Koordinaatit: 12.6352°N, 8.0308°W

Bamakon hotelli-isku 2015

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bamakon hotelli-isku 2015
Bamakon sijanti Malissa
Bamakon sijanti Malissa
Paikka BP E. 2566, Bamako, Mali
12.6352°N, 8.0308°W
Kohde Radisson Blu Hotelin asiakkaat ja henkilökunta
Ajankohta 20. marraskuuta 2015
7.00-7.30– (0 UTC)
Iskutyyppi aseellinen hyökkäys, panttivankien ottaminen
Kuolleita 19
Epäilty/epäillyt vähintään 10 aseistautunutta miestä
Tekoväline automaattiaseet

Bamakon hotelli-isku 2015 tapahtui 20. marraskuuta 2015, kun ainakin 10 aseistautunutta miestä hyökkäsi Malin pääkaupungissa Bamakossa sijaitsevaan Radisson Blu Hotel-hotelliin. Hotelli on yhdysvaltalaisomisteinen, ja suosittu liikemiesten sekä lentoyhtiöiden työntekijöiden keskuudessa. Hyökkäyksessä otettiin 170 panttivankia,[1] joista 30 oli hotellin työntekijöitä.

Ainakin 27 ihmistä on kuollut hyökkäyksessä. Erikoisjoukot pelastivat jäljellä olevat panttivangit.

Al-Qaidaan kytkeytyvä Al-Mourabitoun-jihadistiryhmä julisti itsensä iskun tekijäksi mikroblogipalvelu Twitterissä,[1] mutta tätä ei ole vahvistettu todeksi.

Hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi asemiestä otti 170 ihmistä panttivangiksi (140 asiakasta ja 30 työntekijää).

Kymmenen Kiinan kansalaista, kaksikymmentä Intian kansalaista, kuusi Yhdysvaltain kansalaista, seitsemän Algerian kansalaista, joista kuusi diplomaatteja, kaksi Venäjän kansalaista, kaksi Marokon kansalaista, seitsemän Turkish Airlinesin työntekijää ja tuntematon määrä Ranskan kansalaisia on raportoitu panttivangiksi. Kaksitoista Air Francen työntekijää oli myös rakennuksessa, mutta heidät evakuoitiin onnistuneesti.

Kolme Yhdistyneiden kansakuntien työntekijää pääsi pois rakennuksessa, mutta sisällä olevien määrä ei ole tiedossa. Useita MINUSMAn (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) edustajia oli hotellissa kokouksessa maan rauhaa koskien. Guinealainen laulaja Sekouba Bambino oli hotellissa hyökkäyksen aikaan, mutta pääsi turvallisesti pois.


Asestautuneet miehet saapuivat hotellille noin kello 7.00 UTC, diplomaattikilvillä varustetulla autolla. Malin armeijan komentaja Modibo Nama Traoré raportoi, että vähintään 10 aseistautunutta mieshenkilöä hyökkäsi hotelliin huutaen "Allahu akbar!" ennen vartijoiden ampumista ja panttivankien ottoa. Kassim Traoré, malilainen journalisti, sanoi että panttivankien täytyi tunnustaa uskonsa islamiin, Šahadalla, tapana erottaa muslimit ja ei-muslimit. Malin erikoisjoukot saartoivat hotellin. YK:n rauhanturvaajat tukevat Malin armeijaa hyökkäyksen lopettamiseksi. 25 Yhdysvaltain sotilashenkilöstön jäsentä auttaa Malin viranomaisia evakuoimisessa.

Hyökkääjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyökkäyksen aikana Al-Mourabitoun julisti itsensä iskun tekijäksi Twitterissä, mutta tätä ei ole vahvistettu. Sama todettiin äänitteessä, joka toimitettiin Al Jazeeralle, jonka lisäksi he väittivät iskun olevan yhdessä Al-Qaidan kanssa toteutettu.

Al-Mourabitoun on islamisti/jihadistiryhmä, joka koosti tuaregeista ja arabeista. Ryhmä on yhteistyössä Al-Qaidan kanssa.

Ryhmä muodostui vuonna 2013, ja sitä johtaa Mokhtar Belmokhtar. Se toimii Saharan aavikon alueilla. Ryhmä on ottanut vastuun myös useista muista iskuista Malissa vuosien 2014 ja 2015 välillä.

Reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mali Tšad Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keïta keskeytti valtiovierailunsa Tšadissa palatakseen Bamakoon.
  • Ranska Ranskan armeija on läsnä Malissa sen sisällissotaan liittyen. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ilmoitti, että Ranska tekee kaikkensa iskun pysäyttämiseksi.
  • Yhdistynyt kuningaskunta Australia Yhdysvallat Iso-Britannian ja Australian suurlähetystöt kehottivat kansalaisiaan välttämään matkustamista Maliin, ja maan sisällä olevien kansalaisten seuraavan toiminta-ohjeita ja pysymään sisätiloissa. Yhdysvallat toimeenpanivat varoituksen ulkona liikkumisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mali attack: more than 20 dead after terrorist raid on Bamako hotel The Guardian. 21.11.2015. Viitattu 11.1.2016.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.