Hengityssuojain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uloshengitysventtiilillä varustettu, FFP3-suojaustason hengityssuojain.
Yhdysvaltain viranomaisten ilmoittama ero suunsuojainten ja hengityssuojainten välillä.
Video, jossa kuvataan testiä, jolla määritellään hengityssuojain N95:n sertifiointi.

Hengityssuojain tai hengityksensuojain on kasvoille asetettava väline, joka suojaa käyttäjäänsä ilmassa olevien epäpuhtauksien, kuten pölyn, höyryjen, kaasujen tai mikrobien hengittämiseltä. Käyttötarkoituksensa ja suojaustason mukaan suojaimista on useita eri rakenteita ja nimityksiä.[1][2] Hengityksensuojaimet soveltuvat myös muille kuin ammattikäyttäjille heidän ollessaan vastaavissa, terveyden suojaamista vaativissa tilanteissa.[3]

Tehokkaan hengityssuojaimen ja suodattimen valitsemiseksi tarvitaan usein pitkälle kehitetty analyysi ilman epäpuhtauksista.

Jotkut hengityssuojaimet yhdistetään tuulettimeen tai paineilmalaitteeseen puhtaan ilman ottoa varten. Hengityssuojainta käytettäessä on vaarana, että hengitysilmaan tulee liian vähän happea. Esimerkiksi suljettuun säiliöön ei voi mennä vain yksinkertaisilla suodattimilla varustetulla naamarilla, vaan ilman syöttö on järjestettävä toisella tavalla.

Kasvomaskit ja hengityksensuojaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkoitus / Tuote[4] Suu-nenäsuojain[4]
(kutsutaan myös kirurgiseksi suunsuojaimeksi)
Hengityksensuojain[4]
Tarkoitus Nestesuojaus, suojaa käyttäjää suurilta pisaroilta ja roiskeilta.
Suojaa ulkopuolisia käyttäjän uloshengitykseltä.
Vähentää käyttäjän altistumista hiukkasille, kuten suurille pisaroille ja aerosolille.
Yhteys kasvoihin Kiinni löysästi. Tiiviisti kiinni.
Vaatiiko tiukkaa kiinnityksen varmistamista. Ei Kyllä, vaaditaan jokaiselta laitteelta.
Suodatin Ei pidetä sisäänhengityksen suojaimena. Ei suojaa käyttäjää pieniä ilmassa olevia hiukkasia vastaan. Suodattaa vähintään 94-95 prosenttia (FFP2-N95) ilman suurista ja pienistä hiukkasista.
Vuoto Vuotaa reunoilta käyttäjän hengittäessä. Jos suojain on oikein asennettu ja asetettu,
vuoto suojaimen reunoilla on merkityksetön
Käyttörajoitukset Kertakäyttömateriaali. Hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen. Ihannetapauksessa hävitetään jokaisen käytön jälkeen.

CE-merkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökohtaisista suojavarusteista annettu EU:n henkilönsuojainasetus 2016/425 säätää hengityksensuojainten CE-merkinnästä.[5] Hengityksensuojaimet kuuluvat luokkaan III, joka on vahvin luokka ja tarkoitettu käytettäväksi torjumaan vakavia seurauksia, kuten kuolemaa tai pysyviä terveysvahinkoja. Jokainen tuote on merkittävä selvästi CE-merkinnällä. CE-merkinnän yhteydessä on hyväksytyn tuotteen laatutasoa valvovan viranomaisen koodi. Koronaviruspandemia 2019-2020:n aikana EU-komissio antoi uusia suosituksia, jotka myönsivät jäsenvaltioille vapautuksia voimassa olevista EU:n suojalainsäädännöistä, kuten hengityssuojaimista. Esimerkiksi Ruotsin työsuojeluviranomaiset saivat Ruotsin hallitukselta tehtäväksi myöntää väliaikaisia lupia määräajaksi ja rajoituksin hyväksyä muun muassa sellaisten hengityssuojainten myyntiä, jotka eivät ole CE-merkittyjä, koska kaikki testit eivät ole CE-vaatimusten mukaisia. Nämä testit koskevat ikäresistenssiä tai ultraviolettisäteilyn kestävyyttä, jotka eivät ole oleellisia tilanteissa, joissa suojavarusteita vaihdetaan nopeasti.[6]

Erilaiset hengityssuojaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Puolimaskissa hengitysilma kulkee yhden tai useamman suodattimen läpi suojaimen sisäänhengitysventtiilin kautta ja uloshengitysilma poistuu uloshengitysventtiilin läpi. Suodattimet voidaan vaihtaa, kun ne ovat kätetty, ja itse suojainta voidaan käyttää pitkään. Suojain peittää leuan, suun ja nenän.
 • Täysi maski toimii kuin puolimaski, mutta suojaa suurempaa osaa kasvoista, myös silmät. Suodattimet voidaan vaihtaa tarvittaessa.
 • Huppu on nopeasti asetettava ja täydellinen suoja koko päälle. Huppu voidaan yhdistää erilaisiin suodattimiin.

Hengityssuojainten suojaustasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hengityksensuojaimet voidaan ryhmitellä useaan eri suojaustyyppiin ja suojaustasoon, joita ovat:[7]

Suojaintyyppi Tehokkuusluokka Käytännön suojauskerroin Standardi
Suodattava puolinaamari FFP1 4 EN 149
Suodattava puolinaamari FFP2 10 EN 149
Suodattava puolinaamari FFP3 20 EN 149
Puolinaamari P3-suodattimella 20 EN 149
Hupulla tai kasvosuojuksella varustettu puhallinsuojain TH3P SL 200 EN 12941
Kokonaamarilla varustettu puhallinsuojain TM3P SL 1000 EN 12942
 • I, II, IIR - suu-ja nenäsuojusten luokittelu. Suojaavat hiukkaskooltaan suurilta hiukkasilta, bakteerit ja isot hiukkaset kuuluvat tähän luokkaan. Ykköstaso suojaa (Bacterial Filtration Efficiency, BFE) näistä 95 prosenttia, kakkostaso 98 prosenttia. R tarkoittaa kosteutta kestävää (R=resistant), eli IIR suojaa myös isoilta hiukkasilta, myös pisaroilta 98-prosenttisesti. Suojusta ei ole tarkoitettu tilanteisiin, jossa on veri- tai eritteiden mahdollisuus. Suomessa hoitotyössä, jossa on pisaratartunnan riskiä, edellytetään että hoitohenkilökunnalla on työturvallisuuden vuoksi saatavilla vähintään IIR-merkinnällä varustetuja suu- ja nenäsuojuksia.[8] Ykköstason suojaimia voidaan käyttää vähentämään esimerkiksi potilaiden infektiosairastumisen riskiä.[9] Huomaa, että virukset ovat hiukkaskooltaan (kokoluokkaa 10 nm eli 0,01 μm) merkittävästi bakteereita pienempiä, eikä BFE-suodatustaso päde viruksiin.
 • Suodattava puolinaamari, taso FFP1 suojaa lähinnä näkyviltä hiukkasilta, kuten pölyltä ja muilta isoilta hiukkasilta kuten sahausjätteeltä.
 • Suodattava puolinaamari, taso FFP2 (N95) suojaa käyttäjäänsä oikein käytettynä tehokkaasti pienemmiltäkin hiukkasilta kuten bakteereilta ja viruksilta, esimerkiksi koronavirusta vastaan. Tason FFP2 hengityssuojain suodattaa vähintään 94% ilman epäpuhtauksista, N95 suodattaa vähintään 95 prosenttia.
 • Suodattava puolinaamari, taso FFP3 (N100) suojaa FFP2 -tason tavoin käyttäjäänsä pienemmiltäkin hiukkasilta. Tason FFP3 hengityssuojain suodattaa vähintään 99% ilman hiukkasmaisilta epäpuhtauksista.[10]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hengityksensuojaimet Työterveyslaitos, ttl.fi. Viitattu 28.7.2020.
 2. Malliratkaisu - Hengityksensuojaime (pdf) 2016. Työterveyslaitos, ttl.fi. Viitattu 6.8.2020.
 3. Hilary Brueck & Shayanne Gal: All the different types of face masks, and who should wear them during the coronavirus pandemic Business Insider, businessinsider.com. 10.4.2020. Viitattu 6.8.2020.
 4. a b c Understanding the Difference (pdf) (esite suunsuojaimista ja hengityksensuojaimista) Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) ja Yhdysvaltain työterveyslaitos (NIOSH). (englanniksi)
 5. Personal Protective Equipment Euroopan komission verkkosivulla
 6. janmckTKpjE & feature = youtu.be Työsuojelun edustaja, päätuomari Anna Varg, Kansanterveysviranomaisen tiedotustilaisuudessa Covid-19: llä, 7. maaliskuuta 2020
 7. Hengityksensuojaimien käyttö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 11.12.2019. Viitattu 2.5.2020.
 8. Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista - katso kuvat päivitetty 16.4.2020. Työterveyslaitos, TTL. Viitattu 6.8.2020.
 9. Reetta Heiskanen, Laura Kukkonen: Yksi yritys valmistaa Suomessa 750 000 kasvomaskia päivässä, mutta kauppojen hyllyt voivat tyhjentyä maskeista hetkellisesti Helsingin Sanomat, hs.fi. 4.8.2020. Viitattu 6.8.2020.
 10. Hengityssuojainten yleiset suojauskategoriat

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hengityssuojain.