Vahva happo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rikkihappo on vahva happo. Jokainen rikkihappo-molekyyli luovuttaa vetyionin vesiliuoksessa.

Vahva happo on happo, jonka vetyionien tuotantoreaktion voidaan olettaa tapahtuvan loppuun asti. Tämä riippuu vain ja ainoastaan hapon kemiallisista ominaisuuksista eikä liuoksen väkevyydestä, joten vahvaa happoa laimentamalla ei saada heikkoa happoa vaan laimea liuos vahvaa happoa.

Jotta happo on vahva happo, on sen konjugaattiemäksen oltava huono vastaanottamaan vetyioneja, jottei irronnut vetyioni kiinnittyisi enää takaisin. Näitä reagoimattomia ioneja ovat muiden muassa halogeeni-ionit kuten kloridi Cl sekä eräät epämetallien happi­hapoista muodostuneet anionit kuten vetysulfaatti HSO4. Tämän vuoksi vastaavat hapot eli suolahappo HCl ja rikkihappo H2SO4 ovat vahvoja happoja.

Rikkihappo on ensimmäiseltä vetyioniltaan vahva happo, jonka hajoaminen tuottaa vetysulfaatti-ionin HSO4. Vetysulfaatti-ioni on kuitenkin heikko happo, koska sen hajoamistuotteena syntyvä sulfaatti-ioni SO42– kykenee helposti ottamaan uudelleen vastaan irronneen vetyionin. Vetysulfaatista on liuoksessa kerrallaan hajonneena vain prosentti, joten on todennäköistä, että rikkihappoliuoksessa suurin osa haposta on dissosioitunut vain kerran. Toinen vastaava happo on fosforihappo.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]