Akryylinitriili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akryylinitriili
Acrylonitrile-skeletal.png
Tunnisteet
CAS-numero 107-13-1
IUPAC-nimi 2-propeeninitriili
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C3H3N
Ulkomuoto neste (väritön, vaaleankeltainen,
pistävä haju)
Tiheys 0,8 g/cm³
Sulamispiste –84 °C (189 K)
Kiehumispiste 77 °C (350 K)
Liukoisuus veteen 7 g/100 ml (20 °C)

Akryylinitriili on orgaaninen yhdiste (nitriili), joka on huoneenlämmössä (20 °C) olomuodoltaan väritöntä tai vaaleankeltaista, herkkäliikkeistä, herkästi haihtuvaa nestettä, jolla on pistävä haju. Aine muuttuu valon vaikutuksesta kellertäväksi. Sen kemiallinen kaava on C3H3N ja rakennekaava on CH2CHCN. Akryylinitriilistä käytetään myös nimityksiä syanoetyleeni, 2-propeeninitriili ja vinyylisyanidi.

Akryylinitriilin moolimassa on 53,1 g/mol, sulamispiste −84 °C, kiehumispiste 77 °C, suhteellinen tiheys 0,8 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), liukoisuus veteen 20 °C lämpötilassa 7 g/100 ml, leimahduspiste −1 °C c.c., itsesyttymislämpötila 481 °C ja CAS-numero 107-13-1.

Akryylinitriili reagoi vahvojen emästen, amiinien, vahvojen happojen ja vahvojen hapettimien, esimerkiksi bromin, kanssa. Aine syövyttää messinkiä, kuparia ja kuparilejeerinkejä. Akryylinitriili polymeroituu helposti lämmön, valon tai emästen vaikutuksesta. Aineen polymeroitumista voidaan rajoittaa lisäämällä siihen polymeraatioinhibiittorina käytettävää hydrokinonimonometyylieetteriä eli 4-metoksifenolia.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytaikainen altistus aineelle ja höyrylle ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä. Akryylinitriili on perimälle myrkyllistä ja mutaatioita aiheuttavaa ainetta. Eläinkokeiden perusteella aine on mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaa (ryhmä 2B).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.