Heavy Rain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heavy Rain
Kehittäjä Quantic Dream
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija Epic Games Store, Steam, PlayStation Store, Humble Store ja PlayStation Now
Ohjaaja David Cage
Käsikirjoittaja David Cage
Säveltäjä Normand Corbeil
Pelimoottori PhysX (fysiikkamoottori)
Julkaistu NA 23. helmikuuta 2010[1]
EU 24. helmikuuta 2010[1]
Lajityyppi Interaktiivinen fiktio,
toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
BBFC: 15
USK: 16
ACB: MA 15+
OFLC: R18
CERO: D (17+)
Alusta PlayStation 3, PlayStation 4, Pc
Jakelumuoto Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Heavy Rain on Quantic Dreamin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailupeli. Peli julkaistiin vuonna 2010 PlayStation 3:lle, ja maaliskuussa 2016 se julkaistiin myös PlayStation 4:lle. Pelin demoversio julkaistiin 11. helmikuuta 2010 PlayStation Storessa.[2]

Pelin on ohjannut Quantic Dreamin perustaja ja toimitusjohtaja David Cage, joka on ohjannut ja käsikirjoittanut myös pelistudion kaksi aiempaa peliä, Omikron: The Nomad Soul ja Fahrenheit. Cage on todennut Heavy Rain -pelin olevan ”aikuisille suunnattu synkkä film noir -tyylinen trilleri”, joka ei sisällä yliluonnollisia tapahtumia.[3] Peliä kutsutaan interaktiiviseksi draamaksi, jossa pelaaja voi vaikuttaa juonen kulkuun ja loppuratkaisuun. Pelaajan täytyy tehdä valintoja, ja oleellista on myös suoriutuminen näytölle ilmestyvissä quick time event -haasteissa erityisesti pelin toimintakohtauksissa. Pelattava hahmo voi kuolla, ja pelissä on lukuisia erilaisia lopetuksia.

Peli on ollut taloudellinen menestys, ja se on saanut positiivisia arvosteluja sekä muun muassa Game of the Year -palkintoja. Heavy Rain on myynyt yli kolme miljoonaa kopiota.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on neljä pelattavaa hahmoa, jotka kaikki etsivät mystistä ”origami-tappajaa”.[4]

 • Ethan Mars on Yhdysvaltain itärannikolla asuva nuori arkkitehti. Hän on menettänyt esikoispoikansa auto-onnettomuudessa, eronnut vaimostaan ja hänen toinen poikansa joutui Ethanin salaperäisen muistinmenetyksen aikana origami-tappajan kaappaamaksi.
 • Madison Paige on 27-vuotias journalisti, joka kärsii pahasta unettomuudesta ja painajaisista. Hänellä ei ole suoraa yhteyttä origami-tappajan tapaukseen, mutta joutuu silti yllättäen mukaan tutkintaan.
 • Norman Jayden on työlleen omistautunut FBI-profiloija, joka lähetetään auttamaan poliisia origami-tappajan tapauksen tutkimisessa. Jayden käyttää kokeiluasteella olevaa ARI-laitetta, joka auttaa häntä tutkimaan rikospaikkoja. Hänellä on vaikeuksia riippuvuutta aiheuttavan aineen ”Triptocainen” kanssa.
 • Scott Shelby on 48-vuotias entinen poliisi, joka on siirtynyt yksityisetsiväksi 20 vuoden poliisipalveluksen jälkeen. Origami-tappajan edellisten uhrien omaiset ovat palkanneet Shelbyn tutkimaan tapausta ja etsimään johtolankoja, joita paikalliset viranomaiset eivät ole huomanneet.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ethan Mars on ostoksilla vaimonsa Gracen sekä lapsiensa Jasonin ja Shaunin kanssa. Kun Grace ja Shaun menevät kenkäkauppaan, Jason jää Ethanin vastuulle. Epähuomiossa Ethan kadottaa poikansa, joka löytää tiensä ulos ostoskeskuksesta. Ethanin pelastusyrityksestä huolimatta Jason jää auton alle ja kuolee. Kahden vuoden kuluttua vaimostaan eronnut Ethan kärsii yhä masennuksesta. Ollessaan puistossa Shaunin kanssa Ethan menettää mystisesti tajuntansa, ja palattuaan tajuihinsa hän huomaa Shaunin kadonneen.

Katoaminen yhdistetään kaupunkia jo vuosia vaivanneeseen mystiseen ”origami-tappajaan”, jonka modus operandiin kuuluu pienten poikien hukuttaminen syyssateiden aikaan, origami-eläimen asettaminen uhrin käteen ja orkidean asettaminen rinnalle. FBI-agentti Norman Jayden kutsutaan kaupunkiin auttamaan poliisipiiriä tappajaa jäljittelevissä tutkimuksissa. Tutkimuksiensa perusteella Jayden tajuaa heillä olevan kolme vuorokautta aikaa löytää tuntemattomaan paikkaan vangittu Shaun, ennen kuin tämä hukkuu sadeveteen.

Ethan vastaanottaa kirjeen, joka opastaa hänet salaperäiselle laatikolle, jonka sisältä hän löytää pistoolin, matkapuhelimen ja viisi origamia. Puhelimessa oleva viesti käskee Ethanin suorittaa viisi vaarallista ”koetta” pelastaakseen poikansa. Kokeissa Ethan joutuu ajamaan autoa moottoritiellä vastakkaiseen suuntaan, kärsimään sähköiskuista, juomaan myrkkyä, katkaisemaan osan sormestaan ja jopa tappamaan miehen. Ethan tapaa Madison Paigen, joka aloittaa omat tutkimuksensa saadakseen selville origami-tappajan henkilöllisyyden ja löytääkseen Shaunin.

Yksityisetsivä Scott Shelby kuulustelee origami-tappajan uhrien vanhempia ja kerää heiltä todistusaineistoa. Vastoin Shelbyn tahtoa nainen nimeltään Lauren Winter lyöttäytyy hänen kanssaan yhteen. Jayden ja hänen partnerinsa Carter Blake eivät etene tutkimuksissaan, kunnes Grace kertoo heille Ethanin mystisistä tajunnan menetyksistä. Kuulusteltuaan Ethanin psykologia Blake etsintäkuuluttaa Ethanin, mutta Jayden uskoo Ethanin syyttömyyteen ja jatkaa tutkimuksiansa.

Loppuratkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Origami-tappajan lapsuutta käsittelevässä episodissa paljastuu tämän veljen hukkuneen rakennustyömaalla sadeveden täyttämään putkeen, koska tämän humaltunut isä ei halunnut auttaa häntä. Lapsen nimi paljastuu Scott Sheppardiksi, joka adoptoitiin toiseen perheeseen ja samalla hänen nimensä vaihtui Scott Shelbyksi uuden adoptioperheen mukaan. Hän kehitti kokeita löytääkseen isän, joka kykenisi pelastamaan poikansa. Hän käytti yksityisetsivän uraansa hyödyksi saadakseen haltuunsa uhrien vanhemmille jääneet todistusaineistot.

Päähenkilöiden ja Shaunin kohtalo riippuu pelaajan juonen aikana tekemistä valinnoista sekä suoriutumisesta quick time event -haasteissa. Poikansa menettänyt Ethan voi esimerkiksi päätyä tekemään itsemurhan, mutta jos pelaaja onnistuu pelastamaan Shaunin, Ethania saattaa odottaa uusi perhe-elämä poikansa ja Madisonin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 7/10.[5] CG Magazine antoi pelille arvosanaksi 8.5/10 arvostelussaan.[6]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on voittanut kolme BAFTA-palkintoa: musiikista, teknisestä innovaatiosta ja tarinasta.[7]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Pascal Langdale  Ethan Mars  
 Jacqui Ainsley  Madison Paige  
 Judi Beecher  Madison Paige  
 Sam Douglas  Scott Shelby  
 Leon Ockenden  Norman Jayden  
 Mike Powers  Carter Blake  
 Aurélie Bancilhon  Lauren Winters  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Heavy Rain Approaching! Playstation Blog. 8.1.2010. Sony. Viitattu 26.1.2010. (englanniksi)
 2. Kebby, Mike: Heavy Rain demo release date confirmation blog.eu.playstation.com. 21.1.2010. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
 3. Dunham, Jeremy: Heavy Rain Interview (sivu 3) 7.6.2006. IGN. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
 4. Mueller, Greg: Heavy Rain Hands-On: Meeting Mad Jack ShackNews. 3.6.2009. Arkistoitu 7.6.2009. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
 5. Justin Clark: Heavy Rain Review 3.3.2016. GameSpot. Viitattu 8.5.2019. (englanniksi)
 6. Aleksander Gilyadov: Heavy Rain PS4 Review 1.3.2016. CG Magazine. Viitattu 8.5.2019. (englanniksi)
 7. Heavy Rain wins three Baftas 17.3.2011. Telegraph. Viitattu 8.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.