Eerik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eerik
Nimipäivä  
– suomenkielinen 18. toukokuuta
– ruotsinkielinen
– ortodoksinen 18. toukokuuta
Muunnelmia Erkki, Eero, Eerikki, Erkka
Vastineita eri kielissä Erik, Eric, Eirik, Erich
Nimen alkuperä Eiríkr

Eerik on pohjoismainen miehen etunimi, suomalainen muunnelma nimestä Erik. Ruotsin, Norjan ja Tanskan Erik-nimisistä kuninkaista käytetään suomen kielessä vakiintuneesti nimimuotoa Eerik.

Suomessa nimi Eerik on Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan annettu 1900-luvun alusta vuoden 2019 loppuun mennessä 10 327 henkilölle.[1] Nimen suomenkielisiä muunnoksia ovat myös Erkki ja Eerikki.

Tunnettuja Eerikejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin kuninkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisten tietojen mukaan Eerik Voittoisa oli ensimmäinen tämän niminen Ruotsin kuningas. Johannes Magnus kirjoitti kuitenkin 1500-luvulla Ruotsin muinaishistoriaa käsittelevän, nykyisin näennäishistoriana pidetyn teoksen, jonka mukaan Ruotsissa olisi jo aikaisemmin hallinnut muun muassa seitsemän Eerik-nimistä kuningasta. Tämän vuoksi Kustaa Vaasan seuraaja Eerik otti hallitsijana järjestysnumeron XIV, ja myös aikaisemmista Eerik-kuninkaista on siitä lähtien käytetty sen mukaisia järjestysnumeroita.

Norjan kuninkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskan kuninkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita historiallisia Eerikejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näistä useimpien etunimi oli oikeastaan Erik tai jokin muu saman nimen muunnelma, mutta suomenkielisessä kirjallisuudessa nimi esiintyy usein myös muodossa Eerik.

Nykyajan Eerikejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 18.5.2020.