Eddie Tolan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Eddie Tolan
Eddie Tolan
Maa:  Yhdysvallat
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Los Angeles 1932 100 metriä
Kultaa Kultaa Los Angeles 1932 200 metriä

Thomas Edward ”Eddie” Tolan (s. 29. syyskuuta 1908 Denver, Colorado31. tammikuuta 1967 Detroit, Michigan) oli yhdysvaltalainen pikajuoksija ja kaksinkertainen olympiavoittaja.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eddie Tolan opiskeli Michiganin yliopistossa juostessaan ensimmäisen maailmanennätyksensä vuonna 1929. Hän juoksi 100 jaardia 9,5 sekunnissa,[1] mikä teki hänet kuuluisaksi maassaan. Samana vuonna hän sivusi kahdesti 100 metrin maailmanennätystä.

Vuonna 1932 Tolanilla oli jo muutama Yhdysvaltojen mestaruus voitettuna, kun hän osallistui maansa olympiakarsintoihin. Hän hävisi 100 ja 200 metrillä Ralph Metcalfelle, mutta molemmat pääsivät olympialaisiin. Los Angelesin olympialaisissa osat vaihtuivat ja Tolan voitti olympiakultaa molemmilla pikamatkoilla.[1] Erikoista on, että Tolan ja Metcalfe kumpikaan eivät kuuluneet Yhdysvaltojen 4 × 100 metrin viestijoukkueeseen, joka voitti olympiakultaa maailmanennätysajalla.

Olympialaisten jälkeen Tolan lopetti juoksemisen joitain ammattilaiskisoja lukuun ottamatta. Hänellä oli lyhyt ura myös vaudeville-esiintyjänä. Myöhemmin hänestä tuli opettaja.

Tolan kuoli Detroitissa 58 vuoden ikäisenä[1] sydänkohtaukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Eddie Tolan (Arkistoitu – Internet Archive)