Hyvä veli (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyvä veli
Kestoaika 212 min
Perustuu Christopher Wegeliuksen päiväkirjoihin
Alkuperämaa Suomi
Verkko Yle TV1
Esitetty 30. tammikuuta 1995 – 30. joulukuuta 1996
Jaksoja 6
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t) Kari Kyrönseppä
Ohjaaja(t) Timo Bergholm
Käsikirjoittaja(t) Mauno Saari
Säveltäjä(t) Eero Ojanen
Lavastaja(t) Leena Tiihonen
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Hyvä veli on Mauno Saaren käsikirjoittama ja Timo Bergholmin ohjaama kuusiosainen television minisarja vuodelta 1995. Dokumentaarinen draamasarja kertoo varsin tuoreeltaan ja todenmukaisesti Suomen pankkikriisistä 1990-luvun alussa, siihen johtaneista syistä ja sen keskelle joutuvista politiikan ja talouselämän päättäjistä. Useimmilla päähahmoilla on tarkat esikuvansa todellisuudessa, mutta heidän roolinimensä on muutettu.[1][2]

Sarjan käsikirjoitus pohjautuu Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin eli Skopin vimeisen pääjohtajan Christopher Wegeliuksen päiväkirjoihin, joista Mauno Saari toimitti myös kirjan nimeltä Minä, Christopher Wegelius – Päiväkirja pimeiden voimien vuosilta (1992).[3][4]

Mauno Saaren, Timo Bergholmin ja tuottaja Kari Kyrönsepän yhteistyö jatkui Hyvää veljeä fiktiivisemmässä vuoden 1998 minisarjassa Presidentin mies[5].

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Wentzel  Mats Degerö (Christopher Wegelius)  
 Antti Litja  Poutilainen (Pertti Voutilainen)  
 Tapani Perttu  Repolan johtaja (Tauno Matomäki)  
 Jukka Voutilainen  Asko Ellilä (Esko Ollila)  
 Juhani Laitala  pääministeri (Paavo Lipponen)  
 Seppo Pääkkönen  Seppo Räikkönen (Juhani Riikonen)  
 Pertti Sveholm  Lauri Matintupa (Kauko Juhantalo)  
 Sakari Jurkka  Jaakko Massila (Jaakko Lassila)  
 Voitto Nurmi  Mauri Silonummi  
 Risto Aaltonen  Armas J. Lyly  
 Sulevi Peltola  Erkki Veskola  
 Esko Nikkari  Matti Yli-Niemi  
 Ahti Jokinen  Matti Reppula  
 Pekka Milonoff  kertoja  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olemme järkyttyneitä, otamme osaa. Ensiesitys 30. tammikuuta 1995. Vuonna 1987 Skop ostaa konkurssikypsän Tampellan, jota pääjohtaja Matti Yli-Niemi ei suostu pilkkomaan. Kahta vuotta myöhemmin Skop itse on paljolti tämän takia vararikon partaalla ja sen pääjohtaja päätyy itsemurhaan. Hänen tilalleen nousee Mats Degerö.
  2. Iske nyt! Ensiesitys 6. helmikuuta 1995. Matti Yli-Niemi ja Mats Degerö yrittävät vallata Helsingin Osakepankin, mutta Yhdyspankki tulee väliin.
  3. Auttajat. Ensiesitys 30. lokakuuta 1995. 1990-luvun taitteessa Skopilla ja Degeröllä ei ole monia ystäviä, mutta sentään yksi: Suomen Pankin Asko Ellilä. Suomeen iskee paha lama ja koko pankkisektori on vaakalaudalla.
  4. Koplaajat. Ensiesitys 6. marraskuuta 1995. Skop päätyy Suomen Pankin kontrolliin ja moni haluaisi oman palansa Tampellasta. Uusi ministeri Lauri Matintupa tekee epätavallisen ehdotuksen ja joutuu siitä poliisikuulusteluihin.
  5. Maan perijät. Ensiesitys 29. huhtikuuta 1996. Kansallispankin uusi johtaja Heikki Poutilainen, rehellinen mies eikä edes pankkimies, joutuu valehtelemaan työkseen pitääkseen tulevan suurfuusion salassa.[6]
  6. Tilinteko. Ensiesitys 30. joulukuuta 1996. Kuvitteellinen jälkipuinti Suomen pankkikriisistä, jossa päättäjät kokoontuvat televisiostudioon keskustelemaan aiheesta.Tapahtuma-aikana on ”ihan äsken tai aivan kohta”.[7]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaa esitettiin Ylen ykköskanavan Kotikatsomo-ohjelmapaikalla harvakseltaan kahden vuoden aikana, pikemminkin erillisinä 1- tai 2-osaisina televisionäytelminä kuin tiiviinä minisarjana: kaksi ensimmäistä jaksoa alkuvuodesta 1995, kaksi seuraavaa loppusyksystä, viides jakso huhtikuun lopussa 1996 ja viimeinen jakso saman vuoden joulukuun lopussa.

Helsingin Sanomien Jukka Kajava piti sarjaa ensimmäisen jakson perusteella erittäin kiinnostavana huolimatta ajoittain hieman teatraalisesta tekstistä ja näyttelemisestä[1]. Kolmannen ja neljännen jakson ensiesitysten alla hän totesi Hyvän veljen olevan erittäin hallittua ja tiivistä sekä loistavasti näyteltyä televisioteatteria. ”Tavallinen katsojakansalainen ei voi olla ajattelematta: Onko tässäkään vielä koko totuus? Kun on valehdeltu niin paljon, niin eikö saman tien vieläkin enemmän?”[8] Viimeisen jakson nähtyään Kajava kirjoitti: ”Mielenkiintoista oli tuta maanantai-iltana, että finaaliinsa ehtinyt Hyvä veli oli tässä erillisjaksossaankin, synkeänä Suomi-utopiana, jäntevä ja vaikuttava luomus, yksi koko kauden parhaista tv-draamoista.”[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kajava, Jukka: Hyvä veli -näytelmässä melkein kaikki on totta. Helsingin Sanomat, 30.1.1995, s. 39. Näköislehti (maksullinen).
  2. Rehnström, Henri Waltter: 1990-luvun suomalaissarja Hyvä veli näytti finanssikriisin pankkimiesten ja salkkuherrojen näkökulmasta. Helsingin Sanomat, 29.4.2019. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 17.3.2024.
  3. Jaakkola, Juha: Pelkistettyä todellisuutta. Helsingin Sanomat, 9.11.1995, s. 51. Näköislehti (maksullinen).
  4. Wegelius, Christopher uppslagsverket.fi. Viitattu 18.3.2024.
  5. Wilska, Marjo: Vieraana ohjaaja Timo Bergholm Yle Vintti. 23.11.1998. Viitattu 18.3.2024.
  6. Kotikatsomo: Hyvä veli areena.yle.fi. 11.6.2001. Viitattu 18.3.2024.
  7. Kajava, Jukka: Kotikatsomo: Hyvä veli. Helsingin Sanomat, 30.12.1996. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 18.3.2024.
  8. Kajava, Jukka: Kaikki on vieläkin pahempaa. Skopin kohtalonhetket jännittävät Hyvä veli -draamassa. Helsingin Sanomat, 30.10.1995. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 18.3.2024.
  9. Kajava, Jukka: Jäikö jotain käteen? Helsingin Sanomat, 31.12.1996, s. 39. Näköislehti (maksullinen).