Australianwollemia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Australianwollemia
Wollemia nobilis.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Äärimmäisen uhanalainen [1]
Äärimmäisen uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Araukariakasvit Araucariaceae
Suku: Wollemiat Wollemia
Laji: nobilis
Kaksiosainen nimi
Wollemia nobilis
W.G.Jones, K.D.Hill & J.M.Allen
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Australianwollemia Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Australianwollemia Commonsissa

Australianwollemia (Wollemia nobilis) on Wollemia-sukuun kuuluva havupuulaji ja sukunsa ainoa nykyään elävä edustaja. Lajin ainoa tunnettu kasvupaikka on Wollemin kansallispuistossa Australiassa, noin 150 kilometriä Sydneystä luoteeseen. Laji löydettiin sattumalta vuonna 1994. Ennen australianwollemian löytymistä suku tunnettiin varhaiselta liitukaudelta, yli 65 miljoonan vuoden takaisista fossiileista.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australianwollemia kasvaa noin 40 metrin korkuiseksi. Sillä on noin 3–8 cm pitkät ja 2–5 mm leveät neulasmaiset lehdet, jotka kiinnittyvät oksaan suoraan ilman lehtiruotia. Hede- ja emikukinnot sijaitsevat erillisissä kävyissä, jotka kehittyvät oksien kärkiin. Kaarna on tummanruskeaa ja sen epätasainen pinta muistuttaa suklaamuroja.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnonvaraisena australianwollemia tunnetaan kolmelta kasvupaikalta Uuden Etelä-Walesin territoriosta Australiasta. Kasvupaikoilla puita esiintyy yhteensä alle sata kappaletta[3] ja ne ovat luultavasti kaikki yhden tai kahden puuyksilön klooneja. Tästä syystä australianwollemialla ei esiinny käytännössä lainkaan geneettistä muuntelua. Puiden suojelemiseksi kasvuston tarkka sijainti on pidetty salaisena. Lajin turvaamiseksi Australian valtio on kasvattanut uusia wollemian taimia, joita on jaettu kasvitieteellisiin puutarhoihin ympäri maailmaa. Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha sai yhden taimen lokakuussa 2007 lahjoituksena Australian valtiolta.[4][5]

Australianwollemian taimia myydään myös kaupallisesti. Kasvi sietää lämpötilanvaihtelua +45 – −5 °C, joten Suomessa se on otettava talveksi sisätiloihin.

Fossiilina wollemioita tunnetaan enemmänkin. Useimmat fossiilit ovat liitukaudelta, mutta fossiilisia wollemioita esiintyy vielä kahden miljoonan vuoden takaa. Myös muinaisten puiden siitepölyä on löydetty. Puut ovat luultavasti kasvaneet runsaslukuisina Australian, Uuden-Seelannin ja Etelämantereen alueilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wollemia nobilis IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Wollemia nobilis (Wollemi pine) Kew Gardens (englanniksi)
  3. Wollemia nobilis: The Wollemi Pine Plant Evolution
  4. Karumo, Markku: Hirmuliskojen ajan havupuu Helsinkiin Helsingin Sanomat. 26.10.2007. Viitattu 12.4.2010.
  5. Luonnontieteellisen keskusmuseon tiedote 22.10.2007: Elävä fossiili saapuu Suomeen Luettu 23.2.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]