John Leguizamo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Leguizamo vuonna 2014.

John Leguizamo (s. 22. heinäkuuta 1964) on Emmy-palkinnon voittanut ja Golden Globe -ehdokkuuksia kahminut näyttelijä ja tuottaja. Hän on alkujaan kotoisin Kolumbian pääkaupungista, Bogotásta.

Sisällysluettelo

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leguizamo syntyi Kolumbian Bogotássa. Hänen isänsä, Alberto Leguizamo, oli alun perin [colombian), joka asui Kolumbiassa. Siellä ollessaan hän tapasi tulevan vaimonsa Luzin. Vuonna 1968 pari muutti lapsineen Yhdysvaltoihin Jackson Heightsin Queensiin New York Cityyn. John kävi siellä koulunsa.

Leguizamo kävi Murry Bergtraum High Schoolin, jossa hän kirjoitti komediamateriaalia, jota hän testasi luokkatovereihinsa, jotka myöhemmin äänestivät hänet "Eniten Puhuvaksi" (Most Talkative) -henkilöksi. Murry Bergtraum High Schoolista valmistumisensa jälkeen Leguizamo meni New York Universityyn, missä hän otti teatteritunteja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leguizamolla oli valmentajanaan Lee Strasberg, jonka kanssa hän ehti tehdä töitä vain yhden päivän ennen Strasbergin menehtymistä. Leguizamo kommentoi asiaa näin: "Minulla on sellainen vaikutus ihmisiin."

Johnin ensiesiintyminen oli vuonna 1984 televisiosarjassa Miami Vice. Seuraavana vuonna hän näytteli pientä osaa elokuvassa Mixed Blood. Vuonna 1989 Johnilla oli rooli elokuvassa Casualties of War ja vuonna 1990 rooli elokuvassa Die Hard 2. Hänen uransa lähti nousukiitoon vuonna 1991 Hangin' with the Homeboys -elokuvan jälkeen, jossa Leguizamo näytteli hermostunutta Bronxista tullutta teini-ikäistä Manhattanin kirkkaissa valoissa, joka joutuu kohtaamaan vaikean valinnan; jäädäkö kaupan kassalle töihin vai lähteä luomaan uraa collegeen ja löytää rakastamansa tyttö, joka kuitenkin osoittautuu aivan joksikin muuksi kuin hän oli kuvitellut.

Vuonna 1991 Leguizamo sai oman televisio-ohjelman, Mambo Mouthin, jossa John näytteli seitsemää eri hahmoa. Ohjelmasta tuli suuri menestys.

Leguizamo suunnitteli uuden televisiosarjan House of Bigginin v. 1995. Ohjelma sai kaksi Emmy-ehdokkuutta ja positiivista kritiikkiä. Ohjelma lopetettiin ensimmäisen kauden jälkeen. Leguizamolla oli kuitenkin vientiä elokuviensa kanssa, hän oli mukana muun muassa Super Mario Bros. ja Carlito's Way -elokuvissa 1993, Romeo + Juliet -elokuvassa 1996 ja Spawn:issa 1997.

Leguizamon yksi merkittävimmistä rooleista oli varmaankin Henri de Toulouse-Lautrecen osa elokuvassa Moulin Rouge! vuonna 2001. Leguizamo on antanut äänensä Ice Age -animaatioelokuvien laiskiaiselle Sidille.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leguizamo oli naimisissa Yelba Osorionin kanssa kaksi vuotta, mutta pari erosi vuonna 1996. Tällä hetkellä hän on Justine Maurerin kanssa. He avioituivat vuonna 2003. Heillä on kaksi lasta, tytär Allerga Sky (s. 1999) ja poika Ryder Lee (s. 2000). Leguizamo on baseball-fani ja hänen lempijoukkueensa on New York Mets.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]