Arman Alizad

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arman Alizad
Sami Hedberg, Arman Alizad (keskellä) ja Joona Kortesmäki Lauantaiprojektin nauhoituksissa 2011.
Sami Hedberg, Arman Alizad (keskellä) ja Joona Kortesmäki Lauantaiprojektin nauhoituksissa 2011.
Syntymäaika 12. tammikuuta 1971 (ikä 47)
Syntymäpaikka Teheran, Iran
Ammatti Räätäli, TV-juontaja, toimittaja, tuottaja
Aiheesta muualla
IMDb

Arman Alizad (s. 12. tammikuuta 1971[1] Teheran)[2] on iranilaissyntyinen suomalainen vaatturi, toimittaja, tuottaja ja juontaja.

Vuonna 2014 Alizad palkittiin Kultainen Venla -gaalassa parhaana televisioesiintyjänä ja Arman ja viimeinen ristiretki parhaana reality-ohjelmana.[3] Vuonna 2015 hän voitti yleisöäänestyksessä parhaan televisioesiintyjän palkinnon.[4]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alizadin perhe muutti Iranista islamilaisen vallankumouksen puhjettua 1979 Yhdysvaltoihin ja sieltä Suomeen, jossa perheen isovanhemmat asuivat. Alizad on uskonnoltaan bahai isänsä mukaan ja hänen äitinsä oli kristitty.[5] Alizadin isä työskenteli Iranissa Philips Lightingin toimitusjohtajana ja myöhemmin Philipsin Suomen tytäryhtiössä.[6] Alizad kirjoitti ylioppilaaksi Etelä-Tapiolan lukiosta vuonna 1989[7].

Alizad valmistui vaatturikoulusta 1992, minkä jälkeen hän työskenteli räätäli Jouni Korhosen oppilaana. Oltuaan neljä vuotta Korhosella töissä palkatta Alizad pääsi Matti Hampaalan oppipojaksi. Hän suoritti Hampaalan kannustamana 1997 mestarikokeen, jonka läpäistyään hänestä tuli 26-vuotiaana yksi Suomen kaikkien aikojen nuorimmista vaatturimestareista. Arman Alizad oli 1990-luvulla toinen Suomessa valmistuneista, liikettä harjoittavista vaatturimestareista. Toinen oli hänen oppimestarinsa Matti Hampaala.

Alizad on työskennellyt ystävänsä Sonja Raassinan kanssa avaamassaan tilauspukimo PukuStudiossa, joka on erikoistunut naisten ja miesten tilausvaatteisiin.

Vuonna 2001 Alizad siirtyi MoonTV:lle tuottamaan ja juontamaan omaa muotiohjelmaa Dresscode, jota hän teki yli kaksi ja puoli vuotta. Arman Alizad tuotti ja juonsi myös muita ohjelmia. Ensimmäisen MoonTV:n tehtyä konkurssin Alizad on työskennellyt Subtv:n ja Nelosen ohjelmien parissa, tehnyt Unisex-ohjelmaa MTV3-kanavalla, toteuttanut Armanin Applikaationurkka-ohjelman vuonna 2010 uudestaan aloittaneelle MoonTV:lle ja toiminut tyylikolumnistina bisnes.fi- ja Ekonomi-lehdissä. Alizadilla on myös ollut hyvin pieni cameorooli Salatuissa elämissä. Vuonna 2009 maaliskuussa Jimillä alkanut ohjelma Kill Arman on matkailuohjelma, jossa Alizad matkaa tapaamaan taistelulajien mestareita ympäri maailman ja kamppailemaan heitä vastaan.

Alizadin uusi matkailuohjelma Arman ja viimeinen ristiretki, jossa hän tutustuu elämään maailman vaarallisimmilla ja köyhimmillä alueilla, nähtiin Jimillä syksyllä 2013. Sarjan toinen tuotantokausi nähtiin syksyllä 2015 samalla kanavalla.

Alizad valittiin Speakersforumin Vuoden Puhujaksi 2011.[8]

Alizadilla on kolme lasta liitosta Emilia Järvisen kanssa. Pariskunta erosi vuonna 2015[9]

Arman LIVE, Alizadin oma suorana lähetettävä tunnin mittainen talkshow, alkoi Nelosella syyskuussa 2016.[10]

Ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MoonTV:llä

Muut ohjelmat

Moontv.fi

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]