Kemijärven massaliike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kemijärven massaliike eli Kemijärven selluloosatehtaan lakkauttamista vastustava kansanliike muodostui 2007, kun oli tullut selväksi ettei Suomen hallitus Suomen valtiona eikä eduskunta Kansaneläkelaitoksena, jotka yhdessä käyttävät 35 %:n äänivaltaa Stora Ensossa aio vaikuttaa Stora Ensoon siten, että Kemijärven sellutehdas saisi jatkaa.

Liikkeen johtajana toimii Kemijärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala. Myös Paperiliiton Kemijärven osasto n:o 84 r.y.:n tiedottaja Juha Pikkarainen on aktiivinen.kenen mukaan?

Pääportti tehtaan lakkautuksen jälkeen

Liikkeen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stora Enson ilmoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stora Enso ilmoitti 25. lokakuuta 2007 lopettavansa Kemijärven sellutehtaan toiminnan kesäkuun 2008 loppuun mennessä. 26. lokakuuta 2007 Paperiliiton Kemijärven osasto n:o 84 r.y. esitti julkilausumassaan paheksuntansa tehtaan sulkemispäätöksen johdosta, koska "tehdas sijaitsee keskellä voimakkaasti kasvavaa raaka-ainetta", "sellutehdas on hyvässä toimintakunnossa" ja koska sellutehdas on täyttänyt vuodesta 1999 alkaen Stora Enson vaatiman 13 % tuottotavoitteen.

Liikkeen perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemijärven massaliike perustettiin 31. lokakuuta 2007 Kemijärven kaupungin valtuustosalissa.

Perustamistilaisuuden yhteydessä järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa esiintyi asiantuntijoita, muun muassa Metsäntutkimuslaitoksen Rovaniemen yksikön Martti Varmola, jonka mukaan puuta riittää myös Kemijärven tarpeisiin. Läsnä olivat myös Oulun ja Lapin läänien maaherrat Asko Oinas ja Hannele Pokka. Asko Oinas liittyi myös Kemijärven massaliikkeen toimikuntaan televisio-ohjaaja Kari Väänäsen tapaan. Myös Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen tuli Kemijärvelle.

Mielenilmauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtaan valtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemijärven massaliike valtasi 3. tammikuuta 2008 Kemijärven sellutehtaan vastustaakseen näyttävästi tehtaan lakkauttamista. 4. tammikuuta 2008 ilmoitti Stora Enson yhteiskuntasuhteiden johtaja Jorma Westerlund, että Stora Enso tekee tapahtuneesta rikosilmoituksen tehdasalueelle tunkeutumisesta.

Mielenosoitus Helsingissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemijärven massaliike järjesti 4. helmikuuta 2008 mielenosoitusmarssi Helsingissä Kolmen sepän patsaalta eduskuntatalolle. Pohjoisesta tuli 600 mielenosoittajaa ja hallitukselle jätettiin eduskunnan portailla 28 000 hengen allekirjoittama adressi. Luovuttaminen tapahtui eduskunnan portailla, missä oli myös kansanedustajia.[1] SKP:n edustajien ei sallittu osallistua mielenosoitukseen puoluetunnuksin, koska järjestäjät eivät pitäneet sitä puoluepoliittisena.

Omistajapolitiikan puolesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemijärven sellutehtaan lakkauttaminen johti laajaan keskusteluun hallituksen omistajaohjauksen periaatteista. Vaikka omistajaohjauksen periaatepäätös on Valtioneuvostossa hyväksytty jo edellisen hallituksen aikana vuonna 1999, sen tarkka sisältö näytti jääneen epäselväksi poliitikoillekin.

Vastauspuheenvuorossaan Hannes Manninen totesi, ettei Suomen valtion ja kansaneläkelaitoksen yhteensä 36%:n äänimäärä riitä Wallenbergien ja puolenkymmenen muun suurimman yksityisen tahon tahdon muuttamiseen. Mannisen mukaan Valtio ei ole Stora Ensossa suvereeni omistaja. Anni Sinnemäki ja Ulla-Maj Wideroos yhtyivät Hannes Manniseen eivätkä luvanneet valtion tukea lakkauttamispäätöksen perumiselle Stora Enson yhtiökokouksessa.

Kimmo Sasin mukaan eduskunta ei päätä Kemijärven sellutehtaasta. Stora Enson hallitus on siitä jo päätöksensä tehnyt. Vaikka valtio onkin Stora Enson suurin omistaja, sillä ei ole enemmistöä osakkeista eikä se siten voi määrätä yhtiössä. Sasin mukaan valtion tukipaketti Kemijärvelle ja Summaan luotaville uusille työpaikoille on noussut jo useisiin kymmeniin miljooniin euroihin. Sasin mukaan niin ikään hallitus tukee niin monen uuden työpaikan syntymistä kuin se vain on mahdollista.

Kemijärven selluloosatehtaan ja Summan tehtaan puolesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jukka Gustafsson vaati ylimääräistä yhtiökokousta päättämään Kemijärven ja Summan tehtaiden toiminnan jatkamisesta. Esko-Juhani Tennilä kannusti kaikkia eduskuntaryhmiä allekirjoittamaan Annika Lapintien eduskunnassa liikkeelle paneman adressin. Tennilän mukaan eduskuntaryhmä, jossa hänkin on, jättää perjantaina välikysymyksen, ellei vetoomus saa vastakaikua suurimmassa osassa eduskuntaryhmiä. SDP:n eduskuntaryhmä on ilmoittanut yhtyvänsä välikysymykseen.

Bjarne Kallis kehotti mielenosoittajia ostamaan 10 kappaletta Stora Enson osakkeita ja tulemaan yhtiökokoukseen 26. maaliskuuta 2008.

Adressin luovutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielenosoittajien lähetystö luovutti 28 000 allekirjoittajan adressin pääministeri Matti Vanhaselle, valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle ja puolustusministeri Jyri Häkämiehelle, joka vastaa toisessa Matti Vanhasen hallituksessa valtionyhtiöiden omistajapolitiikasta.

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kemijärven massaliike valtasi 3. tammikuuta 2008 Kemijärven sellutehtaan vastustaakseen näyttävästi tehtaan lakkauttamista.
  • Stora Enson yhteiskuntasuhteiden johtaja Jorma Westerlund ilmoitti MTV3:n uutisille 4. tammikuuta 2008, että Stora Enso tekee tapahtuneesta rikosilmoituksen tehdasalueelle tunkeutumisesta.
  • Annika Lapintie lähetti muiden eduskuntaryhmien puheenjohtajille vetoomuksen Stora Enson johdolle edelleen kirjeenä lähetettäväksi, että tehtaille annettaisiin jatkoaikaa 2009 loppuun saakka 30. tammikuuta 2007. Tarkoituksena on tehdä asiasta välikysymys hallitukselle. Heikki Nivala Iltasanomien mukaan oli tuominnut välikysymyksen poliittiseksi teatteriksi, jolla vain vaikeutetaan tehtaan lakkauttamispäätöksen purkamista.
  • Kemijärven massaliike järjesti 4. helmikuuta 2008 mielenosoituksen Helsingissä Aleksis Kiven patsaalta 09:10 kohti eduskuntatalon portaita
  • Tehdas suljettiin 27. huhtikuuta 2008

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YouTube: Adressin luovuttaminen 4.2.2008 [1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]