Dark Souls

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dark Souls
Dark Souls Cover.jpg
Kehittäjä From Software
Julkaisija JP From Software
Namco Bandai Games
Ohjaaja Hidetaka Miyazaki
Tuottaja Motoi Sakuraba
Säveltäjä Motoi Sakuraba
Pelisarja Souls
Pelimoottori PhyreEngine
Julkaistu
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
Alusta PlayStation 3, Xbox 360, Windows
Jakelumuoto Optinen levy, digitaalinen lataus ja Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dark Souls on From Softwaren kehittämä haastava toimintaroolipeli. Peli julkaistiin syksyllä 2011 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle sekä elokuussa 2012 Microsoft Windowsille. Se on Demon's Souls pelin henkinen jatko-osa.[1] Peliin tehty Artorias of the Abyss -lisäosa kertoo ajasta 300 vuotta ennen pelin tapahtumia, kun taas jatko-osa Dark Souls II kertoo ajasta tuhansia vuosia ensimmäisen osan jälkeen. Tämän lisäksi sarjasta on olemassa myös trilogian viimeinen osa, Dark Souls III.

Moni pitää Dark Soulsia yhtenä maailman parhaimmista videopeleistä ja moni peli on ottanut siitä osakseen vaikutteita.[2] [3][4][5][6]

Tarinankerronta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun pelin tekijätiimin ohjaaja Hidetaka Miyazaki oli lapsi, hän piti länsimaisten fantasiakirjojen lukemisesta. Miyazaki ei kuitenkaan osannut englantia kovin hyvin, vaikka hän luki enimmäkseen englanninkielisiä fantasiakirjoja. Niinpä hän ei ymmärtänyt kaikkea mitä kirjoissa sanottiin, ja käytti kirjojen kuvia ja omaa mielikuvitustaan täydentämään tekstiä.[7]

Nämä kokemukset ovat heijastuneet myös Dark Soulsin tarinankerrontaan. Pelaaja kokoaa sen itse tutkimalla ympäristöä sekä halutessaan myös haastattelemalla muita pelin hahmoja.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Souls sijoittuu muinaiseen raunioittuneeseen fantasiamaailmaan, joka on täynnä hirviöitä, ansoja sekä murhaajia. Pelihahmoa ohjataan kolmannesta persoonasta.

Demon's Soulsin tapaan Dark Souls pelin läpäiseminen vaatii hankalan ja vaikeaselkoisen maaston takia pelaajilta suunnistustaitoja. Tätä korostaa vielä Dark Souls pelin avoin pelimaailma.[8]

Tosin pelin kartta on "avoin" vain sen verran kuinka paljon pelaaja on löytänyt reittejä eri alueiden väliltä,[9] ja tällaiset reitit ovat välillä maastoon piilotettuja. Pelissä suunnistamista hankaloittaa myös maaston monikerroksinen labyrintti rakenne. [10] [11]

Dark Soulsin kaksi valuuttaa ovat sielu (soul)- ja ihmisyys (humanity). Sieluilla voi muun muassa ostaa uusia tavaroita, hankkia lisää tasoja tai oppia uuden loitsun. Ihmisyyden avulla pelaaja voi kutsua itselleen apujoukkoja, parantaa kuntoaan tai vastustaa hollow kirouksen etenemistä muuttumalla ihmismuotoon. Mikäli pelaaja kuolee, hän tiputtaa keräämänsä sielut ja ja ihmisyydet palautuen samalla epäkuolleeksi. Pelaajalla on yksi mahdollisuus hakea menetetyt sielut ja ihmisyydet takaisin, mutta jos hän kuolee toisenkin kerran, hän menettää kyseiset sielut ja ihmisyydet lopullisesti.[12][8]

Kuoleminen ja haastavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Souls on tunnettu hyvin haastavana pelinä, ja eroaa muista saman lajityypin peleistä vaikeusasteellaan. Suurten ja massiivisten hirviöiden, kuten lohikäärmeiden, lisäksi pelkkä viemärirotta voi olla tarpeeksi vaarallinen tappaakseen kokeneenkin pelaajan. Pelin ohjaaja kuitenkin mainitsi, ettei tarkoituksena ollut tehdä pelistä vaikeaa, vaan aidosti palkitseva.[13] Pelaajan taitojen kehittyessä kuolemat vähenevät, ja pelin vaikeus vahvistaa onnistumisentunnetta.

Pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelimaailma on suuri ja avoin. Pian ensimmäisen pomovastuksen jälkeen pelaajalle annetaan viisi mahdollista kulkusuuntaa, joiden päätepisteinä ovat New Londo Ruins, lohikäärmeiden kanjoni, Blighttown, The Catacombs ja Undead Burg. Vihollistyypit vaihtelevat alueittain, ja pelaajan taidot määrittävät sen minne hän voi mennä. New Londo Ruins on kummitusten asuttama raunio. Lohikäärmeiden kanjonissa on lohikäärmeitä, Blighttown on sairauksien turmelema, The Catacombs on hautakammio, jossa vilisee luurankoja, ja Undead Burgissa on hollow hirviöiksi muuttuneita ihmisiä.

Nettiominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä voi pelata joko yksin tai muiden kanssa nettipelissä.

Nettipelin ominaisuuksia ovat muun muassa:

 • Covenant- eli klaaniominaisuudet. Klaaneihin liittyminen saattaa helpottaa pelin läpäisemistä, mutta vääränlainen käyttäytyminen klaanin sisällä, tai väärään klaaniin liittyminen, voi olla kohtalokasta.
 • Pelaaja näkee muiden pelaajien haamuja, mutta ei voi koskea niihin.
 • Pelaajat voivat kirjoittaa maahan viestejä ja varoittaa muita pelaajia esimerkiksi ansoista, salaisista reiteistä ja vihollisten yllätyshyökkäyksistä. Viestien avulla pelaajat voivat myös huijata muita pelaajia.
 • Jos pelaaja koskee maassa olevaa veritahraa, hän voi nähdä miten toinen pelaaja on kuollut.
 • Pelaaja voi kutsua muita pelaajia apuun, jolloin pomovastukset ovat kukistettavissa yhteistyöllä.
 • Pelaaja voi tunkeutua toisen pelaajan maailmaan, jolloin hänestä tulee tason ylimääräinen pomovastus.
 • Areena (vaatii lisäosan).
 • Pelaaja voi vaihtaa esineitä muiden pelaajien kesken.[8]

Prepare to Die Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 pelistä julkaistiin Prepare to Die Edition -erikoisversio, joka sisältää alkuperäisen pelin lisäksi Artorias of the Abyss -lisäosan ja muita uusia ominaisuuksia. Versiossa on entistä laajempi kartta sekä enemmän vihollisia ja aseita. Version mukana tulee myös areena, jossa pelaajat voivat taistella vastakkain. Useita ohjelmointivirheitä on korjattu. Samoihin aikoihin peli julkaistiin myös tietokoneelle. Lisäosa on saanut kritiikkiä siitä, että sen sisältöön on todella vaikea päästä. Moni pelaaja on joutunut aloittamaan pelin alusta vain sen takia, että pääsisivät lisäosasisältöön kymmenien tuntien uurastuksen jälkeen.[8]

Pelin päävastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä löytyy lukuisia pomovastuksia, joita kaikkia ei ole pakko kohdata, mutta suurin osa niistä on pakko tappaa jotta pääsee pelissä eteenpäin. Lähes kaikki pomovastukset tiputtavat erikoissielun, jonka voi käyttää suurta sielumäärää vastaan, tai josta voi tehdä erityisen aseen.

 • Asylum Demon on pelin tutorial-osion pomo. Se on jättiläismäinen, Undead Asylumin vankeja vartioiva demoni, jolla on nuija. Asylum demonilta voi saada Demon’s Great Hammerin jos sen tappaa aivan ensimmäisellä tapaamiskerralla sivuovesta pakenemisen sijaan.
 • Bell Gargoyle -nimiset, tulta syöksevät gargoilit hyökkäävät pelaajan kimppuun tämän kiivetessä Undead Parishissa sijaitsevan Undead Church -kirkon katolle. Mikäli ensimmäisenä ilmestyneen gargoilin hännän katkaisee, pelaaja saa Gargoyle Tail Axen.
 • Capra Demonin kohtaa mikäli astuu vahingossa hänen reviirilleen Undead Burgin alatasossa. Capra Demon on monta metriä pitkä, ihmisenkaltainen ja vuohenpäinen demoni, joka kantaa kahta Demon’s Great Machete -veistä. Se on piilotettu pomovastus joka tiputtaa kuollessaan avaimen.
 • Ceaseless Discharge on Demon Ruinsissa nukkuva jättiläismäinen laavademoni, Izalithin noidan ainoa poika. Se saattaa olla jopa koko pelin voimakkain tuliperäinen vihollinen.lähde? Ceaseless Discharge ei ole aluksi hyökkäystilassa, mutta kun vie sen siskon ruumiilta Gold-Hemmed Black Setin, se hyökkää.
 • Centipede Demon on Demon Ruinseista löytyvä, jokseenkin ihmisenkaltainen demoni tuhatjalkaista muistuttavalla elävällä hännällä, ja myös sen kädet ovat elävät tuhatjalkaiset. Jos hännän leikkaa poikki, Centipede Demonilta saa Orange Charred Ring -sormuksen. Se on kuitenkin melko turhaa, sillä sormus putoaa 100 % varmuudella demonin kuollessa.
 • Chaos Witch Quelaag on yksi Izalithin noidan tyttäristä. Hän on puoliksi hämähäkki ja puoliksi nainen, ja aseenaan hänellä on Quelaag's Furysword. Hän lepää Blighttownin pohjalla Quelaag’s Domainissa ja vartioi Demon Ruinsin sisäänkäyntiä. Pelistä löytyy myös kaksi hänen siskoistaan. Quelaagin sielusta pystyy takomaan Quelaag’s Furyswordin tai Chaos Bladen.
 • Crossbreed Priscilla on piilotettu pomovastus, joka löytyy Painted World of Ariamisista, mikäli pelaaja sinne pääsee. Hänet voi joko haastaa taisteluun, tai sitten häipyä pois maailmasta rauhallisesti. Priscilla on puoliksi lohikäärme, ja hän käyttää aseenaan viikatetta. Hän muuttaa itsensä taistelun alussa näkymättömäksi. Jos taistelussa tai ennen taistelua onnistuu katkaisemaan Priscillan hännän, siitä saa palkkioksi Priscilla’s Daggerin.
 • Dark Sun Gwyndolin on kuningas Gwynin poika, joka kasvatettiin tyttärenä. Hän on puolijumala ja hallitsee kaikkea Anor Londossa tapahtuvaa. Hän on myös mestari luomaan illuusioita, ja eräs hänen luomansa illuusio saa auringon paistamaan Anor Londossa. Jos kyseisen illuusion tuhoaa, Anor Londo muuttuu pimeäksi ja viholliset muuttuvat. Gwyndolin on Blade of the Darkmoon -klaanin johtaja. Gwyndolin on piilotettu pomovastus, jonka sielusta voi tehdä Darkmoon Bowin tai Tin Darkmoon Catalystin.
 • Demon Firesage on Demon Ruinsin pohjalta löytyvä, Asylum Demonia ja Stray Demonia muistuttava pomovastus. Demon Firesage on tulen päällystämä, mutta yksikään sen isku ei aiheuta tulivahinkoa. Kun Demon Firesage kuolee, se tiputtaa Demon’s Catalystin.
 • Four Kings, eli Neljä kuningasta, löytyvät Abyssista jahka pelaaja kuivattaa New London rauniot Ingwardilta saatavan Key to the Sealin avulla. Heitä vastaan pääsee turvallisesti taistelemaan Covenant of Artorias -sormuksella. Kuninkaiden kuollessa he tiputtavat neljä humanitya ja Bequeathed Lord Soul Shardin.
 • Gaping Dragon on Depthsistä, Blighttownin porttien läheltä löytyvä Stone Dragonien jälkeläinen. Se oli joskus normaali lohikäärme, kunnes sen ikuinen nälkä sai sen ylävartalon muuttumaan valtavaksi terävähampaiseksi kidaksi. Gaping Dragonin hännän voi katkaista, ja palkkioksi siitä saa Dragon King Greataxen.
 • Great Grey Wolf Sif on edesmenneen Artorias the Abysswalkerin susitoveri ja Artoriaksen haudan vartija, ja sen sekä haudan löytää Darkroot Gardenista. Sif käyttää jättiläismäistä Artoriakselta saamaansa Greatsword of Artorias -miekkaa. Lisäosassa Sifin voi löytää tämän ollessa vielä pentu, ja sen voi kutsua taistelemaan Manusta vastaan. Sifin sielusta voi tehdä joko Greatsword of Artorias-miekan tai Greatshield of Artorias-kilven.
 • Iron Golem on Sen's Fortressissa lepäävä jättiläismäinen, täysin rautainen vartija, joka pitää silmällä Anor Londo -kaupungin sisäänkäyntiä. Siltä saa Core of Iron Golemin, josta voi tehdä Golem Axen tai Dragon Bone Fistin. Taistelussa on mahdollista, että Iron Golem tippuu vahingossa alas areenalta.
 • Moonlight Butterfly on Darkroot Gardenista ja Crystal Cavesta löytyvä jättiläisperhonen: Darkroot Gardenissa se on pomovastus ja Crystal Cavessa neutraali vihollinen. Darkroot Gardenissa sijaitsevan Moonlight Butterflyn sielusta pystyy takomaan Moonlight Butterfly Hornin tai Crystal Ring Shieldin, ja muut Moonlight Butterflyt tiputtavat tappaessa joko Humanitya, Blue Titanite Chunkeja tai Blue Titanite Slabeja.
 • Gravelord Nito on Tomb of Giantsin pohjalla lepäävä hidas, suurikokoinen, toxic-vahinkoa aiheuttava pomovastus, joka herää pelaajan pudotessa hänen areenalleen. Nito kutsuu taistelussa luurankoja puolustamaan itseään. Hän on Gravelord Servant Covenantin johtaja ja yksi ensimmäisistä valtiaista, jotka kukistivat lohikäärmeet.
 • Dragon Slayer Ornstein and Executioner Smough Ornstein on Hopearitarien (Silver Knights) kapteeni ja kuningas Gwynin ritareista toiseksi voimakkain Artoriaksen jälkeen. Hän on pelin voimakkain sähköä käyttävä pomovastuslähde?, ja hän kantaa sähköistä salamoita ampuvaa keihästä. Ornsteinilla on messingin värinen leijonahaarniska. Mikäli Ornstein kuolee, toinen pomovastus Smough perii hänen voimansa sekä iskunsa, mutta ei nopeutta.

Smough on jättiläismäinen, kullanväriseen haarniskaan pukeutuva mies, joka käyttää aseenaan valtavaa vasaraa. Hän saattaa jopa rikkoa temppelin rakenteet taistellessaan. Mikäli Smough kuolee ensin, toinen pomovastus, jättiläiseksi muuttuva Ornstein, perii hänen voimansa ja iskunsa.

Taistelun lopputulos vaikuttaa siihen, kumman pomovastuksen tavarat saa: jos Ornstein kuolee viimeiseksi, saa Ornsteinin sielun (josta voi tehdä Dragonslayer Spearin), Leo Ringin ja hänen haarniskansa voi ostaa. Jos Smough kuolee viimeiseksi, saa hänen sielunsa (jota voi tehdä Smough’s Hammerin) ja hänen haarniskansa voi ostaa.

 • Pinwheel on Catacombien pohjalta löytyvä, kuusikätinen necromancer-pomovastus. Se käyttää taistelussa tulitaikoja ja kloonaa itsestään useita eri kopioita. Pinwheel on varastanut Gravelord Nitolta voimia. Pelaajalla on mahdollisuus ostaa Trusty Patchesilta kaikki Pinwheelin naamiot, joilla kaikilla on eri efekti: ”Isän naamio” (Mask of the Father) kasvattaa pelaajan kykyä kantaa enemmän haarniskoja ja aseita. ”Äidin naamio” (Mask of the Mother) antaa pelaajalle ylimääräistä HP:ta. ”Lapsen naamio” (Mask of the Child) nopeuttaa pelaajan kestävyyden palautumisnopeutta. Mitkään näistä maskeista eivät torju hyvin vihollisen iskuja.
 • Seath The Scaleless on kuolematon, valkoinen lohikäärme. Hän on koko pelin ainut kristallipomovastus ja hänet löytää ensimmäistä kertaa Duke's Archivesta, toisella kerralla hänet kohtaa Crystal Cavessa. Hän pystyy aiheuttamaan kristallivyöryjä ja mikäli niihin kuolee, pelaajan ylle lankeaa kirous. Häntä vastaan täytyy pelissä taistella kahdesti, mutta vasta toisella kerralla häntä voi vahingoittaa hänen voimiensa lähteen tuhoamisen jälkeen. Ainoastaan mestarivelho Big Hat Logan tietää miten murtaa hänen kuolemattomuudensa. Seathin hännän voi katkaista ja siitä saa Moonlight Greatswordin.
 • Stray Demon on huomattavasti suurempi ja vahvempi versio Asylum demonista. Sitä vastaan voi taistella ainoastaan Northern Undead Asylumissa, eikä se ole pakollinen. Se tiputtaa kuollessaa Titanite Slabin, Humanitya ja Homeward bonen.
 • Taurus Demon on Undead Burgin sillalta löytyvä kookas, minotaurosta etäisesti muistuttava pomovastus, joka löytyy myöhemmin Demon Ruinsista uusiutuvana vihollisena. Yleistä harhaluuloa poiketen sitä vastaan ei ole pakko taistella, sillä taistelun voi ohittaa mikäli on valinnut pelaajalle alussa Master Keyn.
 • The Bed of Chaos on Lost Izalithista löytyvä suurikokoinen pomovastus, joka on kaikkien demonien lähde. The Bed of Chaos syntyi Izalithin noidan yrittäessä luoda uuden First Flamen sielusta: yritys epäonnistui ja viallinen tuli söi noidan ja suurimman osan seuraajistaan sekä lapsistaan. Osa selvisi ja he muuttuivat demoneiksi.

Lisäosan pomovastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja taistelemassa Artorias the Abysswalkeria vastaan
 • Artorias the Abysswalker on Gwynin ritareista kaikista voimakkain ja hän on kaikkien mustien ritarien kapteeni. Hän on myös Sif-suden isäntä. Hän kuoli aikoinaan puolustaessaan Sifiä Manuksen tappavalta iskulta. Abyssin nestettä pääsi hänen kehoonsa, jolloin Artoriaksen sielu alkoi hitaasti kuolla, ja Manus alkoi hallita hänen kehoaan. Samalla hänen yläkehostaan toinen puoli halvaantui. Artoriaksen löytää Royal Gardenista. Hän on äärimmäisen aggressiivinen ja käyttää Abyss-nestettä hyväkseen taistelussa. Hänen haarniskansa voi ostaa hänen kuolemansa jälkeen, ja hänen sielustaan voidaan takoa Abyss Greatswordin, jolla on koko pelin tappavin liikesarja.
 • Black Dragon Kalameet on Royal Woodsissa lepäävä musta lohikäärme, joka löytyy Artoriaksen lähettyviltä. Se on koko pelin toiseksi kestävin pomovastus. Mikäli pelaaja onnistuu katkaisemaan sen hännän, pelaaja saa siitä palkkioksi Obsidian Greatswordin.
 • Manus, Father of the Abyss on koko pelin kestävin pomovastus, koko Abyssin luoja ja hallitsija. Hänen sielustaan voidaan takoa Manus Catalyst.
 • Sanctuary Guardian on kimeerinen, mantikoria muistuttava demoni, joka löytyy Sanctuary Guardianista. Sanctuary Guardianin hännän voi katkaista, jolloin saa Guardian Tailin.
 • Lesser Sanctuary Guardian on Sanctuary Guardianin heikompi versio. Sanctuary Guardianin kuoltua kaksi uusiutuvaa Lesser Sanctuary Guardiania ilmaantuu Sanctuary Gardeniin. Koska Lesser Sanctuary Guardianit uusiutuvat loputtomasti, ja ovat kopioita alkuperäisestä Sanctuary Guardianista, niiltä voi myös saada Guardian Tailin jos alkuperäiseltä Sanctuary Guardianilta ei saanut sitä.

Loppuvastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gwyn Lord of Cinder on yksi alkuperäisistä valtiaista, jotka kukistivat lohikäärmeet. Gwynin löytää Kiln of The First Flamesta, ja hänen kuolemansa jälkeen peli voi päätyä kahdella tavalla pelaajan valinnoista riippuen. Gwynin vaatteet voi ostaa hänen kuolemansa jälkeen, ja hänen sielustaan voi tehdä Sunlight Spear-ihmeen tai Great Lord Greatswordin.[14]

NG+ Modi ja pelin vaikeuttaminen entisestään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen jälkeen kun kuningas Gwynin on tappanut, lopputekstien jälkeen peli alkaa automaattisesti uudelleen NG+ tilassa. Pelaajalla on nyt käytössään edelleen samat statukset, aseet, haarniskat ja suurin osa keräämistään tavaroista, mutta pelin kaikki viholliset ovat monta kertaa edellistä voimakkaampia, nopeampia ja kestävämpiä. Heillä on myös uusia iskuja. Gwynin haarniska on edelleen ostettavissa hänen kuolemansa jälkeen. Mikäli pelaaja läpäisee pelin uudelleen, eli tappaa Gwynin jälleen, peli alkaa alusta NG++ tilassa. Tämä jatkuu niin kauas kunnes pelaaja on päässyt pelin 6 kertaa läpi, jolloin peli on NG++++++. Mikäli pelaaja kuitenkin haluaa pelin vielä tätä viimeistä ja vaikeinta tasoa vaikeammaksi, hänen täytyy hankkia lohikäärme Kalameetin Calamity-sormus, jonka ylläpitäminen kiroaa pelaajan Kalameetin kirouksella. Kirouksen vuoksi kaikki pelaajan saama vahinko on kaksi kertaa pahempaa.

Pelin vastaanotto, sekä pelin vikojen korjaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings (PS3) 88,56 %[15]
(X360) 88.43%[16]
GameStats (PS3) 8,9/10[17]
(X360) 8.9/10[18]
Metacritic 89/100[19]
(X360) 89/100[20]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Eurogamer 10/10[19]
G4 5/5[17]
Game Revolution A-[19]
GameSpot 9/10[17]
GamesTM 9/10[19]
GameTrailers 9.2/10[17]
GameZone 9/10[17]
IGN 9.0/10[17]
Official PlayStation Magazine (UK) 9/10[19]
Official Xbox Magazine (UK) 9/10[19]
Pelaaja 9/10[21]
Play Magazine 90 %[19]
PlayStation 3 Magazine 9,1/10[19]
Palkinnot
Palkitsija Palkinnon nimi
GameTrailers[22] Paras roolipeli
GameZone,[23] Paras RPG (Runner-Up)
GameZone[23] Paras toimintapeli

Peli sai useimmilta kriitikoilta lähestulkoon täydet pisteet. G4 ja Eurogamer antoivat pelille täydet pisteet. Peli on saanut runsaasti kehuja haastavuudestaan, pomovastuksista, tasosuunnittelusta, sulavasta taistelusysteemistä, musertavasta tunnelmasta sekä visuaalisesta ulkoasusta.[8] Kehujen lisäksi peliä on kritisoitu muun muassa "framerate dropeista" jotka saavat tietyt pelin alueet aika-ajoin hidastelemaan,[24]tarvitaan parempi lähde sekä pelin pvp-muodon lagisista selkäänpuukotuksista, jotka antavat etulyöntiaseman niille jotka osaavat käyttää pelin lagia omaksi edukseen.[25] Pelin Windows versiota on usein haukuttu "puolivalmiiksi"lähde?. Windows-versio on saanut paljon kritiikkiä muun muassa alhaisesta resoluutiosta sekä takkuisesta ohjauksesta. Pelin Windows-version virallisessa jakelualustassa, steamissa suositellaan pelaamaan peliä näppäimistön ja hiiren sijasta Microsoftin XBox-ohjaimella, joka korjaa näppäimistön sekä hiiren tuomat ongelmat. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi käyttää myös epävirallisia modeja ohjainongelmien korjaamiseksi.[26][27]tarvitaan parempi lähde Peli on myös normaalisti lukittu 30 ruutuun sekunnissa, mutta tämä ongelma on ohitettavissa pelaajien tekemällä DsFix modilla, jonka avulla peliä voi pelata 60 ruudulla sekunissa. DsFix modilla voi myös korjata pelin alhaisen resoluution.[28][29] Peli voitti ilmestyessään useita palkintoja. Dark Souls sai useita ”Vuoden peli” palkintoja ja muun muassa ”paras Boss Fight” palkinnon.[30]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Souls ja Demon’s Souls -pelit ovat toimineet inspiraation lähteenä Sonyn Playstation 4 pelikonsolin nettiominaisuuksissa. Ne ovat myös yhden Sonyn pääkehittäjän, Shuhei Yoshidan, ehdottomia suosikkeja Playstation 3 -pelikonsolilla.[31] Dark Souls -pelisarjasta on sittemmin tullut paljon tunnetumpi julkisuuden henkilö PewDiePien alkaessa tehdä niistä Let's Play-videosarjaa YouTubeen.[32]

Pelaajien omat teoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarjan juoni ja tarina ovat salaperäisiä, eikä tarinasta paljasteta tärkeitä yksityiskohtia, vaan pelissä on tarkoitus selvittää tarinan tapahtumat itse ja keksiä loput. Tämän takia YouTubeen on tehty monia eri aiheeseen liittyviä videoita, joissa pelaaja kertoo oman näkemyksensä siitä mitä pelimaailmassa on tapahtunut. Näitä videoita kutsutaan Dark Souls Lore-videoiksi. Tällä hetkellä tunnetuimmat DkSL-videoiden tekijät ovat VaatiVidya, sekä EpicNameBro.[33][34][35]

Ornsteinin uskotaan esiintyvän pelin jatko-osassa: on olemassa uskomuksia, joiden mukaan Ornstein ei kuollut ensimmäisen pelin aikana ollenkaan, ja toinen teoria on se, että Ornstein olisi kärsinyt kuolemattomuuden kirouksesta, jolloin hän olisi pelaajan tapaan syntynyt uudelleen pelin jatko-osaan.

VaatiVidya-nimimerkillä videoita julkaiseva youtube-käyttäjä on esittänyt, että Dark Soulsin vaikeusaste on osana sen pelimaailman tarinaa. Siinä ihmiset ovat kirottuja muuttumaan holloweiksi nimetyiksi hirviöiksi, elleivät he löydä tarkoitusta elämälleen maailmassa joka on täynnä kuolemaa. Kaikki pelin ihmiset ovat uudelleensyntyviä kuoleman jälkeen, mutta jokainen kuolema tuo ihmistä lähemmäs luovuttamista, jolloin ihminen muuttuu hollowiksi. Pelin vaikeusasteen ansiosta tämä heijastaa pelaajan tunteita ja tekee niistä osan pelin tarinaa: Pelaaja todennäköisesti tuntee runsaasti epätoivoa kuollessaan pelissä jatkuvasti, mutta hänen on mahdollista päihittää kaikki pelin haasteet, mikäli hän ei luovuta vaan jatkaa yrittämistä uudelleen ja uudelleen kunnes hän viimein löytää ja tavoittaa päämääränsä.[36]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dark Souls 'is not a sequel to Demon's Souls' Computerandvideogames.com. 4.2.2011. Viitattu 23.4.2013.
 2. IGN: IGN Top 100 Games - Dark Souls (html) www: IGN. Englanti
 3. Gamesradar: Top 100: Why Dark Souls is simply the greatest game of all time (html) 2015. www: Gamesradar. Englanti
 4. Matthew Hayes: Dark Souls is the Greatest Game Ever (html) 10.1.2015. Cheatcc. Englanti
 5. Moore: 100 Greatest video games of all time (html) 2014. www: popularmechanic. Englanti
 6. Karyne Levy ja Dave Smith: The top 50 video games of all time ranked (html) 2014. www: Businessinsider. Englanti
 7. Simon Parkin: Bloodborne creator Hidetaka Miyazaki: ‘I didn’t have a dream. I wasn’t ambitious' The Guardian. 31.3.2015. Viitattu 25.9.2017. (englanniksi)
 8. a b c d e Namco Bandai: Dark Souls Prepare to Die in Steam Store Page (html) Steam: Namco Bandai. ”"Network Play – Players may cross paths with one another, invading each other for PVP battles, or to play co-op and take on giant boss encounters as a team."” Englanti
 9. ParagonDS: Dark Souls as a true open world? (mp4) 19.3.2017. YouTube: YouTube. Englanti
 10. Judson Cowan: Dark Souls pelin maastosta tehty kartta. (html, png) Mar 15, 2015. Polygon: Judson Cowan. Englanti
 11. ClassWarrior87: 3D mallinnus Dark Souls pelin kartasta (mp4) YouTube: YouTube. Englanti
 12. https://www.youtube.com/watch?v=2lnq44iwiVM
 13. Dark Souls interview – hard master Metro. 29.8.2012. Viitattu 25.9.2017. (englanniksi)
 14. https://www.youtube.com/watch?v=3AHk5cJZh6g
 15. Dark Souls Gamerankings. Viitattu 19 joulukuuta 2011.
 16. Dark Souls Gamerankings. Viitattu 19 joulukuuta 2011.
 17. a b c d e f Dark Souls GameStats. Viitattu 19 December 2011.
 18. Dark Souls GameStats. Viitattu 19 joulukuuta 2011.
 19. a b c d e f g h Dark Souls Metacritic. Viitattu 19 December 2011.
 20. Dark Souls Metacritic. Viitattu 19 joulukuuta 2011.
 21. http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/dark-souls
 22. Best of 2011:Best RPG Games.cz. Tiscali.
 23. a b GameZone's Game of the Year Awards Day 3: Genre Awards GameZone.
 24. Adachim: Video, joka demonstroi pelin framerate droppeja. (mp4) YouTube. Englanti
 25. TheGodComplex: Worst Things About Dark Souls 1 (html) Neoseeker: Neoseeker. ”... "#1) Backstabs - To me this is the worst mechanic of the game. And mainly because of its use in pvp" ...” Englanti
 26. lebbers: Mousfixin Nexus Sivusto (html) Nexus: Nexus. Englanti
 27. Jellybaby34: Reddit artikkeli pelin muunneltusta hiirenkorjaus modista, joka tukee myös pelin steam versiota. (html) Reddit. Reddit: Reddit. Englanti
 28. Durante: DSFix Modi Nexus modailu sivustolla (html) Nexus. Nexus: Durante. Englanti
 29. Cinemablend: Cinemablend sivuston artikkeli DSFix modista (html) Cinemablend: Cinemablend. Englanti
 30. http://uk.gamespot.com/best-of-2011-special/
 31. http://www.eurogamer.net/articles/2013-11-22-demons-and-dark-souls-inspired-the-ps4s-features-says-yoshida
 32. http://www.youtube.com/watch?v=Y6mO4n_A6Dc
 33. http://www.youtube.com/watch?v=vBJDBtn2MbQ
 34. http://www.youtube.com/user/EpicNameBro
 35. http://www.youtube.com/user/VaatiVidya?feature=watch
 36. VaatiVidya: Dark Souls: Why it's Different (mp4) (Videon kohta 01:11 - 03:47) 10.3.2014. 01:11. YouTube: VaatiVidya. Viitattu 01:11. Englanti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]