Chromalveolata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chromalveolata
Chromalveolata-kunnan edustajia, vasemmasta yläkulmasta myötäpäivään tarttumalevä, piileviä, munasieni, nielulevä, Macrocystis-ruskolevä
Chromalveolata-kunnan edustajia, vasemmasta yläkulmasta myötäpäivään tarttumalevä, piileviä, munasieni, nielulevä, Macrocystis-ruskolevä
Tieteellinen luokittelu
domeeni: Aitotumaiset Eucarya
kunta: Chromalveolata
Cavalier-Smith, 1998
Pääjaksoja ja kaaria
Katso myös

  Chromalveolata Wikispeciesissä
  Chromalveolata Commonsissa

Chromalveolata eli "kromalveolaatit" on monimuotoinen aitotumaisten eliöiden kunta. Chromalveolata-kuntaan kuuluu erilaisia yksi- ja monisoluisia eliöryhmiä, jotka ennen luokiteltiin alkueliöiksi tarkemman fylogeneettisen tiedon puuttuessa. Se on yksi niistä uusista kuntatason taksoneista, jotka perustettiin, kun aiemmin luokittelussa käytetty alkueliöiden eli protistien kunta osoittautui siihen luettujen eliöryhmien kehityshistoriallisten sukulaisuussuhteiden perusteella virheelliseksi.

Chromalveolata-kunnan kuvasi Oxfordin yliopiston evoluutiobiologian professori Thomas Cavalier-Smith vuonna 1998. Siinä yhdistettiin vuonna 1981 kuvattu Chromista- tai Stramenophila-kunta (johon sisältyvät ruskeat levät, tarttumalevät ja nielulevät) sekä Alveolata-ryhmä (johon kuuluvat panssarilevät, ripsieläimet ja itiöeläimet). Vuosina 2005-2008 esitetyissä tutkimuksissa on kuitenkin epäilty kunnan monofyleettisyyttä siltä osin, että Cavalier-Smithin omaksi kunnakseen vuonna 2002 erottama Rhizaria voisi kehityshistoriansa perusteella kuulua läheisemmin kromalveolaattien kehityslinjaan (ns. SAR-ryhmä eli Stramenophila-Alveolata-Rhizaria). On myös epäilty, että tarttumalevät ja nielulevät eivät olisi niin läheistä sukua ruskeille leville ja alveolaateille kuin tässä on esitetty. Onkin mahdollista, että tulevaisuudessa näiden taksonien luokittelut vielä täsmentyvät ja muuttuvat.

Kromalveolaatteihin lukeutuu sekä erilaisia yksi- ja monisoluisia yhteyttäviä leviä, ulkoiselta olemukseltaan sienimäisiä eliöitä sekä yksisoluisia toisenvaraisia eliöitä ja loisia. Kooltaan huomattavimmat kunnan edustajat ovat eräät ruskeisiin leviin kuuluvat ruskolevälajit. Koska monet kromalveolaatit kykenevät yhteyttämään, monet niistä luokiteltiin ennen alkeellisiksi kasveiksi. Ne edustavat kuitenkin kokonaan eri kehityslinjaa ja niiden kyky yhteyttää on syntynyt eri aikoihin tapahtuneiden endosymbioosien kautta täysin itsenäisesti.

Ruskeisiin leviin kuuluvat piilevät ovat valtamerissä merkittäviä hapen tuottajia ja hiilidioksidin sitojia ja niillä on siten keskeinen merkitys maapallon ekosysteemissä. Kuntaan kuuluu myös hyvin haitallisia eliöitä, mm. malariaa aiheuttava Plasmodium-itiöeläin ja perunaruttoa aiheuttava Phytophthora-leväsieni.

Eri kromalveolaattiryhmillä ei juuri ole ulkoisia eli morfologisia yhteisiä tunnuspiirteitä. Jokaisella tähän kuntaan kuuluvalla neljällä pääjaksolla/kaarella on omintakeisia piirteitä. Yhteisenä piirteenä on se, että monien soluseinässä on selluloosaa. Toinen yhteinen ominaisuus on se, että niiden mitokondrioiden sisäkalvon poimut eli kristat ovat putkimaiset, mikä osaltaan osoittaa niiden kuuluvan eri kehityslinjaan kuin kasvit tai punalevät. Yhteyttävien lajiryhmien viherhiukkaset ovat peräisin endosymbionteiksi otetuilta punaleviltä tai panssarilevien kohdalla viherleviltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.