Foo-hävittäjät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ilmakehän valoilmiöistä. Rockyhtyeestä kertoo artikkeli Foo Fighters.

Foo-hävittäjät (engl. foo fighters) on nimitys 1940-luvun alussa nähdyille ilmakehässä liikkuneille selittämättömille valoilmiöille. Foo sana tulee ranskan kielisestä sanasta "feu", joka tarkoittaa tulta ja ne olivat tulipalloja. Erityisesti Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjät ilmoittivat havainneensa niitä toisen maailmansodan aikana Euroopan ja Tyynenmeren yllä suorittamiensa yölentojen yhteydessä.

Taiteilijan näkemys Foo-hävittäjistä.

Yksi ensimmäisistä foo-hävittäjiksi tunnistetuista ilmiöistä tapahtui vuoden 1941 syyskuussa, kun Intian valtamerellä purjehtineen brittisotilaita kuljettaneen puolalaisen kauppalaiva SS Pułaskin miehistönjäsenet kertoivat nähneensä taivaalla vihertävää valoa hehkuneen esineen. Toisen maailmansodan edetessä liittoutuneiden hävittäjäkoneiden lentäjät ilmoittivat toisinaan nähneensä taivaalla omituisia valoilmiöitä, jotka olisivat hetken ajan seuranneet lentokoneita ja yhtäkkiä kadonneet salaperäisesti. Koska foo-hävittäjien alkuperästä ei ollut tietoja, eräät liittoutuneiden sotilasasiantuntijat jopa erehtyivät luulemaan niitä akselivaltojen salaisiksi aseiksi. Toisaalta saksalaiset olivat perustaneet oman "Sonderbüro 13:n" tutkimaan oliko kyse liittoutuneiden uudesta aseesta Luftwaffen lentäjien raportoidessa havainnoista.[1]

Silminnäkijähavaintojen mukaan foo-hävittäjät olivat kirkkaita, yleensä tulenpunaisia tai aavemaisen vihreitä valopalloja, joilla oli tapana ilmestyä yöllä lentäneiden lentokoneiden lähettyville. Kertomuksissa on myös väitetty, että foo-hävittäjien tekemät liikkeet muistuttivat enemmän lentokoneita kuin pelkkiä tavanomaisia luonnonilmiöitä, mutta ne liikkuivat maasta katsoen paljon nopeammin kuin muut toisen maailmansodan aikaiset lentokoneet. Vaikka ilmiö toistui lukuisia kertoja, foo-hävittäjät osoittautuivat täysin vaarattomiksi lentokoneille eikä niitä ikinä nähty päiväsaikaan. Foo-hävittäjistä tehdyt havainnot pääsivät julkisuuteen, kun vuonna 1945 aikakauslehti Time julkaisi selittämättömistä valoilmiöistä kertovan artikkelin, jonka mukaan yhdysvaltalaiset lentäjät olivat nähneet foo-hävittäjiä Ranskan ja Saksan ilmatilassa.lähde?

Foo-hävittäjistä on olemassa useita teorioita ja ilmiöistä on esitetty erilaisia selityksiä. Erään selityksen mukaan useimmat foo-hävittäjät olisivat olleet todellisuudessa valoraketteja, joita saksalaiset ampuivat taivaalle lentokentiltä helpottaakseen Luftwaffen yöhävittäjien suunnistamista. Niiden on myös väitetty olleen haamuvaloja, pallosalamoita tai jopa lentokoneiden siivenkärkien aiheuttamia sähköpurkauksia. Foo-hävittäjät on myös toisinaan liitetty Pohjoismaissa samoihin aikoihin nähtyihin aaveraketteihin ja kummituslentokoneisiin. Pseudohistoriallisten teorioiden mukaan foo-hävittäjät olivat itse asiassa Messerschmitt Me 163:n ja Messerschmitt Me 262:n kaltaisia kansallissosialistisen Saksan rakentamia raketti- ja suihkuhävittäjiä. Ufoharrastajien mukaan foo-hävittäjät ovat varhaisia esimerkkejä ufohavainnoista.lähde?

Vaikka sanan "foo" on tiedetty olevan yhdysvaltalaista sotilasslangia, sen alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Todennäköisimpänä pidetty selitys väittää, että sana olisi peräisin eräästä 1930-luvun lopulla ilmestyneestä lastensarjakuvasta Smokey Stover (suom. 1950-luvulla Pekka Pikanen), ja että se olisi väännös tuleen viittaavasta ranskan kielen sanasta feu.[2]

Englanninkieliselle "foo fighter" -käsitteelle muotoiltiin 1970-luvun ufokirjallisuudessa suomennos "huu-hävittäjä", mutta sana ei ole vakiintunut ufo-terminologiaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Good s.19
  2. Ralph,Judy Blum s.77