Bassai

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yksityiskohta Apollon Epikurioksen temppelistä

Bassai (muinaiskreikaksi Βασσαί, Bassaí, nykykreikaksi Βασσές, Vassés) on arkeologinen kohde Kreikassa, Peloponnesoksen niemimaalla. Se on kuuluisa hyvin säilyneestä Apollon Epikurioksen temppelistä viidenneltä vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua.

Vaikka temppeli on melko syrjäisellä alueella, se on yksi Kreikan tutkituimmista monien omalaatuisten piirteidensä takia. Temppeli kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Apollon Epikurioksen temppeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temppeli rakennettiin vuosien 420 eaa. ja 400 eaa. välisenä aikana ja sen arkkitehtina oli luultavasti Iktinos[1].

Temppeli on rakennettu vuoren rinteelle ahtaaseen tilaan, minkä takia se on pohjois-etelä-suuntainen, kun suurin osa muista kreikkalaisista temppeleistä on rakennettu itä-länsi-suuntaisiksi. Tämän takia ovi temppeliin sijaitsee rakennuksen sivulla, jotta joko palvelijat voisivat olla itään päin tai auringonvalo pääsisi sisään.

Temppeli on melko vaatimattoman kokoinen. Stylobaatti on mitoiltaan 38,3 metriä pitkä ja 14,5 metriä leveä [1]. Temppeli on rakennettu Arkadian kalkkikivestä [2] lukuun ottamatta marmorista friisiä. Muiden merkittävien temppelien tavoin Apollon Epikurioksen temppeli muodostui myös kolmesta "huoneesta" (pronaos, naos ja opisthodomos). Naoksessa sijaitsi luultavasti Apollonin patsas.

Apollon Epikurioksen temppeli on epätavallinen siinä mielessä, että sen rakentamiseen on käytetty jokaista kolmea antiikin Kreikan klassista pylväsjärjestelmää: doorilaista, joonialaista ja korinttilaista [3].

Saksalaiset ja ranskalaiset matkailijat olivat huomanneet temppelin jo aikaisemmin, mutta ensimmäiset kaivaukset tehtiin alueella vasta vuonna 1836. Temppelin sijainti on auttanut sen säilymistä, sillä se ei ole kärsinyt sodista, eikä sitä ole muutettu myöhempien uskontojen palvontapaikaksi.

Tällä hetkellä temppeliä restauroidaan ja se on peitetty valkoisella teltalla raunion suojelemiseksi [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Temple of Apollo Epicurius at Bassae World Heritage Site. Viitattu 7. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  2. Theodoropoulos, Takis: The temple of Apollo the Helper - Heritage 1/1996. UNESCO Courier. Viitattu 7. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  3. a b The Temple of Epicurean Apollo Hellenic Ministry of Culture. Viitattu 7. maaliskuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]