Banjo-Kazooie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo pelistä. Samannimisestä pelisarjasta on oma artikkeli.
Banjo-Kazooie
Kehittäjä Rare
4J Studios (Xbox Live Arcade)
Julkaisija Nintendo
Microsoft Game Studios (X360)
Suunnittelija Gregg Mayles
Taiteilija Steve Mayles
John Nash
Säveltäjä Grant Kirkhope
Ohjelmoija Chris Sutherland
Pelisarja Banjo-Kazooie
Pelimoottori Havok
Julkaistu Nintendo 64
 • NA 29. kesäkuuta 1998
 • EU 17. heinäkuuta 1998
 • AUS 24. heinäkuuta 1998
 • JP 6. joulukuuta 1998
Lajityyppi tasohyppely, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 3+
ESRB: EVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Nintendo 64
Jakelumuoto N64-pelimoduuli, Xbox Live Arcade
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Banjo-Kazooie on Raren kehittämä ja Nintendon vuonna 1998 julkaisema tasohyppelypeli Nintendo 64:lle. Peli tunnettiin koodinimellä Project Dream ennen vuoden 1997 E3-messuilla tapahtunutta nimenpaljastusta. Peli sai osakseen paljon kohua ennen julkaisua, sillä kampanjoinnissa mainostettiin pelin nousevan samoihin sfääreihin kuin Donkey Kong Country SNES:llä grafiikoiden suhteen. Alun perin peli oli tarkoitus tuoda markkinoille vuoden 1997 jouluksi, mutta Rare viivästytti julkaisua ja tilalle tuli Diddy Kong Racing. Banjon ollessa pelissä pelattavana hahmona, se teki Banjo-Kazooiesta vahingossa Donkey Kongin spin-off-pelin. Banjo-Kazooiesta tuli lopulta yksi Nintendo 64:n myydyimpiä pelejä.

Vuoden 1999 Interactive Achievement Awards -messuilla Banjo-Kazooie voitti ”Console Action/Adventure” ja ”Art Direction” -kategoriat, ja se nimettiin Vuoden konsoliseikkailupeliksi ja vuoden peliksi.

Peli julkaistiin Xbox 360 -konsolin Xbox Live Arcade -latauspalvelussa 26. marraskuuta 2008.[1] Vuonna 2015 se julkaistiin myös Xbox Onelle osana Rare Replay -kokoelmaa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banjo-Kazooie sisältää 9 teemoiltaan erilaista tasoa. Esimerkiksi Clanker's Cavern on likainen putkiviemäri, Gobi's Valley on suunniteltu muinaisen Egyptin mukaan ja Mad Monster Mansion on kauhuteemainen aavetaloineen ja hautausmaineen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Banjo, karhu: sarjan protagonisti ja harrastaa banjon soittamista.
 • Kazooie, lintu: sarjan toinen protagonisti ja Banjon paras ystävä.
 • Gruntilda, sarjan antagonisti: Ruma noita joka aikoo varastaa Tootyn kaudeuden
 • Tooty, Banjon pikkusisko: Hänet kidnapataan Gruntildan toimesta ja Banjo ja Kazooie joutuvat pelastamaan hänet

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli alkaa siitä, kun ilkeä noita Gruntilda kuvittelee olevansa kaunein nainen Spiral Mountainilla. Hän kysyy tietoa puhuvalta kattilaltaan, Dingpotilta, joka vastaa aina noidan pyyntöihin ja kysymyksiin. Dingpot kertoo, että ainoastaan Banjon pikkusisko Tooty on kauniimpi kuin hän itse. Gruntilda suuttuu tiedosta ja lähtee etsimään pientä tyttöä, jonka nappaisi mukaansa.

Tooty on juuri tulossa Banjon luokse kylään, että he voisivat lähteä seikkailemaan yhdessä. Banjo vielä nukkuu omassa pedissään, kun Tooty odottelee ulkona veljensä heräämistä. Samaan aikaan Gruntilda syöksyy taivaista ja kidnappaa tytön mukaansa.

Gruntildan suunnitelmana on ryöstää Tootyn kauneus hänelle itselleen. Samassa Banjon ystävä Kazooie herättää nukkuvan karhun, ja he lähtevät ulos katsomaan mitä on tapahtunut, ja tästä seikkailu sitten alkaa.


Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banjo-Kazooien kehitysnimenä käytettiin Project Dreamia. Itse pelin kehitys alkoi jo Super Nintendon ajoilta, mutta koska Nintendo 64 oli jo niin lähellä julkaisuaan, pelin kehitys siirrettiin Nintendo 64:lle. Project Dreamissa ei vielä tunnettu karhua (Banjo) eikä lintua (Kazooie); Päähahmoa vaihdeltiin hyvin usein. Pelin ensimmäisessä prototyypissä päähenkilö ihminen, myöhemmin jänis, mutta lopulta päädyttiin karhuun. Banjon piti alun perin seikkailla aivan yksin, mutta Rare halusi tehdä pelin perustoimintoihin tuplahypyn, mutta hypyn tulisi olla looginen ja realistinen. Tämän takia pelintekijät lisäsivät linnun mukaan, jonka nimi oli alun perin vain Kazoo. Mutta tätä nimeä ei voitu käyttää tekijänoikeudellisista syistä johtuen, joten nimeen lisättiin -ie, jonka takia hahmon lopullinen nimi on Kazooie. Henkilöiden nimet tulivat kaikki eri soittimista.

Betakentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banjo-Kazooiessa piti alun perin olla 16 maailmaa. Lopulta peliin päätyi vain yhdeksän, koska peli piti saada nopeammin julkaistua. Muutamat näistä kentistä pääsivät itse kehitysvaiheeseen, mutta mitään ei oltu viimeistelty. Tässä on muutamia esimerkkejä betakentistä

 • Fungus Forest. Tämä sienimetsä päätyi loppujen lopuksi Donkey Kong 64:n Fungi Forest- kentäksi. Jokainen Donkey Kong 64:n omistaja, joka on pelannut Banjoa, voi huomata hyvin samankaltaisuutta Banjo-Kazooien kenttien kanssa. Banjo-Kazooiessa jos menet Banjon taloon, voit nähdä valokuvan kentästä.
 • Hammerhead Beach, josta luultavammin vain nimi muuttui Treasure Trove Coveksi, mutta itse kenttä on sama kuin lopullisessa pelissä.
 • Mt.Fire Eyes. Tämä oli laavakenttä, joka lopulta päätyi Banjo-Tooien Hailfire Peaksiksi. Fanit uskovat, että tämä kenttä sijaitsi pelin ainoassa laavapaikassa Gruntildan luolassa, jossa ei kuitenkaan ollut mitään

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Geddes, Ryan: Banjo-Kazooie Dated For XBLA xboxlive.ign.com. 24.9.2008. IGN. Arkistoitu 27.9.2008. Viitattu 8.11.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]