Dambisa Moyo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dambisa Moyo

Dambisa Moyo (s. 1969 Lusaka, Sambia)[1]) on sambialainen taloustieteilijä, joka on kirjoittanut kehitysapua arvostelevan bestsellerin Dead Aid: Why Aid is Not Working and How There is a Better Way For Africa,[2] ("Kuollut apu: Miksi apu ei toimi ja mikä olisi Afrikalle parempi tie", 2009).

Moyon toinen kirja How the West Was Lost: Fifty Years of Economic Folly - And the Stark Choices that Lie Ahead ilmestyi 2011[3] ja kolmas Winner Take All: China's Race for Resources and What It Means for the World vuonna 2012.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moyo on suorittanut Oxfordin yliopistossa taloustieteen tohtorin tutkinnon[1]. Vuonna 1997 hän saavutti julkishallinnon master-tutkinnon kansainvälisen kehityksen alalta Harvardin yliopistosta (Kennedy School of Government). Hänellä on myös MBA-tutkinto rahoituksesta ja BS-tutkinto kemiasta Washingtonissa sijaitsevasta American Universitysta. Hän on työskennellyt Maailmanpankissa sekä globaalin makrotaloustieteen ekonomistina Goldman Sachsissa[1].

Palkinnot ja jäsenyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TIME Magazine nimesi Moyon yhdeksi maailman sadasta vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä toukokuussa 2009.[4]

Moyo valittiin 2009 Oprah Winfreyn listalle 20 huomattavasta visionääristä.[5]

Hän on puhunut useissa organisaatioissa mukaan lukien OECD, Maailmanpankki, IMF, Council on Foreign Relations, American Enterprise Institute, vuoden 2009 "Munk Debates" sekä useimmat G7-maat. Vuonna 2009 hän puhui europarlamentin TEDx-konferenssissa.[6]

Hän kirjoittaa säännöllisesti talouslehtiin, muun muassa The Economistiin[7] ja Financial Times[8] ja on ollut vieraana mm. kanavilla CNN, CNBC.

Moyo on lasten hyväntekeväisyyteen keskittyvän Absolute Return for Kids (ARK) -sijoitusrahaston suojelija[9] sekä kehitysmaiden paikallisyhteisöjen koulutusmahdollisuuksia edistävän Room to Read -hyväntekeväisyysjärjestön hallituksen jäsen.[10]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dead Aid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There is Another Way for Africa osoittaa, miten kehitysapu on vahingoittanut Afrikkaa ja miten se tulisi poistaa[11]. Se pääsi New York Times -lehden bestseller-listalle. Se on julkaistu kiinaksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, kreikaksi, italiaksi, japaniksi, koreaksi, puolaksi, portugaliksi ja hollanniksi.

Kirja esittää, miten kehitysmaat voivat rahoittaa kehitystä sen sijaan, että eläisivät ulkomaisen avun varassa.

Erkki Tuomiojan mukaan "Moyon väärin suunnatun ja korruptiivisia rakenteita ylläpitävän kehitysyhteistyön kritiikki on täysin perusteltua samoin kuin hänen ohjelmallinen näkemyksensä, että kehitysyhteistyö tulee ajaa alas ja korvata normaaleilla kauppaan ja taloudelliseen yhteistyöhön liittyvillä rahavirroilla. - - Markkinavoimien kuri pitää huolen siitä, että rahahanat sulkeutuvat heti, jos tulosta ei synny tai raha katoaa väärinkäytöksiin." [12]

Financial Times tiivistää kirjan: "Loputon kehitysapu Afrikan hallituksille, Moyo kirjoittaa, on tuottanut riippuvuutta, rohkaissut korruptiota ja lopulta tehnyt pysyväksi huonon hallinnon ja köyhyyden."[13] Moyon mukaan kehitysapu takaa köyhyyden kierteen ja estää talouskasvun Afrikassa.

Harvardin professori, historioitsija Niall Ferguson kirjoitti kirjan esipuheen ja kansisitaatissa mm. ghanalainen YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan sanoo "Dambisa Moyo esittää vastustamattoman uuden tien Afrikalle".

Moyon ajatukset ovat lähellä Ruandan presidentti Paul Kagamen näkemyksiä. Kagamen mukaan kirja "Dead Aid on kuvannut tarkasti nykypäivän kehitysapukulttuurin"[14]. Kagame myös kutsui Moyon Ruandaan keskustelemaan aiheesta ja osti kirjan jokaiselle ministerilleen.[15][16] Myös Senegalin presidentti Abdoulaye Wade on esittänyt samanlaisia näkemyksiä kehitysavusta[15]. Moyon mukaan kauppa on ensisijainen ratkaisu, mutta myös luottoja ja mikroluottoja tarvitaan. Kiinan pääministeri Wen Jiabao on todennut kirjan puolustavan Kiinan ja Afrikan taloudellista yhteistyötä.

Kirjaa on myös kritisoitu. Kansainvälisen kaupan professorin Pertti Haaparannan mukaan Moyon väite kehitysavun turmiollisuudesta ei kestä lähempää tarkastelua. Huomattavan monet kirjassa esitetyt väitteet ovat vääriä ja ne ovat sisäisesti ristiriitaisia.[17]

How The West Was Lost[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moyon toinen kirja How the West Was Lost: Fifty Years of Economic Folly - And the Stark Choices that Lie Ahead ("Kuinka Länsi menetettiin: viisikymmentä vuotta taloudellista hulluutta - ja edessä olevat kovat valinnat") ilmestyi 2011 (Penguin ja Farrar, Straus & Giroux). [3]

Kirja analysoi Lännen taloudellisen ylivallan hiipumista viimeisten 50 vuoden aikana. Moyo tutkii mm. kuinka USA:n vääristyneet valinnat ja virheelliset poliittiset valinnat pääoman, työn ja teknologian osalta ovat johtaneet taloudelliseen ja geopoliittiseen keinulautaan, joka on nyt kallistumassa kehittyvien maiden hyväksi.

Winner Take All[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 julkaistu kolmaskin kirja on myyntimenestys. Se kertoo mm. Kiinan "maailmanvalloituksesta" ja "raaka-ainesodista". Moyo väittää Yhdysvaltojen hyökkäysten Irakiin ja Afganistaniin olevan raaka-aineiden turvaamisen motivoimia. Hän myös sanoo Kiinan Afrikkaan tekemien investointien auttavan Afrikan kehitystä huomattavasti. [18]

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Moyo, Dambisa (2011). How the West Was Lost: Fifty Years of Economic Folly - And the Stark Choices that Lie Ahead. New York: Farrar, Straus and Giroux. ISBN 0374173257. 
 • Moyo, Dambisa (2009). Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There is Another Way for Africa. New York: Farrar, Straus and Giroux. ISBN 0374139563. 

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Tanja Vasama, Suorat sanat Afrikasta, Helsingin Sanomat 4.7.2012 sivu B 12
 2. Dambisa Moyo - Penguin Books Authors Penguin. Viitattu 16 February 2010.
 3. a b Amazon.com
 4. "The 2009 Time 100", time.com, 30 April 2009. Luettu 16 February 2010. 
 5. O's First-Ever Power List 11 August 2009. Oprah.com. Viitattu 16 February 2010.
 6. Speakers at TEDxBrussels 2009 TED.com. Viitattu 16 February 2010.
 7. The lure of Africa Economist.com, 16 November 2009
 8. Is aid working? FT.com Arena, 1 June 2009
 9. Absolute Return for Kids
 10. Room to Read Press Release
 11. Overcoming Aid The American Spectator, 16 March 2009
 12. "Herätys vasemmalla", Suomen Kuvalehti 6.8.2010, s. 3
 13. "Foreign aid critic spreads theory far and fast" by William Wallis, Financial Times, 23 May 2009 (accessed 26 May 2009)
 14. Africa has to find its own road to prosperity ft.com, 7 May 2009
 15. a b "Aiding is Abetting: An interview with Dambisa Moyo", Guernica magazine, April 2009 (accessed 26 May 2009)
 16. "Rwanda wants a life without aid", NRC Handelsblad in partnership with RNW, 6 March 2009 (accessed 26 May 2009)
 17. Akateeminen talousblogi: Kehitysavun vaikuttavuudesta 17.9.2012
 18. "Suorat sanat Afrikasta", Helsingin Sanomat 4.7.2012, sivu A12

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]