Muqtada al-Sadr

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hojatoleslam Muqtada al-Sadr (arab. مقتدى الصدر‎, s. Rajab 12. elokuuta 1973) on suurajatollah Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr neljäs poika ja suurajatollah Mohammad Baqir al-Sadrin vävy.

Hänen isänsä ja kaksi vanhempaa veljeään murhattiin helmikuussa 1999 Najafissa, ja murhien takana oli luultavasti Saddam Husseinin hallinto, mutta joidenkin arvelujen mukaan murhan takana olisivat olleet Khoeit. Hussein oli aluksi tukenut al-Sadraa, joka oli arabi, iranilaisia šiiajohtajia vastaan. Mohammad Baqir al-Sadr teloitettiin 1980. Hän taisteli maaliskuussa 1991 ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeen Irakin hallituksen joukkoja vastaan šiiojen kansannousussa, joka murskattiin nopeasti. Muqtada al-Sadrilla ei ole formaalia uskonnollisen johtajan asemaa, vaan hän perustaa johtajuutensa sukunsa ja omaan vaikutusvaltaansa.

Yhdysvaltain joukkojen miehitettyä Irakin Muqtada al-Sadr vastusti koalition väliaikaista sotilashallintoa ja julisti syyskuussa 2003 varjohallituksen Yhdysvaltain nimittämän Iraqi Governing Councilin (IGC, 13.7.2003–1.6.2004) rinnalle. Al-Sadrin mukaan Iyad Allawin hallitus oli pahempi kuin Saddamin ja piti väliaikaista hallitusta Yhdysvaltain kolonialistisena ja imperialistisena jatkeena. Vuoden 2004 alussa Muqtada al-Sadrin Mahdin armeija hallitsi Bagdadin Sadr Cityä (ent. Saddam City). Armeija kasvoi nopeasti 500 opiskelijasta 10 000 miehen joukoksi.

Yhdysvaltain sotilashallinto sulki häntä kannattavan sanomalehden al-Hawza 28. maaliskuuta 2004 väittäen sen kiihottavan väkivaltaan. Hänen kannattajansa osoittivat mieltään useissa kaupungissa sulkemista vastaan. Kun rauhanomaiset mielenosoitukset osoittautuivat tuloksettomiksi, al-Sadr määräsi kannattajansa terrorisoimaan vihollista 5. huhtikuuta 2004. Mahdin armeija otti haltuunsa Najahin, Kufan ja Kutin ja osan Karbalaa. Taisteluja käytiin myös Nasiriyahissa, Amarahissa ja Basrassa.

Huhtikuussa 2004 sotilashallinto antoi Muqtada al-Sadrista pidätysmääräyksen väittäen hänen seuraajiensa osallistuneen murhaan. Yhdysvaltain komentajat ilmaisivat halunsa saada hänet "elävänä tai kuolleena." Taisteluja Yhdysvaltain joukkoja vastaan seurasi tulitauko 4. kesäkuuta 2004.

Elokuussa 2004 militia piiritti poliisiaseman Najafissa ja Yhdysvaltain joukot tulivat jälleen väliin. Noin 2000 miehen joukkoa vastaan lähtivät 2000 Yhdysvaltain sotilasta ja 1800 Allawin turvallisuusjoukkoja AC-130 -koneiden ja helikopterien tukemana. Muqtada al-Sadr haavoittui taistelussa. Yhdysvaltain joukkojen piirittäessä Muqtada al-Sadrin hänet houkuteltiin rauhanneuvotteluhin taloon Najafissa, joka sitten tuhottiin. Tapaus voi selittää hänen tuntemaansa epäluuloa yhdysvaltalaisia kohtaan.[1]

Muqtada al-Sadr lähti 2007 maanpakoon Iraniin, josta hän palasi 2011 alussa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]