Brändinhallinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Brändinhallinta (engl. brand management) tarkoittaa markkinointitekniikoiden soveltamista johonkin tiettyyn tuotteeseen tai brändiin. Sillä halutaan nostaa tuotteen arvoa asiakkaan silmissä ja siten lisätä myyntiä ja nostaa itse brändin arvoa. Brändin arvo määritellään sillä, miten paljon se tuottaa voittoa yritykselle lisääntyneen kysynnän (markkinaosuus) tai nousseen hinnan kautta (voittomarginaali).

Neil McElroyn Procter & Gamblelle laatima muistio.

Brändinhallinnan kehitti Neil McElroy toukokuussa vuonna 1931. Hän laati Procter & Gamblelle tunnetun muistion, jossa hän esitti brändinhallinnasta vastaavan työntekijän palkkaamista yritykseen.[1]

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brändinhallinnan neljä suurinta tehtävää ovat seuraavat:[1]

  • Organisaatiomalli ja prosessit tulee muokata sellaisiksi, että ne tukevat brändien rakentamista. Jonkun (tai jonkun) tulee johtaa brändien hallinnointia, jotta prosessissa ei unohtuisi kokonaisvaltainen näkökulma brändinhallintaan.
  • Brändiarkkitehtuurin tulee olla selvillä, jotta brändinhallinnassa saavutetaan synergioita eri brändien välillä ja brändien markkinointi olisi selkeää asiakasta kohtaan.
  • Brändi tarvitsee identiteetin ja position, jotta sitä voidaan kehittää yhteen tiettyyn suuntaan.
  • Jotta haluttu identiteetti brändille saavutetaan, tarvitaan siihen sopivaa viestintää.

Brändijohtaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brändijohtaminen (engl. brand leadership) on brändikonsultti David A. Aakerin mukaan kehittyneempi ja nykyaikaisempi versio brändinhallinnasta. Brändijohtamisessa näkökulma on enemmän strateginen kun brändinhallinnassa se on taktinen. Tällöin myös päätökset tehdään ylempänä organisaatiossa kuin brändinhallinnassa perinteisesti ja näkökulma on globaali. Brändijohtamisen kantava voima on myynnin lisäämisen sijaan brändin identiteetin rakentaminen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Aaker, David A. & Joachimsthaler, Erich: Brand Leadership. New York: The Free Press, 2000. ISBN 0-684-83924-5. (englanniksi)