Asetonitriili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asetonitriili
Tunnisteet
CAS-numero 75-05-8
PubChem CID 6342
Ominaisuudet
Molekyylikaava C2H3N
Moolimassa 41,0 g/mol
Ulkomuoto väritön neste
Sulamispiste −46 °C (227 K)
Kiehumispiste 82 °C (355 K)
Tiheys 0,8 g/cm3
Liukoisuus veteen sekoittuu veteen

Asetonitriili on orgaaninen yhdiste (nitriili), joka on helposti syttyvää, palavaa huoneenlämmössä (20 °C) olomuodoltaan väritöntä, kirkasta nestettä, jolla on eetterin kaltainen haju. Sen kemiallinen kaava on C2H3N ja rakennekaava on CH3CN. Asetonitriilistä käytetään myös nimityksiä metyylisyanidi, syaanimetaani, etaaninitriili ja metaanikarbonitriili.

Asetonitriilin moolimassa on 41,0 g/mol, sulamispiste −46 °C, kiehumispiste 82 °C, suhteellinen tiheys 0,8 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), hajukynnys 40–170 ppm, sekoittuu veteen, leimahduspiste 12,8 °C (c.c.), itsesyttymislämpötila 524 °C ja CAS-numero 75-05-8. Aine liukenee hyvin asetoniin, eetteriin, etanoliin, etyleenikloridiin, hiilitetrakloridiin, kloroformiin ja moniin tyydyttymättömiin hiilivetyihin.

Asetonitriili on rakenteeltaan yksinkertaisin orgaaninen nitriili. Sitä käytetään usein liuottimena epäorgaanisille että orgaanisille yhdisteille ja polymeereille, kemikaalien puhdistuksessa ja laboratoriokemikaalina sekä kuljettimena nestekromatografiassa. Asetonitriiliä käytetään myös lääkevalmisteiden, hajuvesien, synteettisten kuitujen ja muiden kemikaalien valmistuksessa. Asetonitriiliä syntyy esimerkiksi akryylinitriilin valmistuksen sivutuotteena. Asetonitriili hajoaa hitaasti emäksisessä ja happamassa vedessä, jolloin muodostuu ammoniakkia ja etikkahappoa.

Asetonitriili on hyvin haihtuvaa ja sen höyry muodostaa ilman kanssa helposti lämmön, kipinöiden ja liekkien vaikutuksesta syttyvän seoksen. Aineen höyry on ilmaa raskaampaa, sillä asetonitriilin suhteellisen höyry-ilma-seoksen tiheys 20 °C:n lämpötilassa (ilma = 1) on 1,04.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytaikainen altistus aineelle ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä. Asetonitriili on terveydelle haitallinen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Asetonitriili.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.