Dark Souls II

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dark Souls II
Pelin kansikuva (Japanin ulkopuolella)
Pelin kansikuva (Japanin ulkopuolella)
Kehittäjä From Software
Julkaisija Namco Bandai Games
JP From Software
Jakelija Namco Bandai Games
Ohjaaja Tomohiro Shibuya
Yui Tanimura
Käsikirjoittaja Tomohiro Shibuya
Yui Tanimura
Säveltäjä Motoi Sakuraba
Pelisarja Souls
Pelimoottori Havok
Julkaistu PlayStation 3, Xbox 360
  • NA 11. maaliskuuta 2014
  • JP 13. maaliskuuta 2014
  • EU 14. maaliskuuta 2014
Windows
  • WW 25. huhtikuuta 2014
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
Alusta PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto Optinen levy ja Steam
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dark Souls II (jap. ダークソウルツー, Dāku Souru Tsū) on From Softwaren kehittämä ja Namco Bandai Gamesin julkaisema toimintaroolipeli. Peli julkaistiin PlayStation 3 ja Xbox 360 pelikonsoleille maaliskuussa 2014 ja se uusintajulkaistiin Microsoft Windowsille huhtikuussa.[1] Peli on Dark Souls -pelin epäsuoranainen jatko-osa sekä Demon’s Soulsin ja King’s Field -pelisarjan pelien ”henkinen jatko-osa”. Pelille on julkaistu seuraaja Dark Souls III.

Dark Souls II sijoittuu Drangleic-nimiseen valtakuntaan sekä sen ympäristöön, tuhansien vuosien päähän kuningas Gwynin kuolemasta.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alusta Resoluutio Kuvataajuus Uudellenasettelu, nettipelipäivitys & grafiikkapäivitykset Lisäosat
PlayStation 3 720p 30fps Ei sisällä Erikseen ostettavia
Xbox 360 720p 30fps Ei sisällä Erikseen ostettavia
Windows DirectX 9 1080p/4K 60fps Ei sisällä Erikseen ostettavia
PlayStation 4 1080p 60fps Sisältää Sisältyvät hintaan
Xbox One 720p 60fps Sisältää Sisältyvät hintaan
Windows DirectX 11 1080p/4K 60fps Sisältää Sisältyvät hintaan

[2][3]

Scholar of the First Sin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scholar of the First Sin (SotFS) on pelin kaikista hiotuin versio. Se ollaan luotu vahvemmille alustoille, joilla peli pyörii paremmin.

SotFS muuttaa peliä siten, että vihollisten, esineiden ja aseiden paikat on aseteltu hieman eri tavalla, useampi ihminen pystyy pelaamaan yhteistyöpelitilassa samaan aikaan ja grafiikat ovat hivenen paremmat.[4]

Scholar of the First Sin nimityksen merkitys tosin vaihtelee pelialustan mukaan. PlayStation 3, sekä Xbox 360 konsoleilla SotFS lisäys tuo vain pelin lisäosat mukanaan, mutta ei tuo peliin uudelleenasetteluja, nettipelimuutoksia tai grafiikkapäivityksiä. Muut päivitykset ovat PlayStation 4 tai Xbox One -pelikonsoleilla sekä Windows-alustalle julkaistuissa versioissa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja etsii lääkettä kiroukseen. Matkalla hän tulee kohtaamaan mitä hirveimpiä hirviöitä ja tappavimpia ansoja. Yksinpelin lisäksi pelissä tulee olemaan paljon moninpeliominaisuuksia, kuten toisen pelimaailmaan tunkeutumista sekä yhteistyöpelitilaa.[5]

Pelaajalla on valittavanaan kahdeksan eri hahmoluokkaa: lähitaisteluun erikoistunut Warrior; vaikeasti nujerrettava Knight; sulavasti kahdella miekalla taisteleva Swordsman; monipuolinen, jousenkäyttöön perehtynyt Bandit; ihmeisiin ja uskoon erikoistunut Cleric; taikoihin perehtynyt Sorcerer; harvinaisia esineitä omistava, mutta heikohko Explorer; ja Deprived, joka aloittaa pelin alasti, ilman mitään aseita ja taitoja.

Dark Souls II on hyvin vaikea, kuten muutkin pelisarjan pelit. Pelin alkua on kuitenkin luvattu helpommaksi, jotta myös uudet pelisarjan pelaajat voivat syventyä peliin. Demon’s Soulsissa ja Dark Soulsissa on pystytty ennenkin käyttämään kahta asetta samaan aikaan, mutta Dark Souls II:ssa tämä ollaan viety astetta pidemmälle erilaisilla kahden käden combo-iskuilla, joten kahden aseen käyttäminen samaan aikaan ei ole enää takkuista[6]. Myös edellisistä osista tutut nettiominaisuudet tekevät paluun ja tutut covenant-ominaisuudet ovat iso osa peliä.[7]

Peli vaikeutuu kun pelaaja kuolee. Tämän voi välttää käyttämällä Human Effigy -erikoissieluja, jotka palauttavat elämämittarin entiselleen. Edellisessä osassa punaisten phantomien hyökkäyksiltä pystyi välttymään, mikäli pelasi epäkuolleena, mutta tällä kertaa tämä rajoite on poistettu, joten pelaajan maailmaan voidaan hyökätä onlinetilassa minä hetkenä hyvänsä. Todennäköisyys sinisten phantomien hyökkäykseen vaihtelee sen mukaan, miten paljon pelaaja on tehnyt syntiä, kuten murhannut muita pelaajia. Mustat phantomit pystyvät hyökkäämään vain sellaisten pelaajien kimppuun, jotka ovat pyhien kirkonkellojen lähettyvillä.[8]. Pelaaja voi tosin kutsua apujoukkoja, eli valkoisia, sinisiä ja keltaisia phantomeita.[9][10]

Taistelutilanne

Yksi pelin merkittävimmistä verkkopeliominaisuuksista on littoutumat eli covenantit. Covenanttien avulla pelaaja saa enemmän hyötyjä irti verkkopelistä: toisten liittoutumien on tarkoitus auttaa muita pelaajia ja toisten liittoutuminen on tarkoitus murhata muita pelaajia. Covenanteissa työskentelystä saa palkintoja, kuten sieluja, harvinaisia tavaroita ja taikoja.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu keskiaikaiseen fantasiamaailmaan, joka on täynnä monenlaisia ympäristöjä. Pelimaailma on edeltäjänsä tavoin massiivinen ja avoin, ja siellä leviää edellisestä sarjan osasta tuttu Epäkuolleen kirous (Curse of the Undead), joka estää ihmisiä kuolemasta lopullisesti ja ajaa heidät hulluiksi pitkällä aikavälillä. He menettävät oman tahtonsa ja ihmisyytensä, jonka jälkeen heistä tulee Holloweita. Epäkuolleen kirous vaikuttaa myös ulkonäköön: keho alkaa lahota ja ennen pitkää muistuttamaan ruumista.

Sielut ovat Dark Souls II -maailman valuutta, ja niitä käytetään mm. ostovälineenä ja pelaajan kykyjen parantelemiseen.

Turvallisina lepopaikkoina pelissä ovat eri puolille sijoitetut nuotiot, eli (bonfire).

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Souls II sijoittuu kuningas Vendrickin hallitsemaan Drangleic-valtakuntaan. Drangleic oli taannoin vauras, mutta se vajosi perikatoon ihmisten ja jättiläisten raivoisan sodan, kuninkaan katoamisen ja kamalan vitsauksen takia. Kuten moni muukin, pelaaja on saapunut murenevaan valtakuntaan etsimään parannuskeinoa kärsimyksensä syyhyn - Epäkuolleen kiroukseen.

Pelaaja herää keskellä pimeää heinikkoa, jota ympäröi suuri metsä. Pelaaja ei tiedä kuka hän on, miten hän on päätynyt sinne ja minne hänen pitäisi mennä. Hän alkaa kävellä kohti sinistä valoa, kunnes hän löytää itsensä kolmen vanhan naisen asuttamasta talosta. Kun pelaaja kertoo nimensä vanhuksille, yksi heistä ojentaa pelaajalle palkinnoksi Human Effigyn - sillä pelaaja voi palauttaa itsensä takaisin ihmiseksi, muttei kuitenkaan poistaa kirousta kokonaan. Keskustelun loppuessa pelaaja poistuu talosta ja jatkaa matkaansa merenrannalla sijaitsevaan Majula-nimiseen kylään. Hän löytää alueelta monia ystävällisiä hahmoja, mutta pelaajalle heistä merkittävin on salaperäinen Emerald Herald. Hän auttaa pelaajaa mm. kykyjen parantamisessa ja antaa myös ensimmäisen tehtävänsä: pelaajan täytyy löytää kadonnut kuningas Vendrick, ainut ihminen joka on pystynyt vastustamaan kirousta. Ehkäpä kuninkaan löytäminen auttaa pelaajaa löytämään parannuksen kiroukseen.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Souls II julkaistiin PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle 14. maaliskuuta 2014. Pelin Microsoft Windows (DirectX 9) versio julkaistiin 25. huhtikuuta 2014.[1][11] Pelin beetatestaus alkoi Japanissa 1. lokakuuta 2013, ja myöhemmin beetasta tuli maailmanlaajuinen. Kaikista eniten testauksessa tutkittiin pelaajien verkkoyhteyksiä, ja peliä pyrittiin soveltamaan uusille nopeammille servereille jotta verkkopelaamisesta tulisi saumatonta.[12]

Pelin beetaversiossa pelaaja vietiin hyvin pimeälle metsä-/luolastoalueelle.[13] Alphaversio tapahtui eri paikassa kuin beeta ja siinä pelaaja vietiin muuan linnoitukseen, joka kuhisi hirviöitä. Alphaversio tunnetaan myös pelin demoversiona.

Kuukausi ennen pelin lopullista julkaisua pelistä julkaistiin suurimmille faneille ja kriitioille testiversio, joka oli 99 % valmis versio itse lopullisista pelistä. Pelaajat kutsuttiin Namco Bandain toimistoon, jossa he saivat pelata valmista peliä tunnin ajan, jonka jälkeen peli sammutettiin.[14] Pelistä ollaan julkaistu lukuisia trailereita, joista kaksi tärkeintä ovat Cursed ja Curse of the Dark.[15]

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crown of the Sunken King on pelin ensimmäinen, 22.7.2014 ilmestynyt lisäosa. Pelaaja pääsee seikkailemaan Shulvaan, maanalaiseen kaupunkiin, joka on täynnä pyramideja ja mekaanisia siltoja, sekä uusia vihollisia. Kaupunki rakennettiin nukkuvan Sinh-lohikäärmeen ympärille.

Crown of the Iron King on pelin toinen, 26.9.2014 ilmestynyt lisäosa. Siinä pelaaja viedään jättiläismäisiin, ketjujen yhdistämiin ja tuhkan peittämiin torneihin, jossa vaanii edesmenneen Iron Keepin kuninkaan kätkemät salaisuudet.

Crown of the Ivory King on pelin kolmas, 30.9.2014 (Steam ja Xbox Live) ja 1.10.2014 (PSN) ilmestynyt lisäosa. Tässä lisäosassa pelaaja päätyy hyytävän pakkasen keskelle, Eleum Loyce -nimiseen valtakuntaan. Se sijaitsee keskellä lumista linnaa ja sitä ympäröivällä alueella on hankala nähdä jatkuvien lumimyrskyjen takia. Lumen alle kätkeytyy tarina linnan sortuneesta kuningaskunnasta, jonka sortuma vie pelaajan mennessään. [16]

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5. Helmikuuta 2015 pelistä julkaistiin suuri, ilmainen päivitys, joka korjasi useita pelissä olevia puutteita. Päivityksen mukana peliin tuli muun muassa uusia hahmoja ja esineitä. Kaksi suurinta muutosta oli nettipeliominaisuuksiin tehdyt muutokset (soul memory) sekä lopputekstejä edeltävä uusi, paranneltu loppukohtaus. Huhtikuussa 2015 pelistä julkaistiin DirectX 11 -versio, joka on saatavilla ainoastaan PlayStation 4- ja Xbox One -konsoleille sekä Windows-tietokoneille. Huonona puolena tässä on tosin se, että tietokonepelaajat eivät saa päivitettyä vanhaa versiota DirectX 11 versioon, vaan he joutuvat ostamaan pelin uudelleen. Tallennuksia ei myöskään pysty siirtämään vanhan version ja DirectX 11 version välillä.[17][18]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

V2.fi antoi pelille arvostelussaan arvosanaksi 4,5/5 tähteä.[19]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]