Helsingin yliopiston metroasema

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kaisaniemen metroasema)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helsingin yliopisto
Helsingfors universitet
Kuva asemalta
Helsingin yliopiston metroasema

Helsingin metro
Perustiedot
Osoite  Vuorikatu 12, 00100 Helsinki[1]
Avattu  1. maaliskuuta 1995
Käyttäjiä (ark.)  10 298 (2008)
Etäisyydet
Rautatientori  0,597 km
Hakaniemi  0,916 km
Vaihtoyhteydet
Raitiotielinjat  3, 6, 6T, 9
Rakenne
Tyyppi  tunneliasema
Laituriraiteita  2
Liukuportaita  3
Hissejä  2
Aiheesta muualla
Aiheesta Wikimedia Commonsissa

Helsingin yliopiston metroasema (ruots. Helsingfors universitet) on yksi Helsingin metron asemista ja samalla sen uusin tunneliasema.[1] Se avattiin 1. maaliskuuta 1995. Asema sijaitsee Kluuvin kaupunginosassa ja palvelee myös toista keskustan kaupunginosaa, Kruununhakaa. Aseman nimi oli vuosina 1995–2014 Kaisaniemen metroasema (ruots. Kajsaniemi metrostation). Asema avattiin 1. maaliskuuta 1995 ja sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Kontio - Kilpi - Valjento Oy. Asema sijaitsee 597 metrin etäisyydellä Rautatientorin metroasemasta ja 916 metrin päässä Hakaniemen metroasemasta osoitteessa Vuorikatu 12, 27 metriä maanpinnan ja 22 metriä merenpinnan alapuolella.lähde?

Asema on Rautatientorin lisäksi ainoa, jonka nimi kuulutetaan suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi (University of Helsinki). Entisellä nimellään Kaisaniemi oli ainoa Helsingin metron asema, jonka nimi kuulutettiin vain yhdellä kielellä – suomenkielinen nimi Kaisaniemi ja ruotsinkielinen Kajsaniemi lausutaan samalla tavalla. Aseman juuri avauduttua sen nimi kuitenkin kuulutettiin molemmilla kielillä, vaikuttaen siltä että se kuulutettaisiin kahteen kertaan, pian kuitenkin kuulutus muutettiin.lähde?

Huhtikuussa 2014 Helsingin kaupunginhallitus päätti muuttaa aseman nimeksi Helsingin yliopisto (ruots. Helsingfors universitet) lähellä sijaitsevan Helsingin yliopiston keskustakampuksen mukaan.[2] Uusi nimi astui välittömästi voimaan päätöksen myötä 22. huhtikuuta 2014 vaikkakin ehdotus herätti vastustusta; esimerkiksi Helsingin seudun liikenne vastusti nimenmuutosta ja Helsingin nimistötoimikunnan mukaan Kaisaniemellä on pitkät perinteet karttanimenä.[3] Muutos aseman nimikyltteihin ja metron kuulutuksiin tehtiin vuoden 2014 loppuun mennessä.[4]

Sisäänkäynnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kaisaniemenkatu
 • Vilhonkatu
 • Kaisa-talo
 • Yliopistonkatu
 • Fennia-kortteli 1
 • Fennia-kortteli 2
 • Vuorikatu

Liukuporraskuilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metrolaiturilta johtaa vain yksi liukuporraskuilu ylös lippuhalliin, laiturialueen länsipäästä.

Liukuportaita kuilussa on kolme, joista alhaalta katsottuna keskimmäinen ja oikeanpuoleinen normaalisti johtavat ylös ja vasemmanpuoleinen alas.

Alhaalta katsoen liukuportaiden vasemmalla puolella on kaksi hissiä, jotka liikkuvat liukuporraskuilun suuntaan vinosti ylös. Nämä vinohissit ovat Suomessa harvinaisia. Samankaltaisia vinohissejä on myös Hakaniemen, Sörnäisten ja Rautatientorin metroasemilla.

Liukuportaita alas tultaessa itäsuunnan liikenne lähtee normaalisti oikealta puolelta ja länsisuunnan liikenne vasemmalta puolelta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Kaisaniemen metroasema Hel.fi. Viitattu 16.7.2013.
 2. Lehmusvesi, Jussi: Kaisaniemen metroaseman nimi vaihtuu – "Kyllä ihmiset tottuvat" Helsingin Sanomat. 22.4.2014. Viitattu 22.4.2014.
 3. Silfverberg, Kalle: Kaisaniemen metroaseman nimenmuutos herättää närää HS.fi. 22.4.2014. Viitattu 22.4.2014.
 4. Kaisaniemen metroaseman nimi muuttuu Iltalehti. 22.4.2014. Viitattu 22.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]