Grigori Javlinski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grigori Javlinski
Grigori Javlinski tervehtii presidentti Putinia kesällä 2000.

Grigori Aleksandrovitš Javlinski (ven. Григо́рий Алексе́евич Явли́нский, s. 10. huhtikuuta 1952 Lviv, Ukrainan SNT, Neuvostoliitto) on venäläinen poliitikko ja ekonomisti sekä liberaalin Jabloko-puolueen perustaja. Hän on ollut myös kahdesti puolueen presidenttiehdokas.

Nuoruudessaan Javlinski harrasti nyrkkeilyä ja saavutti Ukrainan-mestaruuden raskaassa keskisarjassa. Työläisnuorison iltalukion jälkeen 1969 hän pääsi Plehanovin taloustieteelliseen yliopistoon työtalouden alalle. Hän väitteli taloustieteen tohtoriksi. Javlinski hallitsee venäjää, ukrainaa ja englantia, ja on vakaumukseltaan ortodoksikristitty. Hän on naimisissa ja kahden pojan isä.

Javlinski kuului Neuvostoliiton kommunistiseen puolueeseen 1985–1991. Hän oli myös Neuvostoliiton ministerineuvoston jäsenenä. Neuvostoliiton hajotessa Javlinski ehdotti 500 päivän talousohjelmaa markkinatalouteen siirtymiseksi. Hän toimi perustamansa Jabloko-puolueen puheenjohtajana 1993–2008. Hän osallistui presidentinvaaleihin 1996, joissa hän sai yli 5,5 miljoonaa ääntä prosenttiosuudella 7,34 ja sijoittui neljänneksi Boris Jeltsinin, Gennadi Zjuganovin ja Aleksandr Lebedin jälkeen voittaen kuitenkin Vladimir Žirinovskin. Vuoden 2000 vaaleissa hänen äänisaaliinsa oli yli 4,3 miljoonaa, prosenttiosuus 5,80, ja hänen edellään olivat jo ensimmäisellä kierroksella valittu Vladimir Putin sekä Zjuganov.

Javlinskin poliittinen ura on hiipunut puolueen jäätyä alle äänikynnyksen duuman vaaleissa 2007. Hän pyrki palaamaan politiikkaan vuoden 2012 presidentinvaaleissa, [1] mutta ehdokkuus kariutui kannattajakorttiepäselvyyksiin.[2]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]