Kapovan luolamaalaukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapovan luolamaalaukset
Капова пещера
Kapovan luolan suuaukko
Kapovan luolan suuaukko
Sijainti

Kapovan luolamaalaukset
Koordinaatit 53°1′32.7″N, 57°2′17.92″E
Valtio Venäjä
Historia
Tyyppi kalliomaalaus
Aiheesta muualla

Kapovan luolamaalaukset Commonsissa

Kapovan luolamaalaukset (ven. Капова пещера, baskiiriksi Shүlgәntash) sijaitsevat Uralvuoriston eteläosissa Šulgan-Tašin luonnonsuojelualueen pohjoisosissa. Luolasta on löytynyt kivikauteen ajoitettuja luolamaalauksia. Kuvien aiheina ovat muun muassa sarvikuono, hevonen ja mammutti. Luolamaalaukset on ajoitettu 18 000 vuotta vanhoiksi. Ne löydettiin vuonna 1954.

Kapovan maalaustyyliä.

Luola kiemurtelee kalliossa 3 kilometriä ja muodostaa pääpiirteissään kolme kerrosta. Luolan pohja on 165 metrin syvyydessä. Luolastossa on maanalainen lampi ja joki, suuria saleja ja mutkaisia käytäviä. Luolan muodostanut joki on nimeltään Šulgan. Lammen halkaisija on vain 3 metriä, mutta se on 35 metriä syvä. Luolan suuaukon lähettyvillä on toinen luolamainen suuaukko nimeltään Mammuttiluola.

Luolamaalaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luolamaalaukset ovat paleoliittiselta kivikaudelta. Kuvatut eläimet kuolivat sukupuuttoon kauan sitten tai kehittyivät nykyisenlaisiksi. Asukkaiden katsotaan edustaneen Solutreen kulttuurin myöhäistä vaihetta ja keskeistä Madeleinen vaihetta.

Kapovan luolamaalauksien kopioita

Kuvat on enimmäkseen tehty sekoittamalla eläinrasvaan väriaineita ja maalaamalla niillä kuvat. Väriaineena on enimmäkseen okraa, mutta myös mustaa tai tummaa väriä on käytetty. Kuvat ovat vaarassa tuhoutua, koska seiniltä valuvassa vedessä on kalkkia mukanan ja se saostuu kuvien päälle. Näin onkin tuhoutunut lukuisia kuvia ennen niiden löytymistä. Myös vandalismi on tuhonnut joitakin kuvia. Turistit saavatkin nähdäkseen vain osan kuvista ja niiden kopioita esitellään näyttelyssä. Vuonna 2012 luola suljettiin yleisöltä valokuvaamisen ajaksi. Valokuvista on julkaistu virtuaaliluola, jolla voi tutustua luolaan ja kuviin tietokoneelta selaimelta käsin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dons Maps: Kapova Cave, valokuvia
  • Russia-IC: The lucky cave of Kapova
  • Prehistoric Art: Kapova Cavepaintings (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Solodeynikov, Alexey: Cataloging Kapova Cave rock art
  • Abramov A., Anikovich M., Bader N., Boriskovsky P., Lubin V., Praslin N., Rogachev A., А. БРАМОВА, М. В. АНИКОВИЧ, Н. О. БАДЕР, П. И. БОРИСКОВСКИЙ, В. П. ЛЮБИН, Н. Д. ПРАСЛОВ, А. Н. РОГАЧЕВ, 1984: Archaeology of the USSR. 1984, Nauka, Moscow, 1984
  • Clottes J., 2003: Chauvet Cave The Art of Earliest Times,University of Utah Press, Salt Lake City, 2003