Gennadi Zjuganov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gennadi Zjuganov
Геннадий Зюганов
Venäjän federaation kommunistisen puolueen pääsihteeri
Edeltäjä Valentin Kuptsov
Henkilötiedot
Syntynyt26. kesäkuuta 1944 (ikä 80)
Neuvostoliiton lippu Mymrino, Orjolin alue, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto (nykyään Venäjä)
Ammatti opettaja
virkamies
Tiedot
Puolue Neuvostoliiton kommunistinen puolue (1991)
Venäjän federaation kommunistinen puolue
Uskonto ortodoksi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
kprf.ru/personal/zyuganov

Gennadi Andrejevitš Zjuganov (ven. Генна́дий Андре́евич Зюга́нов, s. 26. kesäkuuta 1944) on venäläinen kommunistipoliitikko, joka on ollut useasti Venäjän presidentinvaaleissa istuvan presidentin varteenotettavimpana haastajana, tulematta kuitenkaan kertaakaan valituksi. Hän on ollut Venäjän federaation kommunistisen puolueen pääsihteeri vuodesta 1993, duuman jäsen vuodesta 1995 sekä Euroopan neuvoston parlamenttiryhmän jäsen vuodesta 1996.

Zjuganov haastoi Boris Jeltsinin vuoden 1996 presidentinvaalissa, mutta jäi toiseksi (ensimmäisellä kierroksella äänet jakautuivat Zjuganov–Jeltsin 32%–35%). Maaliskuun vuoden 2000 presidentinvaaleissa hän jäi taas toiseksi, tällä kertaa Vladimir Putinille yli 20 prosenttiyksikön erolla. Zjuganov ei asettunut ehdolle 2004 mutta oli mukana Venäjän presidentinvaaleissa 2008 ja sai jälleen toiseksi eniten ääniä (17,8 %).

Toisin kuin Neuvostoliiton kommunistinen puolue vuoden 1956 jälkeen, Zjuganov on pitänyt Josif Stalinia avoimesti arvossa[1][2] ja julkaissut kirjan[3] Stalin ja nykyaika.[4]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]