). --PtG (keskustelu) 7. helmikuuta 2013 kello 01.25 (EET)

Miten meritään kulttuurikausien ajankohdat?[muokkaa wikitekstiä]

Eri kultturikausilla on eri lähteissä eri lukuja. Jos luet suuren levikin omaavia yleistajuisia teoksia, on niissä eri vuosiluvut niin, ettei mitään esitystä pysty käyttämään edes keskiarvoisena yhtenä lähteenä. Silloin joutuu lähteistäjä valitsemaan, mitä lähdettä millekin vuosiluvulle tarjoaa. Vaikeaa. Museoviraston, kuten joidenkin vanhempien kirjojen tapauksessakin, on vain vanhoja konventionaalisia aikoja, joten Wikissä käytettyjä kalibroituja aikoja ei niistä voi päätellä. Miten tähän otetaan kantaa? --Jari Hokkanen (keskustelu) 5. huhtikuuta 2013 kello 10.00 (EEST)

Uusi luokka[muokkaa wikitekstiä]

Loin uuden luokan Arkeologiset esinetyypit. Ajattelin, että wikipediasta voisi saada näin kätevän työkalun kerätä ja järjestellä tietoa erilaisista löytöluokista eri aikakausilta - monista löydöistä on vaikea löytää systemaattisesti esitettyä tietoa. Mitä mieltä olette tästä? Luokkaan kuuluu tällä hetkellä vain muutama esine. Ehkä ei kuitenkaan ole järkeä tehdä yksittäisiä wikiartikkeleita kovin spesifeistä esinetyypeistä (esim. oksasolki), vaan keskittyä laajempiin teemoihin (esim. rautakauden soljet Suomessa, tai peräti solki-artikkelin laajentaminen).Ilarius (keskustelu) 3. kesäkuuta 2013 kello 16.04 (EEST)

Hyvä ajatus. Yksittäisistä esineistä voi olla (toistaiseksi) turha kirjoittaa artkkeleita, elleivät ne ole merkittäviä tai kuuluisia. Mieluimmin sitten esineryhmistä. --Jari Hokkanen (keskustelu) 3. kesäkuuta 2013 kello 20.49 (EEST)

Arkeologisia kohdetyyppejä Wikidatassa[muokkaa wikitekstiä]

Olen lisäämässä Wikidataan joukkoa arkeologisia kohteita Museoviraston rekisteristä. Monille kohdetyypeille löytyy Wikidatasta kohde, mutta toisille taas ei. Suomalaisista kohteista on hienoja artikkeleita ja sitä kautta myös kohteita Wikidatassa, mutta niitä ei aina ole määritelty kovin tarkasti.

Olisiko täällä kiinnostuneita tarkistamaan, mitä olen jo löytänyt, lisäämään Wikidataan uusia kohteita puuttuville ja tarkentamaan Wikidatan tietoja?

Wikidataan täydennettävää tietoa olisi

  • puuttuvan kohteen luominen (Uusi kohde)
  • laajemman käsitteen löytäminen Wikidatassa olevista kohteista (alaluokka kohteelle (P279))
  • vastaavien nimitysten löytäminen muilla kielillä
  • muun kielisten artikkeleiden linkittäminen, jos niitä löytyy

Terveisin Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 17. toukokuuta 2017 kello 09.29 (EEST)

Erityisesti röykkiöhauta (Q15120977) ja ovoo (Q1744120), röykkiö (Q7321974) ja hiidenkiuas (Q18690523) välisiä suhteita voisi selkeyttää. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 17. toukokuuta 2017 kello 10.15 (EEST)
Ehdinkin jo selvitellä, hienosäätöä voi tarvita. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 17. toukokuuta 2017 kello 10.27 (EEST)


Wikipedia Wikidata
1400-luku 1400-luku (Q7018)
1500-luku 1500-luku (Q7017)
1600-luku 1600-luku (Q7016)
1700-luku 1700-luku (Q7015)
1800-luku 1800-luku (Q6955)
aateliskartano
Wikidata-Reasonator small logo.svg
asuinpaikka
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
asuinpaikka (Q1708422)
asumuspainanne
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
asumuspainanne (Q29959075)
autio Autio (Q784646)
ensimmäinen maailmansota ensimmäinen maailmansota (Q361)
esihistoria esihistoria (Q11756)
harkkohytti (Q28721573)
hautapaikka
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
hautapaikka (Q173387)
hautaröykkiö röykkiöhauta (Q15120977)
hautausmaa hautausmaa (Q39614)
hiilenvalmistuspaikka
Wikidata-Reasonator small logo.svg
hiilimiilu
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
miilu (Q675407)
historiallinen aika historiallinen aika (Q1145106)
hylky hylky (Q852190)
Isoviha isoviha (Q2578587)
jatulintarha jatulintarha (Q1937879)
juoksuhauta juoksuhauta (Q91764)
jätinkirkko jätinkirkko (Q3737909)
jäännös
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
muinaisjäännös (Q3395377)
kaivanto kaivanto (Q11869044)
kalliokaiverrus
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
kalliopiirros (Q42195)
kalliomaalaus kalliomaalaus (Q214334)
kalmisto (Q9641002)
kanava kanava (Q12284)
karsikkokivi
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kauppapaikka
Wikidata-Reasonator small logo.svg
keskiaika Keskiaika (Q12554)
kirkko kirkko (Q34651)
kirkkokenttä
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kirkon rauniot
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kirkonpaikka
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kivi kivi (Q8063)
kiviaita
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kivikausi kivikausi (Q11759)
kivikehä stone circle (Q1935728)
kivipöytä
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kodanpohja
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kuoppaliesi
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kuppikivi kuppikivi (Q2230328)
kvartsilouhos
Wikidata-Reasonator small logo.svg
kylänpaikka
Wikidata-Reasonator small logo.svg
käräjäkivet tuomarinympyrä (Q1236830)
lapinraunio lapinraunio (Q11874654)
lappalaisen talo
Wikidata-Reasonator small logo.svg
latomus
Wikidata-Reasonator small logo.svg
linna linna (Q23413)
linnavuori linnavuori (Q744099)
linnoitus linnoite (Q57821)
linnoituskaupunki
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
linnoituskaupunki (Q677678)
louhos louhos (Q188040)
luola luola (Q35509)
luostari luostari (Q44613)
miekanhiontakivi miekanhiontakivi (Q724060)
mittauspiste
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
merkkipylväs (Q352956)
muinaislinna linnavuori (Q744099)
nauriskuoppa nauriskuoppa (Q20919751)
peltorakenne
Wikidata-Reasonator small logo.svg
piispanlinna
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
piispanlinna (Q29960985)
polttokalmisto
Wikidata-Reasonator small logo.svg
polttokenttäkalmisto polttokenttäkalmisto (Q11888579)
poroaita
Wikidata-Reasonator small logo.svg
pronssikausi pronssikausi (Q11761)
puolustusvarustus
Wikidata-Reasonator small logo.svg
purnu purnu (Q11889148)
pyyntikuoppa ansakuoppa (Q1067958)
raivausröykkiö
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
röykkiö (Q7321974)
rajakivi rajamerkki (Q921099)
rajamerkki rajamerkki (Q921099)
rajapaikka rajamerkki (Q921099)
rajapyykki rajamerkki (Q921099)
rakennuksen pohja
Wikidata-Reasonator small logo.svg
rauniot raunio (Q109607)
rautahytti
Wikidata-Reasonator small logo.svg
rautakausi rautakausi (Q11764)
rautaruukki rautatehdas (Q10832530)
ristiretkiaika Ristiretkiaika (Q5413502)
ruumiskalmisto
Wikidata-Reasonator small logo.svg
röykkiö
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
röykkiö (Q7321974)
röykkiökalmisto
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
röykkiöhauta (Q15120977)
satamapaikka
Wikidata-Reasonator small logo.svg
seita seita (Q2381508)
seitakivi seita (Q2381508)
silta silta (Q12280)
Stolbovan rauha Stolbovan rauha (Q928848)
Suomen sota Suomen sota (Q736268)
taistelupaikka
Wikidata-Reasonator small logo.svg
Talvisota talvisota (Q134949)
tarinapaikka
Wikidata-Reasonator small logo.svg
Teljä Teljä (Q15122242)
tervahauta tervahauta (Q20921232)
tien pohja
Wikidata-Reasonator small logo.svg
Täyssinän rauha Täyssinän rauha (Q690861)
uhrikivi (Q11889241)
varhaishistoria Varhaishistoria (Q695827)
varhaiskeskiaika Early Middle Ages (Q202763)
varhaismetallikausi Varhainen metallikausi (Q11900486)
varhaisrautakausi
vesikalmisto
Wikidata-Reasonator small logo.svg
vesimylly vesimylly (Q185187)
viljelysröykkiö
Wikidata-logo.svg Wikidata-Reasonator small logo.svg
viljelysröykkiö (Q29960971)

Laserkeiluasta Kansalaisen karttapaikassa[muokkaa wikitekstiä]

Tajusin (hitaana) vasta nyt, että suuret arkeologiset kohteet näkyvät Kansalaisen karttapaikan varjostustoiminnolla, jonka data on saatu laserkeilaamalla maasto (jollakin tuntemattomalla tarkkuudella). Esimerkiksi Pattijoen Kastelli näkyy kartalla SELVÄSTI. Vaikka mikään ei nykyään enää hämmästytä, niin mielestäni tämä on huikeaa.--J Hokkanen (keskustelu) 31. toukokuuta 2017 kello 10.25 (EEST)

Statens Historiska Museet[muokkaa wikitekstiä]

Tein mallineen {{SHM}}, jolla voi viitata suoraan verkkotietokantaan arkeologisen esineen tietoihin. Sieltä löytyy vapaasti käytettäviä valokuvia (!), koordinaatteja ja linkki RAÄ:n karttapalveluun.--J Hokkanen (keskustelu) 15. kesäkuuta 2018 kello 12.07 (EEST)