Hujjat-al-islam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hujjat al-islam (arab. حجة الإسلام‎, ḥujjatu l-islām; suom. ”islamin auktoriteetti” tai “islamin todistus”) on islamilainen kunnianimitys. Julkisuudessa nimityksestä käytetään tavallisemmin kirjoitusasua hojatoleslam. Sunnalaisuudessa nimitystä käytetään ainoastaan al-Ghazalista, jota jotkut pitävät profeetta Muhammadin jälkeen historian vaikutusvaltaisimpana muslimina.

Kaksitoistašiialaisuudessa hojatoleslamiksi on kutsuttu useita uskonnollisia johtajia, minkä takia nimityksen arvostus ei šiialaisuudessa ole yhtä suuri kuin sunnalaisuudessa.[1] Alun perin nimitys annettiin vain johtaville mujtahideille. 19. vuosisadan alusta sitä alettiin käyttää kaikista uskonnollisista opettajista sen jälkeen kun kaksitoistašiialaisten johtavia ajatollia oli ryhdytty kutsumaan mujtahideiksi.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hawzojen oppilaat lukevat opintojensa alkuvaiheessa fiqhiä, kalamia, hadithia, tafsiria, filosofiaa ja arabialaista kirjallisuutta. Suoritettuaan nämä tasot heitä aletaan kutsua hojatoleslameiksi, ja he voivat jatkaa mujtahideiksi opiskelemalla satḥ-nimellä tunnettuja tekstikirjoja ja kharij-kursseja.

Hujjatu l-islam wa l-muslimin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimitystä hujjatu l-islam wa l-muslimin (suom. ”islamin ja muslimien auktoriteetti”) käytetään keskitason uskonnollisista opettajista.

Tunnettuja hojatoleslameja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.