Jakkihedelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Intianleipäpuu
Jakkihedelmiä.
Jakkihedelmiä.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Mulperikasvit Moraceae
Suku: Leipäpuut Artocarpus
Laji: heterophyllus
Kaksiosainen nimi

Artocarpus heterophyllus
Lam.[1]

Katso myös

  Jakkihedelmä Wikispeciesissä
  Jakkihedelmä Commonsissa

Intianleipäpuun runko ja hedelmiä.

Intianleipäpuu eli jakkipuu (Artocarpus heterophyllus) on mulperikasvien heimoon kuuluva puumainen kasvi, joka tuottaa jakkihedelmäksi kutsuttuja hedelmiä. Kasvia esiintyy Intiassa, Bangladeshissa, Filippiineillä, Sri Lankassa ja Kaakkois-Aasiassa, jonne kasvi on luultavasti levinnyt ihmisen mukana.[2]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakkihedelmät ovat suuria, vain harvoin alle 25 senttimetriä läpimitaltaan. Suhteellisen nuori, halkaisijaltaan noin kymmensenttimetrinen puu voi tuottaa jopa 36 kilogramman painoisia, 90 senttimetriä pitkiä ja 50 senttimetriä läpimitaltaan olevia hedelmiä. Jakkihedelmä on maailman suurin puussa kasvava hedelmä.

Kasvin siemeniä ympäröi keltainen noin 3–5 millimetrin paksuinen suojakerros, joka kypsänä muistuttaa maultaan ananasta, mutta on miedomman makuinen ja vähemmän mehukas.

Viljely ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakkihedelmä kasvaa yleisesti Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Sitä viljellään myös Keski- ja Itä-Afrikassa, Brasiliassa, Surinamessa ja osissa Länsi-Intian saaristoa, kuten Jamaikalla. Se on Bangladeshin ja Indonesian kansallishedelmä.

Jakkihedelmällä on ollut historiallisesti suuri merkitys Intian maanviljelyssä. Intiassa tehdyt arkeologiset löydöt ovat paljastaneet, että kasvia viljeltiin alueella jo 3 000–6 000 vuotta sitten.

Jakkihedelmä on hyvin suosittu eri puolilla maailmaa, vaikka sen maku ei ensimmäisen kerran koettuna välttämättä olekaan kovin miellyttävä. Kypsänä hedelmäliha on keltaista tai oranssia ja se maistuu makealta. Jakkihedelmää käytetään vihanneksen tavoin myös raakana, jolloin se on väriltään vaalean keltaista tai melkein valkoista. Raa’an hedelmän tuoksu voi miedosti muistuttaa mätänevää sipulia, ja hedelmää käsiteltäessä kädet yleensä käsitellään kookosöljyllä, kerosiinilla tai parafiinilla, koska hedelmästä irtoaa valkoista, maitomaista nestettä, jota toisinaan käytetään myös liimana. Suomessa Hartwall toi markkinoille jakkihedelmänmakuisen virvoitusjuoman keväällä 2010.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intianleipäpuu siemenet ovat syötäviä kuorimisen jälkeen ja muistuttavat maultaan perunoita.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jackfruit
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.