Imatran kaupunginosat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä artikkelissa kerrotaan Imatran kaupunginosista.

Keskusta-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imatralla sanotaan olevan kolme keskustaa: Imatrankoski, Mansikkala ja Vuoksenniska, mutta myös Rajapatsaalla on merkittävä palvelukeskittymä. Näistä Imatrankoski, Mansikkala ja Rajapatsas sijaitsevat lähellä toisiaan, mutta Imatrankosken ja Mansikkalan voidaan katsoa muodostavan yhdessä Imatran varsinaisen keskustan.

Imatrankoski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imatrankosken kaupunginosa sijoittuu nimensä mukaisesti Imatrankosken äärelle. Imatrankoskella on Valtionhotellin ympäristössä puistomaisia alueita, joihin kuuluva Kruununpuisto on suomen vanhin luonnonpuisto. Kesällä järjestettävä Imatra Big Band festival -tapahtuman keskeiset paikat sijaitsevat Imatrankoskella. Imatrankosken kävelykadun varrelle ovat keskittyneet paikkakunnan keskeisimmät liiketilat sekä tori. Alueella on myös kerrostaloasutusta.

Jos imatralaiset sanovat menevänsä "kulmille" he tarkoittavat Imatrankoskea. "Kulmien" tarkka sijainti ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta määritellä, sillä varsinkin paljasjalkaiset imatrankoskelaiset mieltävät alueen huomattavasti suppeammaksi kuin mitä siitä laajimmillaan kuulee käytettävän. Sanonta tulee Lappeentien kulmassa sijainneesta Skutnabbin kaupasta, josta on syntynyt Napinkulma-nimitys. "Kulmien" ydinaluetta on nykyinen Koskenpartaan kävelykatu.

Mansikkala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mansikkalassa sijaitsevat kaupungintalo, terveyskeskus, sosiaalitoimisto, TE-toimisto, poliisilaitos, pääkirjasto, Kulttuuritalo Virta, urheilutalo ja uimahalli sekä rautatieasema. Rautatieasema on osa Matkakeskusta, jonka kautta kulkee myös linja-autoliikenne. Mansikkalassa sijaitsevat myös suuret marketit sekä kauppakeskus Mansikkapaikka. Alueen asutus koostuu kerrostaloista ja Mansikkalan katukuvalle antavatkin hallitsevan kuvan 80-luvun alussa valmistuneet korkeat 14-kerroksiset tornitalot. Tornitaloaluetta kutsutaan Imatran Manhattaniksi.

Mansikkalan koulun tiloissa järjestetään sekä perusopetuksen että Imatran yhteislukion opetusta. Mansikkalassa on myös Etelä-Karjalan ammattiopiston Imatran toimipisteiden tiloja.

Vuoksenniska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoksenniska sijaitsee Vuoksen itäpuolella, ja sinne on Imatrankoskelta matkaa noin kahdeksan kilometriä. Myös Vuoksenniskalla on tiivis liikekeskittymä sekä tori. Imatran ainoa elokuvateatteri, Bio Vuoksi, sijaitsee Vuoksenniskalla. Alueella on myös yksi kaupunginkirjaston toimipisteistä, Vuoksenniskan kirjasto.

Oppilaitoksista Vuoksenniskalla toimii Vuoksenniskan koulu, joka järjestää perusopetusta. Alueella aiemmin toiminut Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio lakkautettiin 31.7.2013 ja sen toiminta yhdistettiin Imatran yhteislukioon. Vuoksenniskan keskustan alueella on kerrostaloasutusta, jonka ympärille on muodostunut rivi- ja pientaloasutusta.

Rajapatsas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajapatsas sijaitsee Vuoksen itäpuolella, ja sinne on Imatrankoskelta matkaa noin 1,5 kilometriä. Rajapatsaalla on mm. päivittäistavarakauppa, kioski, pankkiautomaatti, parturi-kampaamo, pizzeria, Neste Oil, jossa myös Kotipizza ja ScanBurger, sekä erikoisliikkeitä esim. luontaistuotekauppa. Rajapatsaalla sijaitsee myös yksi kaupunginkirjaston toimipisteistä, Patsaan kirjasto. Rajapatsaalla on kerros-ja rivitaloja sekä omakotitaloja.

Alueen lähellä sijaitsee kolme koulua; Savikannan peruskoulu (luokat 1-6), Kosken koulu (luokat 7-9) sekä Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu (luokat 1-9). Lisäksi esiopetusta antavat Päiväkoti Savikukko ja Itä-Suomen koulun esikoulu. Lisäksi Rajapatsaalla on Rajapatsaan päiväkoti, joka tarjoaa päivähoitoa 2-5 vuotiaille lapsille.

Vuoksen länsipuolen asuinalueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhukallio ja Karhumäki sijaitsevat vierekkäin ja ovat molemmat pientalovaltaisia alueita.

Korvenkanta on pieni, omakotitalovaltainen alue Imatran ja Lappeenrannan rajan läheisyydessä.

Liisanpuisto

Meltola jossa sijaitsee Meltolan päiväkoti, esikoulu sekä ala-aste (luokat 1–6)

Mustalampi on omakotitalovaltainen alue Niskalammen läheisyydessä. Alueella on rintamamiestalo-tyyppistä asutusta.

Niskalampi (tai Niskakoski) on asuinalue lähellä Saimaan rantaa. Alueella on runsaasti 1900-luvun alkupuolella rakennettuja teollisuustyöväen asuntoja, jotka on remontoitu asuntomessujen yhteydessä 1980-luvulla. Alue muodostaa valtakunnallisesti merkittävän rakennetun ympäristön.

Onnela on pienehkö omakotitalovaltainen alue Imatrankosken ja Meltolan välissä.

Pässiniemi on Imatrankosken ja Mansikkalan välissä sijaitseva pientaloalue.

Saareksiinmäki

Suo on omaleimainen pientaloalue, joka on syntynyt Tainionkosken teollisuustyöläisten rakentaessa omakotitaloja lähialueelle.

Tainionkoski

Vuoksen itäpuolen asuinalueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Siitola sijaitsee aivan Vuoksen rannassa. Alueella on omakotitaloja ja rivitaloja. Alue tunnetaan korkealla mäellä sijaitsevasta Siitolan kartanosta.

Jakola sijaitsee Venäjän rajan tuntumassa. Alueella on etupäässä vanhaa omakotitaloasutusta.

Kaukopää sijaitsee lähellä Vuoksenniskaa. Yksi Stora Enson paperitehtaista on Kaukopäässä. Kaukopään alueella on kerrostalo-, omakotitalo- ja rivitaloasutusta. Alueella on Enso-Gutzeitin rakennuttamia työväenasuntoja.

Kymälahti on pieni omakotitaloalue Immalanjärven läheisyydessä. Alueella sijaitsee Kukkurilan vanhusten hoiva- ja asumisyksikkö, jonka yhteydessä toimii myös dementiakoti Sinikello.

Lakasenpelto sijaitsee Vuoksenniskan lähellä ja on omakotitalovaltainen alue. Alueella on paljon ns. rintamamiestaloja. Alue kuuluu Virasojan kaupunginosaan.

Linnankoski on pienehkö, omakotitalovaltainen alue Mehiläismäen ja Itä-Siitolan vieressä. Linnankoski on saanut nimensä Vuoksessa aikanaan sijainneesta koskesta, jossa oli voimalaitos 1900-luvun alkupuolella. Voimalaitoksen jäänteet ovat edelleen joen pohjassa.

Mehiläismäki on pieni omakotitaloalue Itä-Siitolan, Linnankosken ja Sotkulammen läheisyydessä.

Neitsytniemi historiallinen alue Vuoksen ja Virasjoen välissä. Alueella sijaitsee Neitsytniemen kartano.

Rajapatsaalla on kerros-, omakoti- ja rivitaloja. Yksi kaupunginkirjaston sivukirjastoista, Patsaan kirjasto, sijaitsee Rajapatsaalla. Rajapatsaan alueella on muitakin peruspalveluita, mm. päivittäistavarakauppa ja joitakin erikoisliikkeitä.

Rautionkylä Rautionkylää on sanottu Imatran huvilakaupunginosaksi. Alueella sijaitsee perusopetusta antava Kaukopään koulu. Raution palveluihin kuuluvat mm. päivittäistavarakauppa, päiväkoti ja yleinen uimaranta Immalanjärven rannalla.

Savikanta sijaitsee Rajapatsaan tuntumassa. Alue on pientalovaltaista ja siellä sijaitsee perusopetusta antava Savikannan alakoulu sekä päiväkoti Savikukko.

Sienimäki sijaitsee Mansikkalan ja Vuoksenniskan välissä. Alueella on pääasiassa 1960–1970-luvuilla rakennettuja kerros-, omakoti- ja rivitaloja mutta myös uudempia asuintaloja Vuoksen rannassa. Alueella on päiväkoti, päivittäistavarakauppa ja kahvila-baari.

Sotkulampi on omakoti- ja rivitalovaltainen asuinalue Vintterin ja Itä-Siitolan alueiden välissä. Nimensä alue lienee saanut alueella aikaisemmin sijainneesta samannimisestä lammesta, joka on nykyisin hävinnyt.

Teppanala sijaitsee n. 4 kilometrin päässä Venäjän rajasta ja 2 kilometrin päässä Imatran keskustasta. Teppanalassa on enimmäkseen omakotitaloja, mutta myös kerros-ja rivitaloja alueelta löytyy. Teppanalan kaupunginosa muodostuu entisestä Teppanalan kylästä. Alueen länsilaitamalla sijaitsee Ovako Imatran terästehdas, joka näkyy myös monissa kadunnimissä. Alueella sijaisee kolme, etupäässä venäläisturisteille suunnattua myymälää (neliömäärältään n. 2500-4000).

Vintteri on omakotitaloalue Sotkulammen vieressä. Katujen nimet ovat talviaiheisia (esimerkiksi Pakkaskatu ja Kinoskuja).

Virasoja on rivi- ja omakotitalovaltaista aluetta, joka sijaitsee Vuoksenniskan läheisyydessä. Virasojan koulussa toimivat perusopetuksen luokat 1–6. sekä päiväkodin esiopetusryhmä. Imatran tavara-asema on Virasojalla, ja alueella onkin runsaasti rautateihin liittyviä kadunnimiä (esimerkiksi Kiskotie ja Asemakatu).