Carl Gustav (sinko)
Granatgevär m/48 Carl Gustav on ruotsalainen panssarintorjuntaan tarkoitettu sinko. Panssaritorjunnan lisäksi sillä voi ampua myös sirpale-, savu- ja valokranaatteja. Asetta on Ruotsissa valmistanut Saab Bofors Dynamics, aikaisemmin nimellä Bofors Anti-Armour AB. Aseen ensimmäinen prototyyppi valmistui vuonna 1946. Sen kehittivät Hugo Abramson ja Harald Jentzen Ruotsin kuninkaalliselta puolustushallinnon varusteluosastolta. Aseen nimi on peräisin sitä alkuun valmistaneesta Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori-tehtaasta, joka oli osa Boforsia. Käyttöön se otettiin vuonna 1948 josta tyyppimerkintä 8,4 cm Granatgevär m/48. Muiden vastaavien kevyiden sinkotyyppien väistyttyä kehittyneempien mallien tieltä, on Carl Gustav yhä laajasti käytössä ympäri maailman. Muista saman aikakauden sinkoaseista, kuten yhdysvaltalainen Bazooka tai brittiläinen PIAT, poiketen Carl Gustavin putki on rihlattu.
Ase käsittää putken, kartiomaisen peräosan ja kaksi kahvaa. Aseessa on tavanomaiset tähtäimet, mutta normaalisti aseella tähdätään optisella tähtäinkiikarilla jossa on kolminkertainen suurennus ja 17 asteen näkymä. Aseen etu- ja takatähtäimissä on itsevalaisevat täplät yökäyttöön, mutta ase on mahdollista varustaa myös valonvahvistimella. Etäisyyden saa mitattua laserilla.
Carl Gustavilla voi ampua seisaaltaan, polviasennosta, istuen ja makuulta. Aseella on normaalisti kahden hengen miehitys, toisen kantaessa ammuksia ja ladatessa.
Tekniset tiedot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kaliiperi: 84 mm
- Paino: 14,2 kg (M2), 8,5 kg (M3)
- Pituus: 1 065 mm
- Tulinopeus: 6 l/s min
Käyttäjävaltiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty päivitettäväksi, koska sen sisältö on osin vanhentunut. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Vanhentunutta tietoa |
- Alankomaat - merijalkaväellä
- Australia
- Botswana
- Brasilia
- Chile
- Honduras
- Indonesia
- Intia
- Irlanti
- Israel
- Itävalta
- Japani - Sumitomo FT-84
- Jordania
- Kambodža
- Kanada
- Kreikka
- Liettua
- Malesia
- Myanmar
- Nepal
- Norja
- Peru
- Portugali
- Puola - erikois- ja laskuvarjojoukoilla
- Ruotsi
- Saksa
- Sambia
- Singapore
- Thaimaa
- Tanska
- Tšekki
- USA - USSOCOM -joukoilla
- Uusi-Seelanti
- Viro
- Yhdistynyt kuningaskunta