Munasienet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Munasienet
Perunaruton elämänvaiheita
Perunaruton elämänvaiheita
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Chromalveolata
Kaari: Ruskeat levät Heterokontophyta
Luokka: Munasienet
Oomycetes[1]
Winter 1897, emend. Dick 1976
Lahkoja[2]
 • Lagenismatales
 • Leptomitales
 • Myzocytiopsidales
 • Olpidiopsidales
 • Peronosporales
 • Pythiales
 • Rhipidiales
 • Saprolegniales
 • Sclerosporales
Katso myös

  Munasienet Wikispeciesissä
  Munasienet Commonsissa

Munasienet (Oomycetes tai Oomycota) ovat ulkoisesti sieniä muistuttavia rihmastollisia yksisoluisia eliöitä, joita pidettiin pitkään sienikuntaan kuuluvina. 1990-luvulla selvisi kuitenkin, että tämä eliöryhmä kuuluu sukulaisuussuhteidensa perusteella samaan Chromalveolata-kunnan kaareen kuin ruskeat levät. Munasieniä tunnetaan noin 700 lajia 95 suvussa. Munasieniä ja muita ruskeiden levien kaareen kuuluvia sienimäisiä eliöitä kutsutaan myös leväsieniksi.

Munasieniä elää sekä heterotrofisina hajottajina vedessä ja kosteassa maassa, jossa ne hajottavat ravinnokseen orgaanista ainesta, että erilaisina kasvien ja eläinten loisina. Vakava kasvitauti perunarutto (Phytophthora infestans) kuuluu munasieniin, samoin kuin Euroopan rapukannat romahduttanut rapurutto. Pythium-suvun munasienet aiheuttavat taimipoltetta ja juuristotauteja erityisesti kasvihuoneviljelmillä.

Munasienet eroavat solurakenteensa puolesta sienikunnasta esimerkiksi siinä, että niiden soluseinä koostuu yleensä selluloosasta. Rihmaston soluissa on diploidit tumat, toisin kuin sienillä, joilla rihmaston tumat ovat haploideja. Munasienet voivat lisääntyä sekä suvullisesti että suvuttomasti.

Vedessä vapaana elävä munasieni Mizukabi sp., joka kuvassa kasvaa kasvinsiemenen pinnalla.

Lisääntyessään munasienet tuottavat uintisiimallisia parveiluitiöitä, joista itää kasvavaa rihmastoa. Suvullisessa lisääntymisessä rihmastossa muodostuu munamaisia itiöpesäkkeitä eli oogonioita, joissa olevat haploidit munasolut hedelmöittyvät, kun toista pariutumistyyppiä edustavasta rihmastosta kasvaa siittiöpesäke oogonioon kiinni ja siirtää sinne haploideja tumia. Syntyvistä hedelmöittyneistä sukusoluista kehittyy paksuseinäisiä munaitiöitä eli oosporeja, jotka toimivat usein munasienten lepoasteina (itiö). Oosporeista vapautuu sopivissa kasvuolosuhteissa uusia parveiluitiöitä.

 1. Taksonomian lähde: Adl, S. M. et al.: The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists. J. Eukaryot. Microbiol., 2005, 52. vsk, nro 5, s. 399–451. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
 2. Suomen Lajitietokeskus: Oomycota | Taksonomia Laji.fi. 2023. Viitattu 20.12.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.