Caganer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CaganerCatala

Caganer (suom. kakkaaja) on katalonialaisessa jouluasetelmassa esiintyvä ulostava keramiikkahahmo. Hahmon erilaisia variaatioita tavataan Espanjassa, Italiassa, Portugalissa, Keski-Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Caganerit kuuluvat katalonialaiseen jouluseimiasetelmaan yhtä erottamattomasti kuin Jeesus-lapsi, Joosef ja Maria. Pienet hahmot esitetään kyykkyasennossa housut nilkoissa ja ulostamassa. Kummallisia minipatsaita on selitetty katalaanien erikoisella huumorintajulla. Lisäksi figuurin on tulkittu korostavan ihmisen pienuutta ja inhimillisen ja pyhän vastakkainasettelua. Lisäksi sen on uskottu tuovan onnea tulevan vuoden sadolle.

Caganer on kuulunut katalonialaiseen jouluasetelmaan 1700-luvun lopusta. Ensiksi se oli Katalonian perinneasuun pukeutunut paimen, jonka rinnalle on sittemmin tuotu tunnettuja hahmoja (muun muassa FC Barcelonan Samuel Eto'o, George W. Bush ja Don Quijote) ja eri ammattien edustajia. Tällä pyritään osoittamaan että kaikki, arvostetut ja suositutkin ihmiset, ovat samanarvoisia. 1980-luvun diktatuurin jälkeisinä vuosina hahmot esittivät usein valtaapitäviä, kuten pappeja ja kansalliskaartilaisia, jolloin tarkoituksena oli naurettavaksi tekeminen ja halveksunta.

Hahmot ovat suosionsa lisäksi aiheuttaneet myös paheksuntaa. Barcelonassa on pyritty kiristämään järjestyssääntöjä katukuvan siistimiseksi, ja niinpä keskustan juhlavasta seimiasetelmasta caganeria ei enää tapaa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.