Arto Pajukallio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arto Pajukallio
Arto Pajukallio, Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen keikalla 28.8.2014 Espan lavalla. Kuva: Harri Ahola
Arto Pajukallio, Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen keikalla 28.8.2014 Espan lavalla. Kuva: Harri Ahola
Henkilötiedot
Syntynyt16. joulukuuta 1958 (ikä 65)
Helsinki
Ammatti muusikko, toimittaja
Muusikko
Laulukielet suomi, englanti
Aktiivisena 1974
Tyylilajit country
suomirock
blues
Soittimet laulu, kitara
Yhtyeet Let´s Mennään, Blue Band, Smokey Joe's Café, Kalle Kiwes Blues Band, Armadillo ja Cross-Tie Walkers

Arto Pajukallio (s. 16. joulukuuta 1958[1] Helsinki) on suomalainen vapaa toimittaja ja muusikko. Päätyökseen hän on toiminut kriitikkona. Hän on kirjoittanut populaarikulttuurista, varsinkin musiikista, elokuvasta ja televisiosta. Muusikkona hän on Freud Marx Engels & Jungin (1984–2016) perustajajäsen,[2] kitaristi ja lauluntekijä, ja toiminut monissa muissa kokoonpanoissa ja yhtyeissä.

Pajukallio aloitti säännöllisen musiikkikritiikin kirjoittamisen Länsiväylään vuonna 1974 ja siirtyi samana vuonna Kansan Uutisten rockkriitikoksi. Musiikkiaiheisia juttuja hän on kirjoittanut Aksenttiin, Blues Newsiin, Rumbaan, Rytmiin, Uuteen Lauluun ja Soundiin ja on avustanut muitakin medioita.

Vuonna 1983 Pajukallio siirtyi A-Lehtiin Katson ja myöhemmin myös Avun elokuvakriitikoksi ja tv-sivujen toimittajaksi. Vuoden 2005 joulukuussa A-Lehtien TV-toimitus myytiin Allerille ja kevään 2006 YT-neuvotteluissa valtaosa uusista työntekijöistä irtisanottiin, myös Pajukallio.

Toukokuussa 2006 Pajukallio aloitti freelancerina Helsingin Sanomien ja Nytin avustamisen elokuva-, televisio- ja musiikkikriitikkona. Syksyllä 2013 hän alkoi kirjoittaa myös TV-maailmaan. Radio-ohjelmia Pajukallio teki runsaan vuosikymmenen ajan ennen kaikkea Yleen Radiomafialle.

Suomen arvostelijain liitto (SARV) nimitti Pajukallion kunniajäsenekseen 2017[3].

Pajukallion muita yhtyeitä ovat olleet muun muassa Let´s Mennään, Blue Band, Smokey Joe's Café (säesti Rauli Somerjokea), Kalle Kiwes Blues Band, Armadillo, Cross-Tie Walkers, Cellophane Flowers, Kevyet Mullat, Fuckin’ Hippies ja FMEJ Tribute.

Duona hän esiintyy edelleen muun muassa Suonna Konosen kanssa[4]. Pajukallio on tehnyt lukuisia levytyksiä eri kokoonpanojen kanssa[5].

  1. Arto Pajukallio juhlii Beatlesin tahdissa Kaleva. 2.12.2008. Viitattu 8.12.2015.
  2. Muusikko Pekka Myllykoski rakasti lintuja, (Arkistoitu – Internet Archive) Turun Sanomat
  3. Arto Pajukallio SARVin kunniajäseneksi SARV, viitattu 6.1.2020
  4. Länsiväylä (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Arto Pajukallio. Fono.fi