Douglas Aircraft Company

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Douglasin kuuluisin konemalli, DC-3.

Douglas Aircraft Company oli Donald Douglasin heinäkuussa 1921 perustama lentokonetehdas Kalifornian Long Beachissä.

Alkuvuosina yhtiö ajautui talousvaikeuksiin useita kertoja, ja Donald Douglas jatkoi sen toimintaa ansaittuaan tarvittavan rahoituksen muun muassa kiinteistömyynnillä.

McDonnell-yhtiö valtasi yhtiön vuonna 1967, ja syntyi McDonnell Douglas -yhtiö. 1990-luvulla Boeing osti McDonnell Douglasin osakseen.

Siviilikoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SAS DC-6

Douglasin legendaarisin tuote lienee Douglas DC-3 -kuljetuskone. Lyhenne "DC" tulee sanoista Douglas Commercial, Douglasin liikennekone.

DC-siviilikoneperheeseen kuuluu:

Nelimoottorisen DC-8-koneen suunnittelu oli yhtiölle niin kallis hanke, että Douglas-yhtiö valtasi rahoitusvaikeuksiin joutuneen yhtiön. Tästä syntyi McDonnell Douglas -yhtiö. Tämän jälkeen DC-9-variaatiot saivat tyyppitunnuksen MD-80 ja niin edelleen.

Sotilaskoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nainen viimeistelee B-17 "Flying Fortress" -pommikoneen nokkakappaletta Douglas Aircraft Companyn tehtaalla vuonna 1942.

Douglas oli 1950-luvulle asti Grummanin ohella Yhdysvaltain laivaston tärkein taistelulentokoneiden valmistajia. Sen koneista kuuluisia ovat esimerkiksi Ed Heinemannin suunnittelemat A-1 Skyraider ja A-4 Skyhawk.

Koneet

Ohjukset ja raketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Douglas Aircraft Company.