Banjo-Tooie

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Banjo-Tooie
Banjo-Tooien kansi.png
Kehittäjä Rare
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija Gregg Mayles, Steve Malpass
Säveltäjä Grant Kirkhope (en)
Pelisarja Banjo-Kazooie
Pelimoottori Banjo-Kazooie
Julkaistu Nintendo 64:
Yhdysvaltain lippu 19. marraskuuta 2000
Japanin lippu 27. marraskuuta 2000
Euroopan unionin lippu21. huhtikuuta 2001
XBox Live Arcade:
2009
Lajityyppi Tasohyppely
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E
Alusta Nintendo 64, Xbox Live Arcade
Jakelumuoto Nintendo 64 -pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Banjo-Tooie on Raren kehittämä ja Nintendon julkaisema tasohyppelypeli. Se julkaistiin vuonna 2000 Nintendo 64 -konsolille. Peli julkaistiin myös Xbox 360 -konsolille Live Arcade -palvelun kautta ladattavaksi alkuvuodesta 2009 [1].

Peli on Banjo-Kazooie -pelisarjan toinen osa. Se on pelimekaniikaltaan hyvin samantyylinen kuin edeltäjänsä Banjo-Kazooie, ja pelin hahmot ovat myös pääosin samoja. Peli on huomattavasti vaikeampi kuin ensimmäinen osa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samaan tapaan kuin edeltäjässään Banjo-Kazooziessa, Banjo-Tooie -pelissä on kolmiulotteisia maailmoja, joissa on kerättäviä esineitä. Esineitä ovat muun muassa kultaisen palapelin palaset, joita käytetään tasoja avaaviin palapeleihin. Toisin kuin Banjo-Kazooiessa, Banjo-Tooiessa on yksi pelilauta Master Jiggywiggyn temppelissä. Kun pelaaja on kerännyt tarvittavat palat, hän voi tehdä aikarajatun palapelin, minkä jälkeen Jiggywiggy myöntää pääsyn seuraavaan maailmaan. Jokaiseen palapeliin tarvitaan enemmän paloja kuin edelliseen.

Musiikkinuotteja käytetään Banjo-Tooiessa uusien liikkeiden oppimiseen kersantti kaivos-sotilas Jamjarsilta. Hän on Bottlesin veli ja jatkaa tämän roolia edellisestä pelistä. Myös Mumbo Jumbo palaa peliin, tällä kertaa pelattavana hahmona, joka voi mennä jokaiseen maailmaan ja käyttää erityisiä taikaloitsuja auttaakseen Banjoa ja Kazooieta etenemään. Mumbo Jumbon edellisen roolin duon muuttamiseksi eri muotoihin ottaa Humba Wumba, Amerikan intiaaninainen, joka on Mumbon kilpailija.

Lisäksi Banjo-Tooien uusi ominaisuus ovat suorat yhteydet sen maailmojen välillä. Banjo-Kazooiessa kaksikko siirtyy tasoille tietystä ovesta Gruntildan luolassa, mutta Banjo-Tooiessa tasot ovat fyysisesti yhteydessä monista kohdista. Chuffy-junaa voi käyttää siirtämään sivuhahmoja niiden maailmojen välillä, joilla on asemia. Pelissä on myös monipelaaja-moodi, jossa enintään neljä pelaajaa voi pelata yksinpelattavia minipelejä muunneltavissa kilpailuissa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta myöhemmin Gruntildan voittamisen jälkeen, yhtenä myrskyisenä yönä Gruntildan kaksi nuorempaa sisarusta tulevat häntä auttamaan. Niin skeletti-Gruntilda pääsee haudasta ulos ja suunnittelee kostoa. Banjo, Kazooie, Bottles ja Mumbo pelaavat pokeria Banjon kotitalossa. Mumbo aavisti Gruntildan paluun. Hän lähti Banjon ja Kazooien kanssa ulos. Bottles uskoi, että Gruntildan paluu on vitsi ja sen takia hän jää taloon. Gruntilda romauttaa talon. Banjon myyräystävä Bottles (keneltä edellisessä pelissä opittiin liikkeitä) kuolee, koska hän oli jäänyt sisälle. Banjo ja Kazooie päätävät mennä kostoretkelle Bottlesin puolesta pysäyttääkseen Gruntilda. Myöhemmin Gruntilda muuttaa eläväksi kuolleeksi zombiksi Jinjojen kuninkaan eli Jinjo-kylän kylänvanhimman King Jingalingin. Niin Banjo ja Kazooie lähtevät kukistamaan Gruntildaa uudelleen. Kun Gruntilda siskoineen on voitettu, Banjo pelastaa Jinjo-kylän ahdinkosta ja herättää Bottlesin kuolleesta.

Maailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Spiral Mountain - aloitusmaailma - Banjon kotimaailma joka oli myös edellisessä pelissä ja jossa on myös Banjon kotitalo sekä Gruntildan luola.
 • Isle o' Hags - päätoimimaailma - Maailma. josta lähetään erilaisiin maailmoihin ja jossa on myös Jinjo-kylä sekä Jiggywiggyn temppeli.
 • 1. Mayahem Temple - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi mayojen pyramideja sekä temppeleitä, vihreätä peruskenttää ja viidakkometsää.
 • 2. Glitter Gulch Mine - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi malmikaivosta.
 • 3. Witchyworld - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi huvipuistoa tai sirkuspuistoa.
 • 4. Jolly Roger's Lagoon - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi vedenalaista merimaailmaa.
 • 5. Terrydactyland - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi esihistoriallisuutta, dinosauruksien maailmaa ja esihistoriallisten ihmisten luolia.
 • 6. Grunty Industries - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi saasteellista tehdasta.
 • 7. Hailfire Peaks - perusmaailma - Maailma, joka on jaettu kahdessa osassa puoliksi ja symbolisoi tulivuoria ja laavamaailmaa sekä jäätikköä ja lumimaailmaa.
 • 8. Cloud Cuckooland - perusmaailma - Maailma, joka symbolisoi vuoristoa, pilviä, korkeuksia ja taivasta.
 • Cauldron Keep - loppupomovastusmaailma - Iso mekaaninen torni eli Gruntildan uusi tukikohta, jossa täytyy voittaa Gruntilda.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Geddes, Ryan: Banjo-Kazooie Dated For XBLA 24.9.2008. IGN. Viitattu 8.11.2008. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Banjo-Tooie
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.