Ingvar Kamprad

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ingvar Kamprad
Ingvar Kamprad Haaparannassa vuonna 2010.
Ingvar Kamprad Haaparannassa vuonna 2010.
Syntynyt 30. maaliskuuta 1926 (ikä 91)
Ljungby, Ruotsi
Yhtiö(t) Ikea, Ikano (pankki)

Ingvar Feodor Kamprad (Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?, s. 30. maaliskuuta 1926 Ljungby) on ruotsalainen yrittäjä ja yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.[1][2] Vuonna 1943 hän perusti Ikea-sisustusketjun, jolla on nykyään satoja myymälöitä yli 30 maassa ympäri maailmaa.

Ingvar alkoi kehittää liiketoimintaa ollessaan nuori poika myymällä tulitikkuja naapureilleen. Hän keksi, että voi ostaa tulitikkuja Tukholmasta suurissa erissä halvalla, ja myydä ne alhaisella hinnalla saaden silti hyvän voiton. Tulitikuista hän laajensi myyntiä kalaan, joulukoristeisiin ja siemeniin sekä myöhemmin kuulakärki- ja lyijykyniin. Ingvarin ollessa 17 vuoden ikäinen hänen isänsä antoi hänelle lahjan hyvästä koulumenestyksestä. Hän käytti tämän lahjan perustamalla yrityksen, josta on kasvanut Ikea.[3] Lyhenne Ikea tulee hänen nimensä etukirjaimista sekä lisäksi syntymäkotitilastaan nimeltään Elmtaryd ja kotikylästään Agunnarydistä Smålandin maakunnassa.

Toiminta Nysvenska rörelsenissä ja Svensk socialistisk samlingissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamprad värväsi toisen maailmansodan aikana uusia jäseniä Ruotsin fasistiseen, Natsi-Saksaa kannattaneeseen liikkeeseen. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon edeltäjän Allmänna Säkerhetstjänstenin arkistojen mukaan Kamprad luokiteltiin 1943 natsiksi ja hänen toimiaan seurattiin, muun muassa hänen postiaan luettiin. Kamprad on elämäkerrassaan luonnehtinut toimiaan liikkeessä ”nuoruudensynniksi”,[4] johon on vaikuttanut hänen perheensä saksalainen tausta. Ruotsalaisen natsimyönteisen järjestön Nysvenska rörelsenin johtaja Per Engdahl kuului kuitenkin vielä sodan päätyttyäkin hänen lähipiiriinsä.[5] Kamprad toimi aktiivisesti Nysvenska rörelsenissä ja jonkin aikaa myös selvästi natsistisessa Svensk socialistisk samlingissa (SSS eli ”Lindholmarna”). Hän on vuonna 2010 todennut, että pitää niin kauan kuin elää kiinni siitä, että Engdahl on ”suuri ihminen”.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Forbes 2006 (englanniksi)
  2. Forbes 2009 (englanniksi)
  3. Torekull, Bertil: IKEA-tarina. Suom. Tillman, Maarit. Helsinki: Edita, 2007.
  4. SVT: Ikean Kamprad oli aktiivinen natsi toisen maailmansodan aikaan. Helsingin Sanomat 24.8.2011. Viitattu 24.8.2011.
  5. Kauhanen, Anna-Liina: Ikean perustajan Kampradin natsitaustasta uutta tietoa. Helsingin Sanomat 25.8.2011, s. B 4.
  6. Ruotsin television artikkeli Kampradin natsitaustasta

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Torekull, Bertil: Ikea-tarina. (Historien om Ikea. Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull, 1998.) Suomentanut Maarit Tillman. Helsinki: Edita, 2007. ISBN 978-951-37-4863-0.
  • Åsbrink, Elisabeth: Och i Wienerwald står träden kvar, 2011. (Ruotsin television toimittajan kirja, jossa hän kertoo Kampradin natsitaustasta)