Deseret (osavaltio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deseretin osavaltio
State of Deseret
1849–1850

Deseretin osavaltiolle vuonna 1849 esitetyt rajat. Mukana myös nykyiset osavaltiorajat.
Deseretin osavaltiolle vuonna 1849 esitetyt rajat. Mukana myös nykyiset osavaltiorajat.

Valtiomuoto tunnustamaton teodemokraattinen osavaltio
osa  Yhdysvaltoja
Kuvernööri Brigham Young
Pääkaupunki Salt Lake City
Uskonnot Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko
Historia
– Perustettu 1849
– Lakkautettu 1850
Kielet englanti
Edeltäjä(t) Meksiko
Seuraaja(t) Utahin territorio

Deseretin osavaltio oli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon johtajiston vuonna 1849 järjestämä valtiollinen muodostelma, jota se esitti Yhdysvaltojen osavaltioksi. Yhdysvallat ei koskaan tunnustanut Deseretin osavaltiota, ja sen olemassaolo lakkasi jo kahden vuoden kuluttua sen perustamisesta. Osavaltio on saanut nimensä Mormonin kirjassa esiintyvästä sanasta deseret, joka kirjan mukaan merkitsee hunajamehiläistä. Mehiläistä pidetään puolestaan ahkeruuden ja uutteruuden vertauskuvana, joten nimen on ajateltu kuvastavan alueen asukkaiden työteliäisyyttä.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saavuttuaan Ison Suolajärven laaksoon vuonna 1847 Myöhempien aikojen pyhät (”mormonipioneerit”) halusivat muodostaa alueelle Yhdysvaltojen hallituksen tunnustaman hallinnon. Kirkon johtaja Brigham Young halusi alun perin perustaa alueelle territorion ja lähetti erään kirkon johtajista, John Milton Bernhiselin, jättämään asiaa koskevan hakemuksen Yhdysvaltain kongressille Washingtoniin. Saatuaan kuulla, että Kalifornia ja New Mexico olivat hakemassa suoraan osavaltiostatusta, Brigham Young päätti tehdä samoin. Maaliskuussa 1849 Young laati yhdessä kirkon johtajiston kanssa nopeasti Deseretin osavaltion perustuslain, joka perustui Iowan osavaltion perustuslakiin, ja lähetti sen Washingtoniin hyväksyttäväksi.

Deseretin osavaltion hallinto perustui Yhdysvaltain hallinnollisiin ja poliittisiin perinteisiin. Toisaalta sitä leimasi myös Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon yhteiskunnallinen ja taloudellinen opetus. Kyseessä oli siis eräänlainen kirkon opettama teodemokratia. Deseretille luotiin Yhdysvaltojen ja sen osavaltioiden tapaan kaksikamarinen lainsäädäntöelin, joka koostui senaatista ja edustajainhuoneesta. Lakia säätävä elin kokoontui kaikkiaan kolmesti vuoden 1850 aikana. Se sääti osavaltiolle rikoslain ja nimitti tuomarit, määräsi verot omaisuudelle ja alkoholille sekä kielsi uhkapelin. Osavaltiolle luotiin myös kuusi piirikuntaa eli ”laaksokuntaa”. Ne käsittivät vain asutetun osan osavaltion alueesta.

Deseretin osavaltion alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueeltaan esitetty Deseretin osavaltio oli kunnianhimoinen hanke, se käsitti lähes kaikki Yhdysvaltojen edellisenä vuonna Meksikolta voittamat alueet. Alue ulottui Kalliovuorilta Sierra Nevadaan ja Meksikon rajalta etelässä Oregonin territorion rajalle pohjoisessa. Deseretin valtion oli tarkoitus ulottua Tyynenmeren rannikolle Santa Monican luona Kaliforniassa, se olisi käsittänyt myös Los Angelesin ja San Diegon asutuskeskukset. Colorado-joen lähteet kuuluivat Deseretiin, samoin kuin Great Basin kokonaisuudessaan.

Esitetyn osavaltion alueeseen olisivat kuuluneet käytännöllisesti katsoen kokonaisuudessaan nykyiset Utahin ja Nevadan osavaltiot, huomattavia osia Kalifornian ja Arizonan osavaltioista sekä osia Coloradon, New Mexicon, Wyomingin, Idahon ja Oregonin osavaltioista.

Valtavasta koostaan huolimatta esitetyn Deseretin osavaltion alueen asukasluku oli vähäinen. Suurin osa asukkaista oli hiljattain Ison Suolajärven laaksoon muuttaneita myöhempien aikojen pyhiä. Rajanvedossa oli pyritty välttämään tiheästi asuttujen alueiden liittämistä Deseretiin, koska Brigham Young arvasi tämän johtavan kahnauksiin. Kalifornian eteläosa, joka oli esitetty liitettäväksi Deseretiin, oli tuohon aikaan harvaan asuttua, koska suuri osa alueen väestöstä oli siirtynyt Kalifornian pohjoisosiin kultakuumeen takia. Samoin Young esitti, ettei suhteellisen tiheään asetettua Rio Granden aluetta tulisi liittää osavaltioon. Suurin osa osavaltion alueista olisi sopimatonta maanviljelyyn, minkä orjuutta vastustava Young arveli estävän orjuuden leviämisen alueelle.

Utahin territorion perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utahin territorio on esitetty sinisellä, ehdotetun Deseretin osavaltion rajat katkoviivalla. Mukana myös nykyiset osavaltiorajat.

Syyskuussa 1850 Yhdysvaltain kongressi päätti perustaa Deseretin alueelle keskusvallan alaisen Utahin territorion, jolle myönnettiin muiden territorioiden tapaan rajattu itsehallinto. Utahin territorion alue oli noin puolet esitetystä Deseretin osavaltiosta. 3. helmikuuta 1851 Brigham Young nimitettiin Utahin territorion kuvernööriksi ja intiaaniasioiden hoitajaksi.

Huhtikuun 4. päivänä 1851 Deseretin osavaltion lakia säätävä kokous määräsi osavaltion hajotettavaksi. Lokakuun 9. samana vuonna Utahin territorion kongressi määräsi entisen Deseretin osavaltion lait ja asetukset voimaan Utahin territoriossa.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon johto ei kuitenkaan luopunut ajatuksesta perustaa Deseretin osavaltio. Vuodesta 1862 vuoteen 1870 toimi eräänlainen Deseretin varjohallitus, joka hyväksyi Utahin kongressin säätämät lait ”Deseretin osavaltion” nimessä. Vuosina 1856, 1862 ja 1972 tehtiin yritys perustaa uusi Deseretin osavaltio, nyt Utahin territorion rajojen sisälle. Yritykset eivät onnistuneet pitkälti siksi, että Yhdysvaltain hallituksen ja mormonikirkon välit olivat kiristyneet kirkon harjoittaman moniavioisuuden takia.

Utahin territorio sai vihdoin osavaltion statuksen vuonna 1896. Sitä ennen Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko oli virallisesti luopunut moniavioisuuden harjoittamisesta vuonna 1890.