Canadian National Railway

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Canadian National Railway
CN Railway logo.svg
CanadianNationalRailwayNetworkMap.png
Lyhenne  CN, CNA, CNIS, WC, IC, GT, GTW, DWP, CV
Toimialue  Kanada, USA
Toiminnassa  1918
Edellinen omistaja  fuusioitiin useista yhtiöistä
Raideleveys  1 435 mm
Kotipaikka  Montréal, Québec

Canadian National Railway (AAR-lyhenne: CN, CNA, CNIS), vuosina 1918–1960 Canadian National Railways ja vuodesta 1960 lähtien Canadian National, on rataverkon pääraidepituudella sekä taloudellisesti mitattuna suurin kanadalainen rautatieyhtiö. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Montréalissa, Québecissä. Nykyisin Canadian National on myös Kanadan ainoa rautatieyhtiö, jonka rataverkko ulottuu Atlantilta Tyynelle valtamerelle. Yhtiöllä on myös laaja rataverkko Yhdysvaltain alueella ulottuen Mississippijoen laaksoon ja Meksikonlahdelle saakka.

Canadian National Railway muodostettiin vuosina 1918–1923 fuusioimalla useita taloudellisissa vaikeuksissa olevia ja Kanadan hallituksen hallintaan päätyneitä sekä ennestään hallituksen omistuksessa olevia rautatieyhtiöitä. Canadian National toimi valtionyhtiönä aina vuoteen 1995, jolloin se yksityistettiin. Vuoteen 2005 mennessä yhtiö oli laajentanut toimintaansa useaan otteeseen, muun muassa hankkimalla omistukseensa kanadalaiset British Columbia Rail-, ja Duluth, Winnipeg & Pacific-yhtiöt, sekä yhdysvaltalaiset Grand Trunk Western-, Wisconsin Central-, Illinois Central-, Chicago, Central & Pacific-, Duluth, Missabe & Iron Range-, ja Bessemer & Lake Erie -rautatieyhtiöt.

CN:n GMD1-sarjan veturi Edmontonissa.

Nykyisin Canadian National on pääasiassa tavaraliikennettä harjoittava rautatieyhtiö. Yhtiö lopetti matkustajajunaliikenteen 1978, jolloin valtiollinen matkustajajunayhtiö VIA Rail Canada perustettiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]