Origami

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteinen japanilainen origami-aihe: kurki.

Origami tarkoittaa japanilaista paperintaittelua ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä.[1] Paperintaittelu on alun perin lähtenyt liikkeelle Kiinasta, josta se levisi jo varhain buddhalaisten munkkien mukana Japaniin, jossa se kehittyi huippuunsa ja sai nimen origami (折り紙). Sana origami koostuu kahdesta sanasta; oru - taittaa, kami - paperi eli ”taittaa paperi”.

Tunnettuja origamimalleja ovat muun muassa koira, kurki ja perhonen. Monet origamit perustuvat neliön muotoiseen paperiin; askarteluliikkeissä myydään origamipaperia, joka on valmiiksi neliön muotoista.

Paperin kunnioitus lienee ollut lähteenä sille origamin alkuperäiselle ajatukselle, että taiteltu paperi houkuttelee kami-hengen paikalle. Tämä henki sitten puhdistaa paikan, karkottaa pahat henget ja merkitsee pyhän paikan, johon kami laskeutuu. Edelleenkin niin sanottu ”tuhannen kurjen” origami-joukko saattaa pyhittää esimerkiksi Hiroshiman uhrien muistoalttaria. Silti origami on nykyään pikemminkin viihdyttävää askarointia. Samantyyppistä henkeä on paperi- tai silkkileijoissa, jotka leikin ohella ovat yhteydenpitoa jumalten kanssa ja yhtymistä kaikkeuteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jackson, Paul: Origamia idästä ja lännestä. (Classic origami, 1990.) Suomentanut Vappu Orlov. Helsinki: Tammi, 1994. ISBN 951-31-0432-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Origami.