Konstantinos Kenteris

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Maa: Kreikka
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Sydney 2000 200 m
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Edmonton 2001 200 m
EM-kilpailut
Kultaa Kultaa München 2002 200 m

Konstantinos ”Kostas” Kenteris (kreik. Κωνσταντίνος Κεντέρης, s. 11. heinäkuuta 1973 Mytilinissä) on kreikkalainen pikajuoksija, joka keskittyi pääasiassa 200 metrin matkalle.

Kenteris aloitti uransa 400 metrin juoksijana ja voitti matkalla ensimmäisen Kreikan mestaruutensa jo 18-vuotiaana vuonna 1991 ja oli samana vuonna nuorten EM-kisoissa neljäs. Myös kahtena seuraavana vuonna hän voitti matkalla maansa mestaruudet. Vuonna 1993 hän juoksi maansa ennätyksen 45,70, mutta loukkaantui seuraavana vuonna ja muutama seuraava kausi sujui vaisummin. Budapestin EM-kisoissa 1998 hän pääsi 400 metrin välieriin. Vuonna 1999 MM-hallikisoissa Maebashissa hän karsiutui jo alkuerissä samoin kuin samana vuonna ulkoratojen MM-kisoissa Sevillassa. Tämän jälkeen hän alkoi keskittyä täysipainoisesti 200 metrille.

Vuoden kuluttua tästä, Sydneyn olympialaisissa, Kenteris järjesti jymy-yllätyksen selviytymällä 200 metrin loppukilpailuun, ja lopulta voitti koko kilpailun ajalla 20,09 jättäen taakseen ennakkosuosikit Darren Campbellin ja Ato Boldonin. Näin hänestä tuli ensimmäinen kreikkalainen miespuolinen yleisurheilun olympiavoittaja sitten 1912 Tukholman kisojen. Kenteris voitti 200 metriltä kultaa myös 2001 Edmontonin MM-kisoissa. Monista muista maailman huipuista poiketen Kenteris ei kesän aikana juossut MM-kisojen lisäksi kuin kaksi kilpailua, kotimaassaan sekä Euroopan cupissa. Kenteriksen arvokisakultaputki jatkui myös vuoden päästä Münchenin EM-kisoissa omalla ennätysajallaan 19,85, mikä jäi myös kauden kärkitulokseksi. Vuonna 2003 hän voitti Euroopan cupin superliigan kilpailun 200 metrillä, mutta jäi pois Pariisin MM-kisoista iskiasvaivojen vuoksi.

Seuraavana kesänä Kenteristä pidettiin yhtenä suurimmista voittajasuosikeista hänen kotimaassaan pidettyihin Ateenan kesäolympialaisiin. Kuitenkin vain päivää ennen kisoja Kenteris ja hänen harjoittelutoverinsa Ekaterini Thanou eivät saapuneet doping-testiin ja lavastivat moottoripyöräonnettomuuden. Heidän valmentajansa Christos Tsekoksen hallusta löydettiin huomattavia määriä steroideja ja muita urheilussa kiellettyjä aineita. Kyseinen tapaus oli jo kolmas kerta saman kesän aikana kun juoksijat jättivät saapumatta testiin, ja heidät asetettiin kilpailukieltoon. Kilpailukielto päättyi 22. joulukuuta 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]