Kaarle-kuninkaan metsästys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaarle-kuninkaan metsästys (ruots. Kung Karls jakt) on Fredrik Paciuksen säveltämä ooppera. Libreton kirjoitti Sakari Topelius. Kaarle-kuninkaan metsästys on ensimmäinen suomalainen ooppera. Se sai ensi-iltansa harrastelijavoimin Helsingissä 24. maaliskuuta 1852. Oopperan tekijät saivat suurta kansallista huomioita, ja teosta esitettiin puolenkymmentä kertaa. Ooppera esitettiin myös Kuninkaallisessa oopperassa Tukholmassa 1. joulukuuta 1856.

Oopperan solistina kalastajatyttö Leonoran osassa esiintyi Hanna Sofia Falkman (1824–1882).

Oopperan tapahtumat sijoittuvat nuoren Kaarle-kuninkaan metsästysretkelle Ahvenanmaalle vuonna 1672, ja kuninkaan seurueessa juonitaan vallankaappausta. Romanttisen tarinan teemoja ovat kunnianhimo, rakkaus ja valta.

Ooppera esitettiin ensimmäisen kerran suomeksi Viipurissa 7. maaliskuuta 1905.[1] Oopperan suomenkielinen version levyttivät ensimmäisen kerran vuonna 2004 Porin Ooppera ja Pori Sinfonietta. Kapellimestarina levytyksellä oli Ari Rasilainen.[2]

Sound-icon.svg

Balladi oopperasta Kaarle kuninkaan metsästys

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toivo Haapanen ym. (toim.): Musiikin tietokirja, s. 215. Helsinki: Otava, 1948.
  2. Pori Sinfonietta

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hautsalo, Liisamaija: Toiset oopperassa Kaarle-kuninkaan metsästys: Postkolonialistinen analyysi markkinakohtauksen juutalaisrepresentaatiosta. Musiikki, 2012, 42. vsk, nro 3–4, s. 48–87. ISSN 0355-1059.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.