Simpele (taajama)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simpele on Rautjärven kuntakeskus. Nykyisellä Simpeleen taajamalla tarkoitetaan käytännössä entisen Simpeleen kunnan Kivijärven kylän aluetta. Simpeleen ja Rautjärven kuntaliitoksen yhteydessä Kivijärven kylän nimi muutettiin Simpeleeksi. Paikannimenä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Kempele on nimenä samankaltainen, mutta taipuu eri tavoin.

Simpele tunnetaan vuonna 1906 käynnistyneestä Aktiebolaget Simpeleen paperitehtaasta, nykyisestä Metsä Boardin (ent. M-real) Simpeleen kartonkitehtaasta ja Marja-Liisa sekä Harri Kirvesniemestä.[1] Silloisen Parikkalan kunnan ja myöhemmin Simpeleen kunnan Kangaskoskella oli 1900-luvun alkupuolella toiminnassa myös toinen paperitehdas, Kangaskosken paperitehdas.

Historian saatossa Simpeleen tehdasyhdyskunnan ja sitä myöten myös koko kunnan elämään sekä kehitykseen vaikutti voimakkaasti nykyisen UPM:n edeltäjäyhtiö Yhtyneet Paperitehtaat; kunnan ja ympäröivän yhteiskunnan sekä tehtaan välinen side oli tunnetusti tiivis. Aktiebolaget Simpele oli ensimmäinen Yhtyneiden Paperitehtaiden kolmesta kantatehtaasta, jonka edustajaksi ja samalla myös omistajaksi Yhtyneiden Paperitehtaiden perustaja, kenraali Rudolf Walden tuli vuonna 1911, ottaakseen seuraavan vuoden alusta hoitaakseen Simpeleen tehtaan paperien myyntiä Venäjälle Pietarissa olleen agentuuriliikkeensä kautta. Yhtyneet Paperitehtaat perustettiin vuonna 1920.

Simpeleen tehdasyhdyskunnalle asemakaavan laati vuonna 1917 Viipurin kaupunginarkkitehtinakin toiminut Uno Ullberg. Simpeleen taajamarakenne poikkeaa tyypillisestä maalaiskunnasta, ja se on aluesuunnittelun sekä teknisen infrastruktuurin puolesta rakennettu kaupunkimaisesti. [2]

Simpeleellä on oma paloasema, joka kuuluu Etelä-Karjalan pelastuslaitokseen.

Elinkeinoelämä / Palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinkeinoelämän osalta Simpeleen elinkeinorakenne on hyvin pitkälle teollisuuspainotteinen, suurimman työantajan ollessa Metsä Board Simpele. Paikkakunnalla merkittävähkönä työllistäjänä puunjalostusteollisuutta edustaa myös puunjalostusalan perheyritys Vankkapuu Oy, joka Simpeleen alueella toimivissa kahdessa yksikössään Änkilänmäellä Änkilän kylässä ja Metsä Board Simpeleen tehdasalueella Proomuniemessä valmistaa teollisuuden tarpeisiin kuormalavoja, rullanpäätulppia lähinnä paperi- ja kartonkiteollisuudelle sekä lisäksi kierrättää kartonkihylsyjä.

Muita teollisuusyrityksiä ovat mm. valmisbetonia valmistava ja toimittava Karjalan Betoni Oy, ja pakkaus- ja graafiselle teollisuudelle stanssityökaluja valmistava Polytronic Oy sekä teollisuuden palveluyrityksien puolelta Botnia Mill Servicen Simpeleen toimisto ja Projektipalvelu Tiainen Oy.

Kaupan- ja palvelualalla toimivat muun muassa 24h avoinna oleva liikenneasema Teboil Simpele, Neste Simpele huoltoasema, päivittäistavarakaupat (K-Market Hermanni ja S-market Simpele), ja erikoiskaupat, kuten Simpeleen Apteekki, urheiluliike Simpeleen Urheilu Naukkarinen & Naukkarinen sekä rautakauppa Maasälpä Jorma Repo Ky, joka valmistaa myös keittiökalusteita kalustetehtaallaan. Erilaisten pakkaustuotteiden agentuurikaupassa toimii Paras Pakkaus Oy.

Muita palveluyrityksiä edustavat mm. paikallinen pankki Simpeleen Osuuspankki ja IT-alan palveluyritys IT-Lähituki Backman-Hyrkäs Oy sekä Änkilän Hoivapalvelu Oy:n ylläpitämä, tehostettua palveluasumista tarjoava Silamuskoti.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpele sai oman paikallislehden vuonna 1952, jolloin Kaakkoisseutu alkoi ilmestyä. Lehti ilmestyi parin ensimmäisen näytenumeron verran Simpeleen seutu -nimisenä, jonka jälkeen nimi muuttui Kaakkoisseuduksi. Lehdestä muodostui Simpeleen ja Rautjärven sekä myöhemmin, vuonna 1973 tapahtuneen kuntaliitoksen jälkeen nykyisen Rautjärven kunnan paikallislehti.

Kaakkoisseutu ja parikkalalainen Parikkalan Sanomat yhdistyivät vuonna 2007 nykyiseksi Parikkalan-Rautjärven Sanomiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia evl.fi. 26.5.2012. Arkistoitu 26.5.2012.
  2. Rautjärven kuntakeskus kuin suuresta kaupungista 16.10.2010. Etelä-Saimaa.