Hollolan kirkonkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hollolan kirkonkylä etelästä päin nähtynä.
Hollolan kirkonkylä lännestä päin nähtynä.
Hollolan kunnantupa lännestä päin nähtynä.
Hollolan keskiaikainen kivikirkko.

Hollolan kirkonkylä on taajama ja Hollolan entinen kuntakeskus. Taajamassa oli vuoden 2011 lopussa 563 asukasta.[1] Hollolan nykyinen kuntakeskus, joka perustettiin Lahden seudulle suuntautuneen suuren muuttoliikkeen aikana 1960-luvun lopulla, sijaitsee Salpakankaalla.

Hollolan kirkonkylä sijaitsee kunnan länsiosassa Vesijärven rannalla. Kirkonkylän alueen länsi- ja eteläpuoli kuuluu Uskilan kylään. Kirkonkylässä on Kapatuosian linnavuori, jonka huipulla on kesäisin auki oleva puinen näkötorni, jota käytetään lintuhavaintojen tekemiseen.

Kirkonkylässä sijaitsevia rakennuksia ovat muun muassa Hollolan keskiaikainen kivikirkko, vanha pappila, kunnan entinen hallintorakennus, kunnantupa ja kauppa. Hollolan kivikirkon itäpuolella Vesijärven niin sanotussa Pappilanrannassa on venelaitureita. Museoita on kolme: kotiseutumuseo, Hollolan kotiseutumuseo ja Hentilän talomuseo. Kirkonkylältä löytyy lisäksi Kunnantupa-niminen lounasravintola, Katinhäntä-niminen baari ja taideateljee, joka toimii entisen osuuskaupan rakennuksessa.

Parinpellontien varrella ennen Hollolan seurakunnan leirikeskusta tien pohjoispuolella on vakaumuksensa puolesta kaatuneiden pyramidia muistuttava hautamuistomerkki myös niidenselvennä muistoksi, jotka teloitettiin antautumisen jälkeen metsässä ja joita ei haudattu esivaltaa vastaan nousseina kapinallisina silloin Hollolan hautausmaalle.

Hollolan kirkonkylällä järjestetään Hollolan keskiaikatapahtuma kesäisin parillisina vuosina.

2016 avattiin Hollolan kirkonkylällä viidentoista metrin pienoishöyryjunarata. [2]

Kirkonkylälle liikennöidään Lahden bussiliikenteen linjoja 11A, joka kiertää Kirkonkylän myötäpäivään, ja 11B, joka kiertää Kirkonkylän vastapäivään. Lisäksi myös joitakin Hollolan kouluvuoroja liikennöidään Kirkonkylälle.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]