Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aalto-yliopisto (tekniset alat) on eräs DIA-valintaan osallistuvista yliopistoista.

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta (DIA-valinta) on valintamenettely, jonka avulla valitaan suurin osa opiskelijoista suorittamaan tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tai arkkitehdin tutkintoa Suomen teknillisiin yliopistoihin tai tiedekuntiin.

DIA-valintaan osallistuvat

Valintamenettely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DIA-valinnassa opiskelemaan voi päästä kolmella tavalla. Nämä ovat

  1. alkupistevalinta
  2. valinta koe- ja alkupisteiden perusteella
  3. valinta koepisteiden perusteella

Yhdellä kertaa voi hakea enintään viiteen DIA-valinnan hakukohteeseen. Hakija ilmoittaa hakukohteensa mieluisuusjärjestyksessä. Järjestys on sitova.

Aikataulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DI-hakukohteiden pääsykokeet on perinteisesti järjestetty viikolla 22 ja arkkitehtuurin piirustus- ja suunnitelukokeet seuraavalla viikolla. Kansallisen yhteishaun tulokset julkistetaan heinäkuun alussa, jonka jälkeen hakijoilla on 14 vkr ottaa opiskelupaikka vastaan. Sijoittelu Opintopolussa jatkuu elokuun puolelle asti, minä aikana hakijoiden on edelleen mahdollista tulla hyväksytyiksi varasijoilta.

DI-valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paperivalintaan osallistuvat kaikki DI-tutkintoa opiskelemaan hakeneet kuluvan vuoden ylioppilaat, joilla on vähintään arvosanana magna cum laude approbatur ylioppilastutkinnon pitkän matematiikan kokeesta tai cum laude approbatur fysiikan tai kemian kokeesta. Yksittäiset hakukohteet voivat asettaa paperivalinnalle kuitenkin tiukemmat kriteerit. Paperivalinnalla valitaan enintään 40 % kokonaisvalintakiintiöstä. Menettelyssä opiskelija valitaan ensisijaiseen hakukohteeseensa ilman pääsykoetta ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. Paperivalinnassa valittu ei osallistu pääsykokeeseen.

Koe- ja alkupisteiden perusteella valitaan DI-tutkintoa opiskelemaan 70 % paperivalinnan jälkeisestä kiintiöstä. Tässä valintamuodossa opiskelijalle lasketaan alkupisteet ylioppilastutkinnon arvosanoista samoin periaattein kuin paperivalinnassa. Lisäksi opiskelijan on osallistuttava pääsykokeisiin. DI-koulutuksessa kaikkien on osallistuttava matematiikan pääsykokeeseen. Lisäksi hakukohteet määräävät, mihin muihin kokeisiin opiskelijan on osallistuttava. Vaihtoehtoina ovat fysiikan, kemian ja yhteiskuntatieteiden kokeet.

Pelkkien koepisteiden perusteella valitaan vähintään 18 % opiskelijoista. Ne, joilla ei ole ylioppilastutkintoa, osallistuvat vain tähän menettelyyn. Menettelyssä opiskelemaan valitaan jäljelle jääneistä opiskelijoista parhaiten pääsykokeissa menestyneet.

Arkkitehtuurin valintamenettely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkitehtuurissa valintamenettely poikkeaa tuntuvasti DI-ohjelmien valintaprosessista. Arkkitehtuurissa hakijat palauttavat taiteelliset ennakkotehtävät, joiden pohjalta valitaan pääsykokeisiin kutsuttavat. Nämä suorittavat matematiikan ja luonnontieteiden pääsykokeet sekä piirustuskokeen. Osa hakijoista valitaan alku- ja koepisteiden, osa pelkästään koepisteiden perusteella.

Oikeusturva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten kaikissa yliopistojen opiskelijavalinnoissa, myös DIA-valinnassa valinnan tuloksesta saa valittaa. Pääsykokeen arvostelusta voi valittaa yliopistolle, joka tutkii valituksen. Mikäli ratkaisu on hakijan kannalta kielteinen, tämä voi edelleen valittaa hallinto-oikeuteen, joka tutkii yliopiston menettelyn laillisuuden, muttei ota kantaa arvostelun oikeellisuuteen.

Muut valintamenettelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teknilliset yliopistot ja tiedekunnat valitsevat pieniä määriä opiskelijoita myös muilla menettelyillä. Näistä tärkeimmät ovat

Näiden lisäksi opiskelijoita, joilla on sopiva alempi korkeakoulututkinto tai ammattikorkeakoulututkinto valitaan opiskelemaan suoraan ylempää korkeakoulututkintoa. Tyypillisesti ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet insinöörit voivat jatkaa opintojaan tämän valintamenettelyn kautta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]