Docomomo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Docomomo International
Perustettu 1988
Toimiala rakennussuojelu
Kotipaikka Barcelona
Puheenjohtaja Ana Tostões
Aiheesta muualla
Sivusto

Docomomo (engl. International Working Party for Documentation and Conservation of Buildings, Sites and Neighbourhoods of the Modern Movement; esiintyy myös muodossa DoCoMoMo) on kansainvälinen modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö. Se on perustettu vuonna 1988, ja vuonna 2012 siihen kuului jäseniä noin 50 eri maasta. Järjestön kotipaikka on Barcelona.

Kansainvälinen Docomomo-järjestö perustettiin erityisesti sen vuoksi, että monissa maissa oli havahduttu modernin arkkitehtuurin kohteiden joutumiseen uhanalaisiksi. Merkittäviäkin rakennuksia oli saatettu purkaa tai muuttaa jopa tunnistamattomiksi niiden alkuperäisestä suunnittelusta. Uhkien perussyinä ovat olleet toisaalta se, että modernismin kohteita ei ole vielä usein koettu riittävän vanhaksi ja arvokkaaksi arkkitehtuuriksi, ja toisaalta se, että kohteet ovat useimmiten kuitenkin jo niin vanhoja, että niihin on alkanut kohdistua voimakkaita uudistuspaineita.

Docomomo Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Docomomo-työryhmä on rekisteröity yhdistys, jonka jäseninä on korkeakouluja, museoita, kuntia ja yksityisiä henkilöitä. Se toimii suomalaisen modernismin arkkitehtuurin asiantuntijaorganisaationa, jonka keskeisin tehtävä on ylläpitää merkittävimpien suomalaisten modernismiin liittyvien arkkitehtuuri- ja ympäristökohteiden rekisteriä. Valikoituja kohteita on 90 ja työryhmä pyrkii jatkuvasti tarkentamaan ja laajentamaan valikoimaa. Työryhmä järjestää myös modernin arkkitehtuurin teemakävelyjä ja tukee alan julkaisutoimintaa. Toiminta on avointa kaikille aiheesta kiinnostuneille, mutta työryhmän jäseneksi pääsy edellyttää, että yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenhakemuksen, sekä luonnollisesti yhdistyksen jäsenmaksun suoritusta.

Docomomo-järjestön kahdestoista kansainvälinen konferenssi järjestettiin 7.–10. elokuuta 2012 Suomessa, Espoon kulttuurikeskuksessa. Konferenssiohjelman suunnitteluun osallistuivat muun muassa Alvar Aalto -säätiö, Helsingin kaupunki, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos, Arkkitehtuurimuseo, Museovirasto, opetus- ja kulttuuriministeriö ja ympäristöministeriö. Konferenssi liittyi myös maailman muotoilupääkaupunki -vuoden tapahtumiin.

Merkkikohteita Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Docomomo-työryhmä on valinnut maasta 90 merkittävää, modernismia edustavaa arkkitehtuuri- ja ympäristökohdetta, esimerkiksi:

  1. Heljala, Minna; Seppälä, Sirkka-Liisa ja Elo Tiina: Meren ja teollisuuden kaupunki, s. 58. Suomen ympäristö 15/2013. Helsinki: Ympäristöministeriö, 2013. ISBN 978-952-11-4252-9. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 18.4.2014).