Felix Zenger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Felix Zenger
Felix Zenger Ilosaarirockissa vuonna 2009.
Felix Zenger Ilosaarirockissa vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt23. joulukuuta 1986 (ikä 35)
Turku
Muusikko
Yhtyeet Iiro Rantala New Trio

Felix Elmeri Zenger[1] (s. 23. joulukuuta 1986[1] Turku)[2] on suomenruotsalainen beatboxaaja ja moninkertainen freestylefootbagin suomenmestari. Zenger muodosti yhdessä Iiro Rantalan ja Marzi Nymanin kanssa Iiro Rantala New Trion. Zenger liittyi Don Johnson Big Bandiin vuonna 2018.[3]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zenger syntyi Turussa 23. joulukuuta 1986, mutta vietti lapsuutensa Espoon Kilossa. Zengerin isä on musiikkikoulun rehtori ja hänen äitinsä englannin- ja ranskanopettaja.lähde? Hän on yksi perheensä kolmesta lapsesta. Espoossa Zenger aloitti ala-asteen Revontulen koulun kielikylpyluokalla, koska vanhemmat halusivat lasten omaksuvan ruotsin kielen. Zengerin ollessa kymmenvuotias perhe muutti Turkuun Vasaramäen kaupunginosaan. Lapsuudesta lähtien Zenger on harrastanut sekä musiikkia että urheilua.

Footbag freestyle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Felix Zenger tutustui footbagharrastukseen Turussa lajin rantautuessa Suomeen. Omien sanojensa mukaan hän innostui lajista ystäviään enemmän ja alkoi harjoitella yksin.[4]

Zenger on kilpaillut lajin suomenmestaruuskilpailuissa vuodesta 2002 ja voittanut vuosina 20032006 lajin SM-kultaa. Zenger on lisäksi osallistunut kolmesti lajin MM-kilpailuihin vuosina 2003–2006. MM-pronssille Zenger kipusi vuonna 2005 tuoden samalla Suomeen ensimmäisen freestylen mitalisijoituksen maailmanmestaruuskilpailuista. Vuonna 2005 Zenger sijoittui myös footbagin Euroopan mestaruuskilpailuissa pronssille. Zenger osallistui EM-kilpailuihin myös vuonna 2003.

Zenger on osallistunut myös muihin arvokisojen kilpailusarjoihin, kuten circle- eli rinki-, 3 trick combo- eli kolmen tempun yhdistelmä- ja shred-sarjoihin. Näistä sarjoista Zenger on saanut yhteensä neljä SM- ja kaksi MM-kultaa, kaksi MM-hopeaa sekä yhden SM-, yhden EM- ja yhden MM-pronssin.

Vuonna 2003 Zenger osallistui suomenmestaruuskilpailuihin myös verkkofootbagin aloittelijoiden nelinpelisarjassa sijoittuen parinsa Joona Koistisen kanssa kisassa kolmanneksi.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zenger on soittanut pianoa vanhempiensa kannustamana lapsuudesta asti. Aluksi hänen lajinsa oli klassinen pianomusiikki, mutta Zengerin siirryttyä Turun musiikkiopistoon tulivat tilalle jazz- ja rytmimusiikki. Vuonna 2006 Zenger aloitti piano-opinnot Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa.[4]

Beatboxaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zenger on aloittanut beatboxauksen harjoittelun noin 16-vuotiaana. Omien sanojensa mukaan Zenger ei ollut koskaan kuunnellut alan pohjoisamerikkalaisia pioneereja, vaan alkoi vain jossain vaiheessa jäljitellä erilaisten soitinten ääniä ja myöhemmin yhdistellä niitä. Ylipäätään Zenger on tutustunut hip hop -piireihin vasta beatboxingin myötä.[5][4]

Yhdeksi beatboxaus-innostuksensa syyksi Zenger on arvioinut sen, että oli lapsena kiinnostunut rumpujen soitosta, muttei halunnut aloittaa toista soitinta pianon lisäksi. Omalla suulla äänien tuottaminen ei puolestaan vaatinut kalliiden välineiden hankintaa. Oman arvionsa mukaan Zenger hallitsee noin 1 000 erilaista ääntä tai niiden yhdistelmää.[5]

Zenger on esiintynyt ja levyttänyt yhdessä monien artistien kanssa. Joukosta löytyy sekä hip hop -esiintyjiä, kuten DJ QBert, Paleface, Giant Robot ja Asa, että muiden musiikin alojen edustajia, kuten Pekka Kuusisto, Severi Pyysalo, Rajaton ja Kari Tapio.[6] Zenger on myös ollut vakiovieras Don Johnson Big Bandin keikoilla ja esiintyy yhtyeen samannimisellä kolmannella albumilla. Vuonna 2007 Zenger valittiin Funk Awardseissa vuoden 2006 artistiksi. Samana vuonna Zengerin taidot saivat myös kansainvälistä näkyvyyttä, kun hän esiintyi osana Eurovision laulukilpailujen semifinaalin avausesitystä.

Zenger oli vakiojäsen vuonna 2008 esikoislevynsä julkaisseessa Iiro Rantala New Triossa, jonka muut jäsenet ovat Iiro Rantala ja Marzi Nyman. Yhteistyö Zengerin ja Rantalan välillä sai alkunsa, kun rap-artisti Paleface suositteli Rantalalle yhteistyötä Zengerin kanssa.

Vuonna 2010 Zenger esiintyi Pori Jazz -festivaaleilla N.E.R.D:in Pharrell Williamsin kutsuttua hänet yllättäen lavalle kesken yhtyeen esiintymisen. Williams kertoi yleisölle nähneensä Zengerin YouTube-videoita ja vaikuttuneensa tämän taidoista.

Zengerin ensimmäinen sooloalbumi, Won’t Say a Thing, julkaistiin omakustanteena 20. huhtikuuta 2011 [7] ja sen on tuottanut Don Johnson Big Bandin Kari Saarilahti. Albumi nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 21.[8] Omia kappaleita Zenger on työstänyt vuodesta 2007 lähtien.[4] Keväällä 2011 Zenger esiintyi myös Summeri-ohjelmassa beatboxaamassa Oulun nuortenkahvilassa Bysiksessä.

Zenger beatboxausta on tilattu muun muassa Giorgio Armanin huulipunamainokseen.[9] Vuonna 2015 Zenger esiintyi Indonesiassa usealla klubilla ja toimi järjestetyn beatbox-työpajan opettajana. Tuona aikana hän esiintyi myös indonesialaisen NET.-TV-kanavan aamushow'ssa yhdessä Art of Tree -yhtyeen kanssa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolo
Iiro Rantala New Trio
Don Johnson Big Band
  • Physical Digital (2018)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Beatbox-sensaatio Felix Zenger mykistää soittamalla suutaan - katso video Aamulehti.fi. 23.5.2011. Viitattu 17.4.2012.
  2. Felix Zenger HS.fi. 21.3.2011. Viitattu 17.4.2012.
  3. https://www.radiohelsinki.fi/2018/11/11/viikon-levy-don-johnson-big-band-physical-digital/
  4. a b c d Sauvala, Milka: Poskisolisti. Ylioppilaslehti, 16.03.2007, 94. vsk, nro 5/2007.
  5. a b Uusitorppa, Harri: Syntyi vielä töykeämpi trio. Helsingin Sanomat, 24.4.2008, s. C1.
  6. Felix Zenger Promopack felixzenger.com. Viitattu 12.6.2008. (englanniksi)
  7. Zenger, Felix : Won't Say A Thing -ltd. cd+girlie-shirt Aamulehti. Viitattu 17.4.2012.
  8. Felix Zenger: Won't Say A Thing Musiikkituottajat ry. Viitattu 2.6.2014.
  9. Zenger sai uskomattoman tilaisuuden YLEX. 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]