Blockbuster (videovuokraamoketju)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blockbuster
Yrityksen toimipiste Blue Ashissa, Ohiossa.
Yrityksen toimipiste Blue Ashissa, Ohiossa.
Perustettu 19. lokakuuta 1985
Perustaja David Cook
Lakkautettu 23. syyskuuta 2010 (alkuperäinen yritys)
Kotipaikka Dallas, Texas, Yhdysvallat
Toiminta-alue Yhdysvallat, Australia, Brasilia, Kanada, Tanska, Saksa, Hongkong, Irlanti, Israel, Japani, Meksiko, Uusi-Seelanti, Norja, Peru, Iso-Britannia
Toimiala videovuokraus
Tuotteet Vuokramedia (VHS, Betamax, LaserDisc, DVD, Ultra HD Blu-Ray, Bluray), suoratoisto
Emoyhtiö

Viacom (1994-2004)

Dish Network (2011-)

Blockbuster (virallisesti Blockbuster LLC, aiemmin Blockbuster Video) oli yhdysvaltalainen videovuokraamoketju. Se vuokrasi pääasiassa elokuvia sekä videopelejä ja myi sen lisäksi esimerkiksi makeisia ja naposteltavia. Alun perin ketjun toimialaan kuuluivat vain videovuokraaminen liikkeistä käsin, mutta laajeni myöhemmin mm. striimaamiseen ja DVD-elokuvien vuokraamiseen netistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen, jonka oli perustanut David Cook, ensimmäinen vuokraamo avattiin lokakuussa 1985 Teksasin Dallasissa.[1] Sen nimi tuli englannin kielessä käytetystä termistä "blockbuster", jolla tarkoitetaan menestynyttä elokuvaa. Cook oli aiemmin toiminut perustamassaan Cook Data Services-yrityksessä, jonka liikeidea oli tarjota ohjelmistoja Teksasin öljy-ja kaasuyrityksille. Se ei kuitenkaan ollut kannattavaa, jonka seurauksena hän, vaimonsa kehotuksella, siirtyi videoalalle.[2]

Vuonna 1987 yrityksellä oli jo 19 toimipistettä.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blockbusterista tuli 1990-luvulla miljardien dollareiden arvoinen yritys. Se osti kilpailijoitaan kuten Erol's:in ja muitakin yrityksiä kuten lasten leikkikeskusten omistaja Discovery Zonen.

Vuonna 1994 merkittävä mediayritys Viacom osti Blockbusterin 8.4 miljardilla dollarilla.

2000-luku ja yrityksen huippu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 yritys erotettiin Viacomista.

Samana vuonna Blockbuster saavutti huippunsa, ja sillä olikin yli 9 000 liikettä maailmanlaajuisesti.

Helmikuussa 2008 yritys harkitsi huonossa taloustilanteessa olleen Circuit City-elektroniikkamyymäläketjun ostamista, joka kuitenkin peruttiin. Circuit City menikin konkurssiin muutamaa kuukautta myöhemmin ja sen toiminnot lakkautettiin.

Yrityksen laskukierre ja loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2010 alussa Blockbusterilla oli maailmanlaajuisesti yli 6 500 myymälää. Tämä luku oli kuitenkin lähes puolittunut saman vuoden lopussa.

Yrityksen laskuun vaikuttivat mm. huono johto sekä pääasiassa Netflixin kiristyvä kilpailu.

Blockbuster kertoi konkurssin olevan mahdollinen maaliskuussa 2010 laskeneiden tulojen vaarannettua sen mahdollisuudet maksaa noin miljardin dollarin velat.

Saman vuoden kesällä se poistettiin New Yorkin pörssistä, kun sen osake oli pudonnut alle yhden dollarin.[3]

Lopulta Blockbuster asetettiin konkurssiin 23. syyskuuta 2010.

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tänä päivänä Blockbuster-nimellä toimii vain yksi vuokraamo maailmassa Oregonin Bendissä.[4] Tämän seurauksena siitä on tullut varsin suosittu ja siitä on tehty jopa dokumenttielokuva. Toimipaikka ei tosin ole enää osa ketjua, vaan se toimii franchise-periaatteella.

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen merkittävin toimiala oli elokuvien ja sarjojen vuokraus, joista suurin osa DVD:nä ja VHS:änä. Sen lisäksi se vuokrasi myös pelejä Game Rush-nimen alla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]