Kuulakärkikynä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuulakärkikynä ja sen osat.

Kuulakärkikynä eli kuivamustekynä on kynätyyppi, jonka toiminta perustuu mustepatruunan kärjessä olevaan pieneen kuulaan. Painettaessa kuulaa alustaa vasten säiliöstä vapautuu puolikiinteää mustetta. Unkarilais-argentiinalainen László Bíró keksi kynän vuonna 1938.[1] Italiassa kuulakärkikynän nimenä onkin biro.[2]

Kuulakärkikynän jälkeä ei saa pyyhittyä tavallisella pyyhekumilla, mutta erikoispyyhekumeilla jäljen saa pois. Kuulakärkikynissä on erivärisiä musteita. Yleisin musteen väri on tummansininen. Joihinkin uusiin kuulakärkikyniin on lisätty hajustetta, ja ne ovat niin sanottuja ”tuoksukyniä”. On olemassa myös kuulakärkikyniä, jonka jälki ei muutu paperilla suttuiseksi esimerkiksi käden huitaistessa kirjoitusjäljen yli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jones, Roger: What's Who?: A Dictionary of Things Named After People and the People They are Named After, s. 23. Troubador Publishing, 2009. ISBN 978-1-84876-047-9. (englanniksi)
  2. Berggren ym. 2003, s. 131

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Berggren, Ola – Kinnunen, Silja – Lounasvuori-Riikonen, Kristiina: Italia-Suomi -suursanakirja. Otava, 2003. ISBN 951-1-12499-4.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.